** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Fotografera eller skriva, det är frågan

Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Ja, man måste ha en profilbild av sig själv

Rubriken är svaret på frågan i rubriken till mitt förra inlägg. Efter att ha läst lite kommentarer och funderat, har jag kommit fram till att man ska ha en profilbild. Men jag har ju nästan inga bilder på mig själv. I alla fall inte nytagna. Nu blev det en bild som någon tog när något av mina barn ville leka med kameran. Det måste vara det yngsta barnet, för det äldre skymtar i bakgrunden. Ingen bra bild, rörig bakgrund och så, men det är vad jag har. Jag byter någon gång när jag får till en bättre bild, så håll till godo så länge.

Postat 2009-12-19 14:49 | Läst 889 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Måste man ha en bild av sig själv här på FS?

Ja, det verkar så. Nästan alla medlemmar har en bild, oftast på sig själv. Tror jag i alla fall. Egentligen har man ju ingen aning om profilbilden är på den som lägger in bilder och skriver kommentarer. Men man får väl anta det.

Jag har ingen bild av mig sjäv. Jag har ingen bild av något annat heller. Det är inte för att jag vill vara annonym, utan snarare av ett skäl som egentligen gäller många som håller på med foto.Jag tycker inte om att bli fotograferad. Och så finns det ett skäl till. Jag avskyr ända in i märgen att bli bedömd efter mitt utseende. Och jag avskyr ända in i märgen att bedöma folk efter deras utseende.

Fan, det låter ju som jag tycker jag ser ut som ett miffo, men det tycker jag inte. Men jag är inte speciellt stolt över hur jag ser ut. Däremot är jag stolt över vem jag är. Man säger att utseendet är själens spegel, men det litar jag inte riktigt på.

Förresten, det finns ytterligare ett problem. Jag har ingen bild av mig själv som jag är det minsta nöjd med. Och jag har ingen bra bildidé heller. Får se hur jag gör. Antingen blir det en bild, eller också blir det en bild inte.

Postat 2009-12-18 22:02 | Läst 1000 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vad är det för fel på +3 grader, dimma och novembermörker?

När jag kom hem från jobbet möttes jag av en garageuppfart som var helt igensnöad, och det var en stenhård och ganska hög plogsträng ut mot vägen. Det var en minimalt uppsopad gång från garageuppfarten fram till huset. Jag var stelfrusen om fingrarna och öronen. Hur det var med fötterna vet jag inte, för jag kände ingenting.  Måste det vara så här? Vad ör det märkvärdiga med en vit jul? Alla ni som säger att det är så fint med snö på vinten, ni är välkomna hem till mig och skotta snö på min garageuppfart och framför huset. Jag lovar att bjuda på glögg när ni när färdiga

PS Det syns i min profil var jag bor. Ni kan inte missa mitt hus. Det är bara jag som inte har skottat snö. Alla grannarna har som duktiga villaägare skottat undan all snö redan i går.

Postat 2009-12-18 21:50 | Läst 867 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Hurdan fotograf är jag?

Ja, det tänkte jag att jag skulle få svar på när jag gick på Göran Segeholms seminarium på fotomässan i Älvsjö här förleden, med den lovande rubriken Sådan fotograf är du. Men det kunde han ju inte alls svara på. Han kunde inte alls berätta för mig hurdan fotograf jag är. Han sa inte ett ord om att jag totalt saknar bildidéer när jag går ut med kameran. Och om jag till äventyrs skulle ha en bildidé visar den sig inte alls funka. I stället går jag ut med kameran för att skaffa mig en massa råmaterial, och det är först när jag sitter vid datorn med Photoshop som jag bestämmer vad det ska bli med bilderna. Det är då idéerna dyker upp, och jag börjar trixa med ljuset, beskärningen färg eller svartvitt, etc. Det sa Göran Segeholm inte ett ord om. Lögnare!!!!!

Men jag undrar en sak. Mitt arbetssätt, är jag helt ensam om det? Om jag är det, kanske det är förklaringen till att jag sällan lyckas få några bra bilder. Då borde jag nog fundera på hur jag arbetar. Men faktum kvarstår, det är ett väldigt behagligt sätt att arbeta, jag trivs med det. Och det är ju det viktigaste. Eller är det viktigaste att ta bra bilder? Bilder som många kommenterar på fotosidan och skriver att det är en kanonbild. Då är det det viktigaste. Och då måste man kanske arbeta annorlunda.

PS Göran Segeholms seminarium var självklart väldigt bra. Jag gillar hans ödmjukhet och hans pedagogik. Det var någon någonstans som skrev en fundering om huruvida Göran Segeholm skulle ta vid där Ulf Sjöstedt slutade. Ulf skrev ju ett antal mycket bra fotoböcker på 80- och 90-talet (framför allt), och Göran verkar i ungefär samma folkbildande anda som Ulf.  Ulfs böcker saknas för övrigt i min bokhylla. Det går ju inte att få tag i annat än på bibliotek. Jag funderar på att låna böckerna, sedan gå till biblioteket och säga att jag slarvat bort dem och är villig att betala ersättning för dem. (Näe, det funderar jag inte på, men ändå.) DS

Postat 2009-12-16 21:45 | Läst 839 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Julstämning? Beror på hur man ser det

Hade den stora förmånen att få vandra Kungsgatan från Västra Hamngatan till Östra Hamngatan i Göteborg nu i eftermiddags. Typiskt göteborgskt vinterväder;  kallt så inihelvete fast det inte alls är många minusgrader, och en jävla vind så man fryser ända in i märgen. Och justämningen infinner sig såklart direkt, det är ju såhär det känns dagarna före jul i Göteborg (om det inte är 8 grader varmt och regnar). När jag passerat Domkyrkan hör jag en trumpet löda på för fullt. Först ganska svagt, men ju närmre Östra Hamngatan jag kommer, desto starkare hör jag trumpeten. Och när jag är nästan framme hör och ser jag att han dessutom har hjälp av en dragspelare. Men det blir något paradoxalt över situationen när jag hör vad dom spelar. Dom spelar nämligen Viva Espana. Knäppgökar!

Postat 2009-12-16 20:54 | Läst 784 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera