** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Fotografera eller skriva, det är frågan

Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Var ligger Tranås? I Skåne såklart!

Men för att inte blanda ihop Tranås med någon liten håla i nordöstra Småland med samma namn har man valt att förtydliga sig genom att ibland skriva Skåne-Tranås. Där hittade vi för många år sedan ett litet mysigt kafé som hette Madam Blå. Dom serverade bland annat en underbar jordgubbs- och rabarberpaj. Men en sommar när vi kom dit var kafét stängt. Illa, men året efter åkte vi förbi i ett annat ärende, och kunde konstatera att Madam Blå åter hade öppnat. Det låg nog ett ägarbyta bakom det där stängda året kom vi fram till. Vilket det faktum att den goda rabarber- och jordgubbspajen inte längre stod att finna också tydde på. Nåväl, det är inget fel på hallonpaj heller. Eller deras äpplepaj med kanderat hasselnötshack ovanpå. För att inte tala om deras specialitet, Philadelphiadröm, som fått sitt namn av osten, inte staden.

Madam Blå är ett kafé med lite stil. Här serveras inte kaffet i stora feta muggar från t ex Höganäs. Här serverar dom kaffet i små fina, och ganska vida kaffekoppar, precis sådana man tänker på när man hör ordet kafferep.

När man ändå gjort sig omaket att åka till Skåne-Tranås är det näst intill skamligt att inte också besöka Österlenchoklad. I utkanten av den lilla lilla byn ligger ett stort tegelhus och i detta hus är en chokladfabrik inrymd. Det finns ju idag ganska många duktiga pralintillverkare och det är svårt att framhålla en speciell framför en annan. (Däremot anser jag att NK i Stockholm har det utbud som passar mig bäst, men det är ju bara en personlig smaksak.) Österlenchoklad gör ett mycket bra jobb, och dom har dessutom syltad ingefära doppad i choklad. Det hittar man inte överallt. Men det som utmärker Österlenchoklad är deras finurliga sätt att märka pralinerna så att man med hjälp av en liten fusklapp lätt kan se vad det är för pralin man stoppar i munnen. Med prickar och streck ger dom varje pralins ovansida ett unikt mönster, som sedan återfinns på en medföljande lapp, med en förklaring om vad pralinen smakar. Genialiskt helt enkelt.

Postat 2011-07-17 08:33 | Läst 2248 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Jag såg det först!!!!!!

Idag har vi återigen fikat på ett sånt där ställe som började i liten skala och sedan växt till sig när fler än vi upptäckte dess storhet. Och nu talar jag om Österlens kanske mest kända kafé och tillika bageri, Olof Viktors i Glemmingebro. Jag hävdar med emfas att vi var där och fikade innan Jan Hedh via sina böcker gjort både sig själv och Olof Viktors kända i hela Sverige. Vi var där och fikade innan man hade flyttat kafét till det bakre huset. Och innan Jan Hedhs fösta bok kommit ut.

I likhet med Flickorna Lundgren på Skäret är detta ett ställe där man sätter en ära i att göra goda bakverk. Man känner liksom att det inte är några klåpare som rört ihop lite mixer och sedan bakat av. Man känner att det är kvalitet in i minsta detalj. Men som så många andra kaféer så har liksom den gemytliga stämningen försvunnit i samma takt som kunderna strömmat till. Det är både posi- och negativt. Kul att kvalitet lönar sig, kul att man var bland de första att upptäcka stället, men tråkigt att "orginalstämningen" inte finns kvar.

 

 

Postat 2011-07-16 00:56 | Läst 1130 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Man kanske inte MÅSTE fika jämt. Ibland måste man ju äta också

I onsdags blev det inte mycket med fikandet i familjen. Främst beroende på att vi var uppdelade. Ena halvan av familjen besökte Sofiero och andra halvan var i Helsingör. Det finns inte så mycket trevliga fik i Helsingör, men det finns väldigt goda wienerbröd, vilket också var den primära orsaken till att vi åkte dit. Däremot besökte åt vi middag på en smått legendarisk fransk restaurang i Helsingborg. La Petite. Vi åt middag där även förra året, och det fanns ingen anledning att inte göra om det. Det kan kanske upplevas som ett billigt trick att ha rutiga dukar på en fransk restaurang, och det kan kanske upplevas som ett billigt trick att ha en hovmästare/ägare som bryter på Svenska med Franska i bakgrunden, och det kan kanske upplevas som ett billigt trick att servera god mat, men jag tycker det är OK. Det känns genuint, trevligt och man går därifrån med en behaglig känsla i magen. Yngsta dottern kunde inte låta bli att leka med min kamera medan vi väntade på maten. Leka är verkligen rätta ordet, för hon är inte ett dugg intresserad av foto, men uppenbarligen tycker hon det är kul att ta bilder. Men när bilderna väl är tagna är intresset för bilderna som bortblåst. Men jag måste säga att första och sista bilden som hon har tagit är rätt roliga på sitt sätt. Om hon bara ville skulle hon kunna bli duktig fotograf.

Postat 2011-07-15 00:22 | Läst 928 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Backagården, eller Det var här det började

För en herrans massa år sedan, troligen var det 1996, hade vi av en händelse hamnat i Simrishamn på vår tältsemester. Det regnade och vi satt i tältet och funderade på vad vi skulle göra. Troligen tittade vi i den turistbroschyr vi snott med oss vid incheckningen på campingplatsen, och våra ögon föll på en annons om ett litet kafé som lät lovande. Backagården, beläget strax öster om Kåseberg. Vi åkte dit och hittade ett mysigt kafé. Det var litet och stämningen var mycket gemytlig. Någon gäst satt och spelade flöjt, några andra lyssnade, drack kaffe och småpratade lite. Att komma in från regnet till  denna i dubbel bemärkelse värme kändes som att komma till paradiset. Jag skulle tro att det var i det ögonblicket jag förstod att meningen med livet är att fika på små trevliga kaféer. I synnerhet på Österlen. Vi har i princip återvänt varje sommar till Backagården. Dessvärre är det fler som har gjort det, så från att ha varit ett litet personligt myskafé är det i dag något mycket större. Det är nu inrymt i ett stort växthus. Det är i och för sig också ganska trevligt, mycket grönska och porlande vatten och stilla musik i högtalare. Oftast finner man ro och harmoni i växthuset, men igår var det extra mycket folk, och extra mycket barn som sprang omkring och stojade. Jag har inget emot barn som stojar, klart att barn ska få vara barn. Men jag tycker att man som förälder dels ska visa lite hänsyn mot andra gäster och dels mår även barn bra av att få känna av och delta i den nästan andaktsfulla stämning som brukar råda i växthuset.

När det regnar är Backagården, med eller utan stojande barn ett utmärkt fik för hundägare, eftersom hundar är välkomna in i växthuset, vilket passar bra när det regnar, blåser och är kallt.

Postat 2011-07-14 18:17 | Läst 986 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kaféernas Rolls Royce eller Kan det bli bättre?

Dagens fika begicks på i mitt tycke Sveriges bästa kafé. Guide Michelin klassar ju restauranger med en, två eller tre stjärnor, och de uttyds enligt följande. En stjärna;värd ett stop. Två stjärnor; värd en omväg. Tre stjärnor; värt hela resan. Med detta betygssystem får Flickorna på Skäret tre stjärnor.

När jag får frågan om vilka kaféer jag tycker är bra brukar jag säga att det beror vad man är ute efter. Vill man ha det godaste kaffebrödet, det största utbudet, den fräckaste lokalen eller den gemytligaste stämningen. Beroende på vad man söker blir svaret olika. Flickorna på Skäret har dock allt. Utom möjligen låga priser. När man fikar där gäller det att äta lite för mycket. För då vet man att man käkat så myckte man kunde. Det är ju väldigt tråkigt att gå därifrån och inte säkert veta att man inte kunde få ner en kaka till. Jag vet inte hur många gånger vi varit där och fikat, vi talar nog i alla fall om bortemot 20 gånger. Men det är nästan aldrig som det har varit dåligt väder, så det är därför nästan alltid bedårande vackert där. Att fånga det vackra på bild och sedan förmedla det vidare är däremot ingen enkel sak. Som jag försökt genom åren.

Postat 2011-07-12 10:07 | Läst 1051 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa