DET SA KLICK....

...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Måzart is back

Måzart is back !
Han har varit med i en hel del bloggar tidigare men kortfattat så ligger det till så här:
2016 kom ett måspar hit på baksidan varje dag under flera veckor, likaså 2017 kom dom båda. Men 2018 var det bara den ena som kom på besök. Han fick namnet Måzart. Han ställer sig på ytterkanten av garaget så vi skall se honom även om vi sitter inomhus. Han får lite mat, sen dricker och badar han i fågelbadet innan han drar iväg. 2019 och 2020 återkom han som vanligt.
Förra året saknade vi honom, väntade länge på att han skulle dyka upp men han kom inte. Vi tänkte att något måste ha hänt honom.
Så gissa om jag blev blev förvånad när jag kom hem från Lofsdalen i söndags och det första jag får se är att Måzart åter stod på garagetaket. Att man kan bli så glad över att se en mås, men det är ju lite speciellt när man blir kompisar. Bilderna är från en kväll i veckan, men kan nog tro att han får ställa upp som modell flera gånger.  ( kanske var det Coronarestriktioner som ställde till det för honom förra året, han kanske inte kom in i landet  :-) 
Han har kommit flera gånger varje dag denna vecka, tror han bor på taket på förskolan en bit bort.
 
Gokväll !     // Ing-Marie
Postat 2022-05-21 20:56 | Läst 981 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Lofsdalen

Har tillbringat en weekend i Lofsdalen tillsammans med Lena K. Vackert väder men tyvärr så in i bomben blåsigt. Tur att stugan är så mysig så det gick väl igen nöd på oss bara för att vi stundtals valde att sitta inomhus. 

Dom två första bilderna är fotade med mobil och dålig upplösning. 

Fredag, då var det skönt några timmar på morgonen.

Hovärken 

Besökte "Lenas fågelställe" Dravagen där det finns ett fågeltorn men där var det lugnare än vanlig.  En bäver kom simmandes lång där borta.

Och en ilsken trana bråkade med två storspovar.

Ett par tornfalkar håller till där, men dom var svårfångade.

Det var lite dimma över skogen tidigt en morgon, tog nån bild från altanen. En fågel fastnade på bild, trodde det var en mås, men när jag fick upp den på skärmen så såg jag att det var en lom. Lite kul då lomen är en stor favorit. Om det är en stor- eller smålom går inte att se. båda arterna kan hålla till i sjön nedanför.

Ett utsnitt från bilden ovan.

Satt vid fönstret med en kopp morgonkaffe och tittade på utsikten , då kom Mickel förbi på altanen. Hann få nån bild genom fönstret.

Rödhakarna sjöng för full hals men ack så svårt att få syn på dom. Men här lyckades jag se den i alla fall.

Trots blåsten så var det sköna dagar, alltid härligt med lite miljöombyte i några dagar

  // Ing-Marie

Postat 2022-05-16 18:49 | Läst 1158 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Myggjagare

Det ordet kan betyda flera saker. Spetsiga skor eller såna där elektriska saker som fångar mygg eller så kan det vara dom som gillar att äta mygg. Det sistnämnda fick jag några bilder på häromdagen. Så skickliga dom är, så många det måste gå åt för att känna någon mättnadskänsla. Men dom har väl inget annat att göra så det får väl ta sin tid.

Gokväll ! 

  // Ing-Marie

Postat 2022-05-06 22:18 | Läst 1412 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fågelexpedition

Det blev en utflykt härom dagen. Första stopp blev vid Järvsta sjöäng, ett litet våtmarksområde utanför Gävle. Där kan man komma fåglarna rätt nära och det var just vad dom små svarthakedoppingarna gjorde. Så det blev mest dom som fastnade på bild.

Mycket vatten så det var dåligt med öar som var bekväma nog att vila sig på. Ett måspar hade ockuperat, storskrakarna försökte ta över flera gånger men lyckades inte, dom blev bortschasade av måsarna. Men när jag hade gått runt "pölen" så var måsparet borta, då hade svanarna tagit över. 

Ett snatterandspar fanns också där.

Fortsatte sedan till Rudsjön lite längre bort. En fin fågelsjö, men nu har tyvärr skarvarna hittat dit, inte så kul med tanke på hur det blir efter dom när dom kommer i mängder.

Tog skogsvägen över Oslättfors hem, en par mandarinänder hade visat sig där. Jag har aldrig träffat på någon sådan tidigare, och inte blev det av nu heller. Dom hade nog dragit vidare eller gömt sig någonstans då sjön är rätt stor.

En storskrake visade upp sig lite fint, tyckte han såg lite ensam ut. Ha flög både hit o dit. 

Men så fick jag se baken på en skrakhona på väg in i trädhålet, då fick jag svar på var hon var.

Kanske blir det ett till besök där när det blir dags för smått.

Go kväll !

// Ing-Marie

Postat 2022-05-03 21:06 | Läst 1456 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera