CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Trevlig stund på boendet

Min frus boende håller på att byta ägare. "Lilla familjeföretaget" A&O Ansvar och Omsorg med 2000 anställda har sålts till ett annat "familjeföretag", danska Forenede med 6000 anställda. Jag har varit direkt orolig, man vet vad man har men inte vad man får. Personalen verkar ha haft liknande känslor. Men nu verkar en viss framtidstro ha sipprat ner i verksamheten.

Att plåta i en boendemiljö gör man ju inte hur som helst, men nu var personalen positiv, kul att få en dokumentation innan röda rockarna byts mot gröna! Min fru tog inte heller illa upp.

Då jag kom in i går såg det direkt trevligt ut. Kameran kom fram och personalen var alltså med på plåtandet.

Vi vill också bli fotograferade! Fru E i tyckte att detta skulle kunna bli ett bra minne. 

Mänsklig kontakt är A och O i vården och jag hoppas att man fortsätter på det här sättet.

Kamera Pentax K-1, objektiv Pentax FA 135mm 2,8 IF. ISO 400. Bländaren råkade stå på 7,1 så exponeringstiderna blev kring 1/15 sekund. 135mm fungerade bra i sammanhanget, jag behövde inte tränga mig på.

Postat 2023-01-12 11:41 | Läst 399 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fixat Pentax S1 som låst sig.

Min fina Pentax S1 som jag fick 1961 hade låst sig. Varken avtrycket eller att dra fram funkade. På nätet hittade jag tips om hur problemet kanske kan lösas på en Spotmatic.

http://forum.mflenses.com/jammed-spotmatic-t7169.html

Men min Pentax var annorlunda. Jag kollade vidare och hittade verkstadshandboken på nätet. Enligt den var det fjädern C19 som skulle bytas. Denna sitter helt oåtkomligt, inget för mig. Så här var alltså läget med bottenplattan avskruvad. Bilden från bloggen häromdan "Misslyckad reparation Pentax kamera":

https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/misslyckad-reparation-pentax-kamera.htm

Då tipsade FREDRIK PERSSON om en video som gäller Pentax SV, en snarlik kamera till S1! Länk:

https://www.youtube.com/watch?v=CsTY_Dnqlqk

Videon är bra, men i det kritiska momentet kommer teknikerns hand emellan.

Här nedan är videon översatt till stillbild. Pilen A visar en hävarm (svart metall, man ser översta rektangulära delen) som har låst sig på fel ställe. Ibland går det att dra ner den och få den att ta fäste där pilen B visar. Ibland, som i mitt fall, måste man lossa flathuvade skruven (blank) som båda pilarna visar mot. Cirka 1 1/4 varv var lagom.  Då sitter den detaljen löst. Man kan då dra ner svarta hävarmen och få den att ta fäste där den ska. Det var inte helt lätt! Det är en rätt stark fjäder som tar emot. Men jag lyckades på fjärde eller femte försöket.

Sen ska man förstås dra fast skruven igen.

Så här ser det ut efter åtgärden och när frammatningsspaken har dragit fram filmen och spänt slutaren. (I det här fallet torrsim utan film). Hävarmen har tagit fäste där den ska, pil B visar platsen.

Så här ser det ut sen man tryckt på slutarknappen.

Hur förebygga återfall? Jag vet ju inte, men kollade att allt var lagom åtdraget. Sen gjorde jag rent med bomullstrasa ochen sån där smal tandborste. Applicerade lite, lite olja där jag kom åt. Inte direkt ur flaskan utan tog en liten droppe i taget. Enligt verkstadshandboken ska oljan leta sig in av kapillärkraften. Och så torkade jag bort bort överskottet.

Så var det dags att skruva fast bottenlocket. Första gången tog det mig jättelång tid att hantera de där små skruvarna, de minsta är M 1,7. Nu använde jag en skruvmejsel som är lite magnetisk för att lyfta dit skruven. Det gick undan, och jag började känna mig lite mallig över att ha bemästrat detta.

Högmod går före fall. Plötsligt var en sån där M 1,7 skruv borta! Efter stort letande hittade jag den på golvet. Så här borde jag jobbat från början, i ett kartonglock med kant som hindrar sånt man tappar att åka iväg:

Postat 2023-01-11 10:31 | Läst 550 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Fika på Vetekornet

Värsta flödena på åratal har ställt till det på sina håll här i östra Östergötland. Samtidigt smälte isbarken på trottoarerna bort. Min fru och jag tordes ta oss ut på stan igen.

Här fick färgerna mig att ta fram Iphonen.

 

Iphonebild, apparaten valde att inte ta i RAW. Den här bilden är jpg nästan direkt ur luren ifråga.

Vidare mot kafé Vetekornet. Inget varar för evigt, och ett tag såg det verkligen mörkt ut, men nu kommer vi ut  på stan om vädret inte är för bedrövligt. Vi är stamkunder på de fem närmaste fiken. Här bild från Vetekornet i Norrköping.

Iphone jpg-bild konverterad till svartvitt i Silver Efex och Affinity photo.

Postat 2023-01-10 10:01 | Läst 364 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Misslyckad reparation Pentax kamera - FIXAT!

Misslyckanden ska rapporteras tycker jag. Då slipper andra göra onödiga misstag. Och kanske kan nån ge sig attan på att lyckas där andra rapporterat misslyckanden!

Mitt aktuella misslyckande var att laga min Pentax S1 som jag fick 1961. Den är tämligen nyservad, men häromveckan var det tvärstopp i maskineriet då jag skulle blindavfyra. Jag hittade ett tips på nätet. Problemet går ofta att fixa själv på en Spotmatic. Och dom är ju snarlika. Så här skulle fixas och rapporteras! Länk till Spotmaticreparation:

http://forum.mflenses.com/jammed-spotmatic-t7169.html

Man börjar med att ta bort bottenplattan. Den sitter med 4 skruvar. Lätt som en plätt trodde jag. Men icke, spåren i skruvskallarna var smalare än moderna skruvmejslar och skruvarna satt hårt fast.

Jag letade reda på skruvmejslar av äldre årgång, rensade spåren i skruvarna och slipade till mejslarna lite grann. Då gick det att lossa skruvarna. Sen var det bara att lyfta bort bottenplattan. Den passade exakt, det här är kvalitetsgrejor.

Därinne såg det inte ut som i en Spotmatic. Inget verkade ha hoppat ur, allt såg helt ut.

Det står R på knappen man trycker in för att frigöra tandade hjulet i filmbanan. Då kan man spola tillbaka filmen. Lite till vänster, ovanför röda pricken, centrum för axeln som frammatningsspaken sitter på. Rött lack, fabriksinställningar som fabriken låste 1961. Hur jag än fipplade förblev frammatningen och därmed avtrycket  låst.

Ny vända på Internet. Jag hittade verkstadshandboken till Pentax S3. Den ska också gälla för S1 och S1a. På felsökningslistan stod "mitt" fel allra överst, och även boten: Byt fjädern C19. En sprängskiss visade var fjädern ifråga sitter:

Att byta verkar kräva en omfattande demontering. Jag klarar inte den reparationen själv, hade fullt sjå att pilla dit de där fyra skruvarna som håller bottenplattan. M 1,4 är smått! Och jag har ju ingen fjäder C19 heller. Kameran får nog bli stående oreparerad i vitrinskåpet, men jag ska väl ändå kolla med servicemannen, jag är rätt så fästad vid första egna kameran.

-----

PS: Fredriks länk om Pentax SV visade en metod som funkade för min S1! Återkommer med ny blogg med detaljerna.

Postat 2023-01-08 09:12 | Läst 1131 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Minivända i snövädret, sedan stearinljus på rummet

I går lovade jag min fru att vi skulle ut! Idag tog snö, is, halka och upplevd temperatur nio minusgrader emot. Om det inte varit för det där löftet hade kanske beslutsamhetens friska hy i eftertankens blekhet gått över. Vi startade i vanlig ordning med fika på rummet. Sen på med ytterkläder, det tar ett tag, och så ut! Jag hade tänkt att vi skulle balansera oss fram till Lindahls konditori, men min fru sa ifrån: Det är för kallt, vi går in! 

Vi gick in, men skippade hissen och tog trapporna. Tog en extra våning för att få fart på blodomloppet och ge benstommen en puff att bygga upp sig.

Sen värmde jag en medhavd fryst bulle i gemensamma mikron och kokade choklad på rummet. Det blir O'Boy eftersom egentliga matlagningsmöjligheter saknas.

Jag ville testa att plåta med bara ett enda stearinljus. Min fru gick med på det.

Jag har ju inte tillgång till nåt Carl Zeiss Planar f 0,7, såna som NASA fotograferade månens baksida med och Stanley Kubrick filmade de stearinljusbelysta scenerna i "Barry Lyndon" 1975.

https://petapixel.com/2021/06/07/rare-zeiss-50mm-f-0-7-lens-made-for-nasa-to-fetch-up-to-146000/#top

Så jag fick nöja mig med "nya" 135mm Pentax FA-objektivet och ställde in ISO 6400, bländare 2,8 minus ett i exponeringskompensation. Kameran klarade faktiskt att fokusera och så här blev bilden. (Min fru tycker att den blev okej, annars hade jag inte publicerat den.)

Häromdan hade jag försökt plåta snöyran. Det blev inget. Med inspiration härifrånFS, några av er ser direkt från vem, så försökte jag idag igen med samma kamera, objektiv och inställningar som i porträttbilden (fast med nytt fokus förstås).

Den första bilden direkt utanför grinden, stolpen rätt så nära. Bilden är i färg.

Den andra vid Gamla Torget, stolpen på andra sidan körbanorna. Den här bilden är konverterad till svartvitt.

Postat 2023-01-06 19:28 | Läst 365 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa