Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Den relativa teknikutvecklingen

Det pratas mycket om det här med vad som ser ut som en kameraindustrins kris. Jag kanske missförstår något, men jag är inte säker på vad anledningen till oro är. För egentligen är väl behovet av ständig uppgradering en relativ sak. Man köper nytt för att konkurrenterna har fräsigare, eller helt enkelt för att det går att ta fler bilder, snabbare, i djupare mörker. Och det är ju bra. Men är vi gladare, mer kreativa och produktiva fotografer som kan göra fler jobb nu än förra året? Eller för tjugo år sedan? 1950? Kanske är det jag som är en stofil och jobbar med sex till sextio år gamla grejer, men på något sätt känns det ganska skönt om teknikutvecklingen nått en mognad som gör att man kan byta kamera en gång per decennium utan att halka efter. Det kommer lanseras saker när det finns en riktig efterfrågan, och om det går i samma tempo som utvecklingen från Nikon F till F5, så kommer det knappast skada fotografiet som sådant, snarare tvärtom. Det är skönt att kameran inte hänger upp sig vid långa serier, trevligt att kunna skriva ut riktigt stort utan att det ser dåligt ut, och det är framförallt trevligt att man kan få riktigt fin kvalitet i liten förpackning, men inte på något sätt avgörande. 

Under pandemin är det inte så mycket på gång rent yrkesmässigt, men jag har haft gott om tid att arbeta med mer personliga bilder. Porträtt av vänner och familj, och miljöer i närområdet. Ofta med en gammal Sony Nex-7 och en Zeiss 32. Autofokus i klass med min gamla Nikon F801s = nästan oanvändbar. Ändå en favorit, såhär sju år senare. Ibland lite annan, mycket äldre optik. Men som William Eggleston lär ha sagt: jag väljer den kamera som känns bra just för dagen. Och det är inte alltid den "bästa" i teknisk mening.

Inlagt 2020-08-03 17:44 | Läst 823 ggr. | Permalink
Viss teknikutveckling är eftersträvansvärd, tex ögonfokus. Det lät lite töntigt när det kom, men måste vara den bästa innovationen efter AF själv. Härligt att slippa komponera om när man tar stående porträtt. Tyvärr är min X-Pro2 från 2016, och ögonfokus fungerar inte så värst bra alltid. Därför kan man fortsätta drömma om t.ex nya EOS R5 med fungerande ögonfokus för både människor och djur. Resten, 8K video och 20 bps kan jag både ha och mista.
Svar från MattiasL 2020-08-03 18:57
Absolut! Rubbet är väl egentligen positivt i sig. Men skulle det inte ha funnits, så hade det inte gjort någon kreativ skillnad. Före ögonautofokus fanns kanske inte samma förväntningar på att en bra bild är synonymt med att fokus ligger exakt på ögat. I grunden handlar mycket teknikutveckling om att kunna köpa ett försprång, och sitter alla i samma båt, så kvittar det kanske.
Känsliga saker det här! Hur som helst fina bilder och en intressant text! :)
/B
Svar från MattiasL 2020-08-03 23:04
Tack Bengt!