Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Det lilla formatet

När Kim kom och besökte mig i Stockholm för fem år sedan, bodde jag i ett kollektiv. Där fanns ett miniatyrgalleri i form av en liten hylla i tamburen, där vi turades om att visa bilder. Jag ställde ut en samling kontaktkopior från 6x4,5-negativ, och Kim som är målande konstnär och jag kom fram till att vi delade förtjusningen i det lilla formatet. Vi bestämde oss för att göra en miniatyrutställning, och att göra det genast. 

Vi cyklade till mitt fotolabb, skrev ut våra bilder i 5x5 cm, monterade dem på kapa, och satte självhäftande skum på baksidan. Vi satte upp dem under Centralbron, köpte tilltugg och bjöd in till vernissage. Folk på cyklar och till fots hem från jobbet på Stockholms kanske gråaste sträcka, fick en utställning i miniatyr. Vi hade en regel: konsten kunde inte köpas, bara stjälas. Ett roligt socialt experiment, och något som ledde till många trevliga samtal. Utställningen fick namnet Tiny Art – Steal it! 

Vi blev också omskrivna i Vårt Kungsholmen.

Sedan jag kom till New London har mycket hänt. Kim och jag gifta, vi hyr en liten lokal som används som galleri. Vi försöker hålla samma gerillaattityd till konst, och Tiny Art är en årligen återkommande utställning, men med deltagare från hela stan. I december är det dags igen.

Inlagt 2016-11-29 01:26 | Läst 1269 ggr. | Permalink
Intressant, spännande. Har i yngre dagar ställt ut en del målningar, och funderade då över frågan: Om någon stjäl en av mina målningar; skall jag då bli arg eller glad? Å ena sidan kostnader för inramning m.m. å andra sidan härligt om någon ville hänga upp ett av mina verk hemma.
Svar från MattiasL 2016-11-29 17:26
Jag tror att varje gång man kan välja att bli glad så ska man det.
Tack för kommentar!
Kul idé och härligt förhållningssätt. En gerillaverksamhet värd all uppskattning!
Svar från MattiasL 2016-11-29 17:25
Tack Sture!
Vilken underbar idé, jag bara älskar den
Svar från MattiasL 2016-11-29 17:25
Tack Jerry!
Underbar idé. Ok om fler ställer ut miniatyrbilder här och där?
Svar från MattiasL 2016-11-29 17:03
Tack! Och ja självklart!
Vilken härlig ide' förstår att det var uppskattat.