Ur en utlandssvensk frilansfotografs synvinkel

Florence, Arizona

Ett ämne som jag och min kollega Martin Brusewitz och jag ägnat oss åt under en tid är USA:s fängelser. En enorm apparat, som bara tycks växa och växa. Landet ligger i absolut topp när det gäller andelen fängslade. Det finns många aspekter av detta, och en av dem är de ekonomiska. Det är förstås väldigt dyrt för samhället i stort att ha så många inlåsta. Men vissa tjänar på det. Florence i Arizona är en ökenstad med 9000 invånare. En vanlig sömnig stad med några spikraka gator, slitna hus och mexikanska restauranger. Åtminstone på ena sidan av den stora vägen. På andra sidan sitter 17000 fångar i tio fängelser, och nästan alla har sina jobb direkt eller indirekt genom fängelserna. Vi åkte dit för Tidningen Vi:s räkning i maj förra året. 

I stan såg man inte mycket folk. De flesta gömde sig undan den 40-gradiga värmen i sina små luftkonditionerade hus. Någon gång råkade vi kliva över någons tomt och fick genast ett dödshot på håll, vilket man inte skojar bort i en stad där de flesta är beväpnade. I övrigt mötte vi mycket vänliga människor, även om folks åsikter ofta gick rakt på tvärs mot våra. Något som jag upplever händer ofta i södern.

Med i packningen hade jag en Mamiya C330, i hopp om att kunna göra jobbet helt på film, och hade Robert Adams i bakhuvudet. Så blev det till slut inte, av praktiska skäl. Men jag använde den till en del porträtt och gatufoto. En fröjd att plåta med, men numera tycker jag det är svårt att få till riktigt bra resultat med film. Möjligen mådde filmen inte bra av att flyga, trots låg känslighet.

Inlagt 2017-06-18 15:18 | Läst 1077 ggr. | Permalink
Intressant det här.
Och vad jag förstår så är det många privata fängelser i USA.
/Bengan

Ps. Fina bilder.
Sista bilden, ett härligt porträtt!
Hej,
Det är ju inte någon direkt turistort, Florence. Men den lilla orten som ligger några mil sydost ut från storstaden Phoenix är inte så annorlunda än andra småstäder i Arizona. Men fängelset är naturligtvis mycket dominerande.
Dina fina bilder speglar enkelheten i orten fint. Personerna är också härliga. Damen med automatvapen är typisk. Många familjer i Arizona har minst ett vapen i varje rum.
Senaste gången jag körde genom Florence stannade jag och fikade i affären med handarbete. Den har härligt hembakade kakor och gott kaffe. Så det finns idyll även i den här till synes dystra ort.
Ha det bra
Bob
Bra men beklämmande bilder. Det ser inte kul ut utanför murarna heller.
Ja man undrar vad det är för fel på dom, för fel är det, LO
Tack ska ni ha för kommentarer!
Stämmer att en del fängelser är privata, även ett par i Florence.

Kul Bob att du varit där! Jodå, visst finns det trevliga ställen även där. Och människorna vi träffade var för det mesta härliga. Det måste ha varit fudge-caféet du var på? Bredvid secondhand-affären? Mycket trevligt.

Vapenkulturen känns minst sagt främmande för en svensk. "Det känns så säkert här, för går man in på en restaurang, så vet man att alla är beväpnade", sa någon.
Mycket bra porträtt. Har också funderat på en C330, men hört att den är tung.
Svar från MattiasL 2017-06-19 03:04
Tack!
Mja, så farligt tung tycker jag inte den är. Tyngre än en Rolleiflex förstås, men vilken närgräns! Och kul med lite andra valmöjligheter vad gäller optik. För min del är det en 65 mm som sitter på. Jag är dock ständigt på vippen att sälja den till förmån för det mer rationella. Men drömmen om det där tydligt avgränsade projektet gör att den får stanna...