Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Shurgard t/r


Ricoh GR-D II (Vårt nya förråd - snart fullt :-)

Vi flyttar snart in i huset, hyrde därför ett Shurgardförråd som "mellanlagringsstation". Hade redan ett Shurgard nere i Malmö, två förråd är lite väl lyxigt ;-) så nu flyttar vi upp allt till Uppsla, en sorts flytt före flytten...

Postat 2008-05-18 14:39 | Läst 5702 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Morgonpromenad med Sigma DP1


Sigma DP1 samtliga bilder upplagda direkt från minneskorten helt utan bearbetning

Lämnade in bilen för service och promenerade genom Uppsalas "industrial wastelands" ;-) till mitt kontor.



Körde Sigman i P-programautoläget, automatisk vitbalans, 200 ISO, martixljusmätningingen, ingen exponeringskompensation, JPG-fine, s-RGB, samtliga bildparametrar i "default" läget utom "skärpa" som var ställd på 0, dvs ingen extra digital skärpa från kamerans mjukvara.



Då ljuset var "lätt" och motiven definitivt inte exponeringsmässigt svåra så vard det ett utmärkt tillfälle att testa hur Sigman uppför sig i "norlamläget" och utan en massa anpassningar i inställningarna. Dvs bilder "rakt av" :-)

 

Jag kan konstatera att JPG-filerna innehåller mycket information och är mycket lättbearbetade men att att de blir lite mörka och "platta" rakt av. Man måste påverka kamerans bildparametrar, främst färgmättnad och kontrast för att få hyggliga "rakt av" JPG-bilder. Sigma DP1 känns som en kamera som främst skall användas i "RAW-läget", synd att den då inte kan ge JPG och RAW samtidigt som de flesta andra avancerade kameror idag, som tex Ricoh GR-D II.
Postat 2008-05-16 17:15 | Läst 4654 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Födelsedagsfirande i Berwaldhallen (omgiven av poliser ;-)


Ricoh GR-D II samtliga bilder (Mingel och snittar ;-)

Israels ambassadör Eviatar Manor bjöd på mottagning i Berwaldhallen med anledning av landets 60 års jubileum. Massor av poliser utanför men inga demonstranter, skönt. En trevlig tillställning, själv blev jag förvånad av hur många jag kände - det var ovanligt lätt att mingla :-)



Eviatar Manor, som snart lämnar sin tjänst, håller ett kort avskedstal...

 

En trött hjälte ;-) Ferenc Göndör som överlevde Auschwitz, läs mer om honom på: http://sv.wikipedia.org/wiki/Ferenc_G%C3%B6nd%C3%B6r
Postat 2008-05-14 23:01 | Läst 6559 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sökaren, den optiska


Ricoh GR-D II, bilden föreställer Sigma DP1 med sökaren Sigma VF-11 monterad

Jag gillar optiska sökare, bilden skapas ju i sökaren och utifrån det tänkandet så är den en av kamerans absolut viktigaste delar. Har alltid föredragit mätsökaren framför spegelreflex, med vissa undantag. Absoluta favoriten är Leicas "vidvinkelsökare" med 0,58 ggr förstoring (finns till Leica M6TTL, M7 o MP) följd av den klassiska M3 sökaren med 1:1 och dess moderna motsvarighet med 0,85 ggr förstoring. Tyvärr finns inte dessa sökaralternativ till M8 - än.

Det som gör både Ricoh GR-D II och Sigma DP1 extra intressanta är möjligheten att sätta en extern optisk sökare i tillbehörskon - en möjlighet som de flesta digikompakter saknar. Och som gammal Leica fotograf så känns det hemtamt att komponera bilden i en sådan. Kör man sedan med hyperfokal skärpa kan man stänga av autofokusen. Och såklart stänger man även av "skärmsökaren" - upplevelsen blir nästan "analog" ;-)

Sedan bör det i rättvisans namn tilläggas att både Sigmas och Ricohs skärmar är väldigt fina, men Ricoh är strået vassare....


(Canon 5D, 24-70/2,8L) Idén med lösa sökare är gammal, Leica II från 30-talet med extra 50mm sökare samt ett modernt Summicron 50mm monterat, i bakgrunden en Voigtländer Bessa L med 15mm objektiv, sökare samt vattenpass monterat;-)


Leica M6 TTL 0,58 vs M8          Leica M6 TTL 0,85                    Ricoh GR-D vs Canon 5D ;-)

Postat 2008-05-13 23:37 | Läst 15052 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

1000 missade ögonblick (med Sigma DP1 ;-)


Sigma DP1 (Bilden är obeskuren och mycket måttligt justerad i Photoshop ;-)

Rubriken är en överdrift, men det känns faktiskt lite åt det hållet efter en helg med Sigma DP1. Nu vill jag inte föregripa min kommande recension men jag måste kommentera Sigmans extremt sega autofukos och ganska klantiga manuella dito.


Ricoh GR-D II i macroläget, bilden föreställer såklart  Sigma DP1

Sigma DP1 saknar ett "snap" (hyperfokal) läge som Ricoh GR-D II. Men Sigman har en rejäl fokusratt som styrs med tummen och även visas på skärmen/sökaren. Men varför då inte komplettera dessa med en skärpedjupsskala? Nu måste man gissa sig fram till hyperfokalinställningarna, ok, efter ett antal misslyckande så lär man sig. Men det hade varit så enkelt att tänka till eller bara snegla lite på Ricoh ;-)


Sigma DP1 med Sigma EF-140DG, skjuten från höften, se reflextionen i fönstret ;-)

TTL-blixt som upplättning är lätt som en plätt med tillbehörsblixten EF-140DG. Fast jag måste tillägga att DP1:an "äter" batteri, ca 140 exponeringar på en laddning med det medföljande batteriet, men det kan ju vara defekt....

 
Sigma DP1 (Bilden är obeskuren och mycket varsamt justerad och skärpt)

Och Sigman har en enastående bildåtergivning för en kompakt - men räcker det? Speciellt om handhavandet inte riktigt sitter som det skall? För tidigt att dra några slutsatser, så jag fortsätter att plåta med Sigman och återkommer i ämnet!

Postat 2008-05-12 00:34 | Läst 8857 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa