Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Pimp my Panasonic Lumix GF1 + 20mm f1,7 - med ett livsviktigt tillbehör - motljusskyddet :-)



Ett tillbehör som Panasonic fullkomligt har glömt bort (alt. struntat i) är ett motljusskydd till det i övrigt helt fantastiska "pancake-objektivet"  20mm f1,7 ASPH.
Varför? Ingen som vet, likaså "fattas" en optisksökare motsvarande 40mm - vilket borde ha varit ett självklart tillbehör (Olympus har ju en 35mm sökare till sin pancake 17/2,8).
Nu behöver 20/1,7 ett motljussydd, speciellt om det används med filter (ytterst "flare" känsligt med filter monterat) - och inte minst som mekaniskt skydd för frontlinsen i tex utsatta reportagesituationer, regn och stänk, osv.

Vad göra? Research!!!

20/1,7 har 46mm gänga i fronten - gemensamt med flera Leica-M och Contax G-objektiv, så filter är inget problem. Ett Hama (HMTC) UV visar sig vara rena "flare katastrofen" men ett B+W F-Pro (MRC) UV klarar skivan.
Men lämpliga 46mm "Screw in" motljusskydd är en svårare nöt. Finns inte i någon svensk fotoaffär i huvudstaden...
"Heavystar" på E-bay har en uppsjö tredjeparts-motljusskydd i klassisk "ventilerad Leica-stil", så även med 46mm gänga.
Hmm, att betala med PayPal och sedan vänta på ett paket (som Tullen vill beskatta) från USA - jag kände mig lite för rastlös för det ;-)

Contax tillverkade ett 45mm f2 till sin G-serie, det hade 46mm filter-gänga och det fanns ett origiginal "screw in" motljussydd i metall avsett för det - GG-2 på "Contax-språk". Det borde vara perfekt för ett Micro 4/3 20mm som ju motsvarar 40mm för småbild.

Så hittade jag ett sprillans oanvänt på Tradera (av alla ställen) och det passar perfekt - även utseendemäsigt!

Bara ett litet men - det måste användas med filter eller "skruvas ur" några millimeter innan kameran stängs av. Panasonic Lumix GF1 drar in frontlinsen på 20/1,7 i "viloläge" när den stängs av. Och Contax GG-2 motljusskyddet monterat direkt i filtergängan (och åtdraget) är så stort att "indraget" inte kan fullföljas fullt ut. Tror inte att det skadar gluggen, men onödigt att ta några risker...

Postat 2010-08-30 08:49 | Läst 11429 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Breaking news - Voigtländer släpper en 75mm f1,8 för Leica-M och en 25mm f0,95 för MicroFourThirds

          
 
Plötsligt händer det (igen :-) - CosinaVoigtländer släpper två nya "Super gluggar": en 75mm f1,8 Heliar Classic med Leica-M fattning, i första hand tänkt som porträttglugg med lite mjukare täckning fullt öppen. Och så en 25mm f0,95 Nokton med Micro FourThirds fattning - antagligen framtagen med alla "filmare" i åtanke.

Läs mer på Cosinas (Japanska) hemsida, eller använde Google-translate för att läsa om 75:an och 25:an på svenska (vilket man inte blir mycket klokare av ;-)

Robert White i UK har redan 75:an uppe på sin hemsida med pris och allt. Och svenska Kamera & Bild har en artikel om Micro4/3 25:an!

Enligt uppgift så levereras 75:an under september och 25:an under oktober - och det blir spännande att se om någon kommer att sälja dem i Sverige. Knappast LP Foto som verkar fokusera enbart på sina auktioner - eller?

Postat 2010-08-29 21:31 | Läst 7785 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Pimp my Leica #4


Har länge funderat på att ersätta originalremmen på min Leica M8:a. Till min M6:a hade jag en Voigtländer-rem i olivgrönt tyg - som producerats av Artisan & Artist i Japan. Och nu var jag sugen på en av deras klassiska läderremmar. Men så hittade jag en otroligt snygg och praktisk läderrem på Tradera. Troligen tillverkad i Kina (med Leica logga o allt ;-) - antagligen som en kopia på en variant av den snordyra "Hermes remmen". But so what - den fungerar och det står Leica på den, och den är snyggare än den svarta originalremmen!

Det är roligt att fynda på nätet :-)

Postat 2010-08-29 15:17 | Läst 10581 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nollan


Ricoh GR-D III (genom en tonad glasruta ;-)

Vår dotter har börjat i skolan, närmare bestämt "förskolan" eller "nollan" som det tydligen heter numera. Jag hade inte tid att vara med vid uppropet som tog plats i kyrkan, frun fick följa med, men jag kunde följa det hela från mitt kontor ;-)

Postat 2010-08-27 00:20 | Läst 7702 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Stora och små fiskar - och konsten att prioritera.


Panasonic Lumix GF1 + 20/1,7

Sommarlov och semester är slut för denna gången. Vi hann få med en helg på Kolmården, men jag fick offra "Planket" i Stockholm för det - livet är fullt av prioriteringar, stora och små...


Panasonic Lumix GF1 + 20/1,7

Dottern fick sju abborrar på någon timme när vi var uppe och fiskade i Västerbotten tidigare under semestern. Men vi släppte alla, de var för små för att äta (på gränsen i alla fall ;-) Jag tror de uppskattade min prioritering...

Postat 2010-08-26 18:19 | Läst 10871 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa