Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Pimp my Leica ;-)


Nikon... (Leica M6 TTL med 0,58x sökare som är uppgraderad till "MP-standard" av Leica)

Det finns tillbehör som mest är för "syns" skull, men sedan finns det faktiskt de som man bara inte kan leva utan :-)
Genom åren har jag plockat på mig några tredjepartstillbehör till mina Leicor som blivit "sammanvuxna" med  kamerorna. Speciellt tre är värda lite uppmärksamhet:

1. Softreleasen, finns konkava och konvexa. jag föredrar Tom Abrahamssons konvexa. Kan köpas direkt från honom på: http://www.rapidwinder.com/ Har man väl skruvat fast en "Softie" i avtrycket blir man beroende och tjänar faktiskt minst ett steg i längre exponeringstid utan synlig skakningsoskärpa!

2. Det obligatoriska handgreppet, Leica tillverkar ett eget, Tom A har sin variant men jag föredrar " M-grip" i aluminium från GMP: http://www.photoequip.net/ Just det jag använder har precis ersatts av en uppdaterad version. Förbättrar kamerans ergonomi avsevärt.

3. En bekväm rem som "andas", fördelar vikten,  inte glider av i tid och otid samt matchar kamerans look - det finns bara en: Cosina Voigtländers "De Lux Camera Strap" i tyg, kan köpas från Cameraquest i USA: http://www.cameraquest.com/ eller i fler färger och varianter direkt från tillverkaren "Artisan & Artist" i Japan: http://www.artisanandartist.com/


Postat 2007-05-05 23:47 | Läst 11937 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Achtung - om du inte syns så finns du inte...


Nikon med zooooooom :-)

Var på Allers idag (för nya jobbets räkning). Träffade deras annonsavdelning och kom hem med 23 tidskrifter, de allra flesta får väl beskrivas som dam-tidningar, undantagen är "Jakt journalen", "Bil börsen" och såklart - "FOTO" :-)
Men nu är min målgrupp kvinnor, tror "Femina" passar  bäst men jag skall förkovra mig i precis alla, och sedan väntar andra förlag och andra länder.... nästa vecka skall jag bli "expert" på Tyska damtidningar - jag säger bara: Achtung Deutsche damen!

Ps.
Jag har placerat min blogg i Uppsala på bloggkartan.se

Postat 2007-05-04 22:47 | Läst 7427 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Corporate Survival Tactics #1


Canon 5D, 24-70/2,8 L, Speedlite 430 EX (Obehandlad - direkt från kortet :-)

Gjorde bort mig idag - rejält!
Gamla jobbet, mycket att göra, flera deadlines närmar sig, alla upptagna, en fotograf levererar lågupplöst, chefen (jag) har för stunden minst att göra - tar därför på sig att ta nya bilder (på en dans/teaterföretällning). Så långt allt väl...
Men så på kvällen kommer ett telefonsamtal från en milt sagt upprörd "uppdragsgivare", vi har missat att kommunicera ett nytt koncept för en (stor) annonskampanj och det han fick se idag (med mig frånvarande) var han INTE nöjd med. Nu kommer vi till mitt favoritämne ;-)  "Corporate Survival Tactics":

Regel 1: När du gjort fel, skyll aldrig ifrån dig - ta på dig skulden utan ursäkter!


Så det blev ett långt e-mail och fredagen börjar med skadereglering.
Hur gick det med fotograferingen? Bra - men först blev det väldigt mycket "abstrakt" (se bilden) så jag blev tvungen att gå hem efter 85/1,2:an :-)
Postat 2007-05-03 23:47 | Läst 9773 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Det är inte lätt att vara fundemantalist...


Canon 5D, EF 28/1,8 Speedlite 430EX (Helt obehandlad)

Jag betraktar mig nog som en fotografisk fundamentalist, minimalist, renlärig, puritan, kalla det vad du vill....
Min "trosbekännelse" har alltid varit: en kamera, ett objektiv, en film ( och naturligt ljus givetvis en absolut dogm :-) Oftast har "bekännelsen" översatts med: Leica, 50/2 och Tri-x eller Nikon, 35/1,4 och Kodackrome. Numera ofta Canon 5D, 28/1,8 eller - och nu närmar jag mig hädelse - Nikon D200 och 17-55/2,8. Men allra värst - jag använder blixt ibland. Som i bilden ovan. Dottern med munnen full av choklad springer förbi, jag fångar ögonblicket med 5D, 28:an på full glugg och (nu svider det) en 430EX med omnibouncer riktad i taket - nästan perfekt balans i ljuset. Verkligheten ställd mot bekännelsen....

Men nu är det ju som sagt resultatet som räknas - eller hur?

Postat 2007-05-02 23:47 | Läst 9815 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

"Det började som en skakning på nedre däck..."


Canon 5D, EF 28/1,8 + 430EX Var ute för att dokumentera ett antal frivilliginsatser i Uppsala

Ibland så bara krackelerar allting. På Valborgsnatten så spricker vår civiliserade fasad och fram kommer något obehagligt, våldsamt, okontrollerbart, som en föraning om ett samhälle där alla normer plötsligt blivit passé. Värst är inte allt supande utan de som ger sig ut bara för att ställa till bråk. Efter ett tag kännar man igen dem: nyktra, aggressiva, klädda för fajt glider de runt i små grupper och söker efter lämpliga offer.

Några kom fram till mig:
- Du, radera kortet va. Hä får du inte plåta, va. Annars tar jag kameran, va.
Vad gör man? Visade presskort, talade lungt och förståndigt med dem: förklara - inte provocera.
- Du har ju inget liv, va. Va gör du här, här bestämmer jag, ge mig kameran, va!
Dödläge! Men nu var det så att ingen av dem nådde mig länge än till bröstet och när det kom till kritan vågade ingen av dem sätta hoten i verket. Så jag ryckte på axlarna och gick lungt vidare. Den här gången. Vill inte möta samma grabbar i samma situation om  tre år ;-)

"Det började som en skakning på nedre däck.
 Det fyllde oss väl mer med häpnad än med skräck.
 Vi förstod inte riktigt orsaken till att fartyget sprungit läck.
 Man hade sagt oss att detta var världens modernaste osänkbara skepp."
Ur "Titanic" av Mikael Wiehe
Postat 2007-05-02 06:06 | Läst 9170 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 213 214 215 ... 218 Nästa