Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Utter och kungsfiskare i Vattenriket, Kristianstad.

Utter och kungsfiskare. Två djur man som amatörfotograf inte precis snubblar över. När jag för fem år sedan läste att utter finns i omgivningarna här i Skåne (http://www.expressen.se/kvp/det-varas-for-uttern/) tänkte jag att det vore ju en dröm att få syn på. Kungsfiskare har jag sett fantastiska bilder på här på Fotosidan, själv har jag aldrig sett någon, än mindre har jag plåtat någon. Eller, hade menar jag.

När Naturum Vattenriket byggdes blev kungsfiskaren en symbol. En bjässe sitter högt upp på en påle när man svänger in på parkeringen. Keramisk tror jag, men sitter där gör den.

För en tid sedan kom en utterhona med två ungar till Naturum Vattenriket, mitt i Helgeå och närapå mitt inne i Kristianstad. Och kungsfiskare började visa sig där regelbundet. Uttrarna har väckt stor uppmärksamhet så klart, och ”ALLA” har varit där och fotograferat. Utom jag, då. Tills i förrgår, då åkte jag dit i vinterkylan. Och bilder fick jag, både på utter och kungsfiskare! Det kändes närapå magiskt att skriva in de båda nya nyckelorden i Lightroom...

Efter det kunde jag ju inte hålla mig, utan åkte dit igen i går för att frysa halvt ihjäl i den skånska vintern, men ha fantastiskt kul. Och bilder blev det igen. En av uttrarna är en riktig linslus! Bild på kungsfiskare blev det också. Det finns två där, den i går var den som skadat vingen. Det syns på bilden att det inte står rätt till. Den klarar att flyga och att fånga fisk, jag såg själv när den tog en. Förhoppningsvis kan det töa ett tag nu, så att stackaren inte dyker i nyis och slår sig än värre.




Nu har dessutom en fjärde utter dykt upp (bokstavligen!) bland de tre första. En hane? En ny omgång utterbarn på gång? Tänker mamma utter stanna vid Naturum Vattenriket? Hoppas kan man ju, och att de har ett helt fantastiskt fiskafänge där ger näring åt hoppet!

Jag har lagt ett par bildspel från de härliga morgnarna på min hemsida, http://www.linnekulla.se/

Ha det gott i väntan på våren!

Inlagt 2016-02-17 19:44 | Läst 1939 ggr. | Permalink
Vad roligt! Kungsfiskare har jag sett flera gånger men aldrig någon Utter, annat än på Skansen.. Jättefina bilder!
Hälsn!
Svar från aasaboe 2016-02-17 22:22
Tack Jan!

Ja, visst är det fantastiskt roligt! Det känns litet konstigt att stå där mitt i staden och fotografera vilda, frilevande djur som annars är ganska kända för att vara skygga. Det blir fler morgnar där! :-)
Mycket fina bilder och jag skulle vara där ofta om det ens låg inom rimligt avstånd. Jag har sett havsutter i Kanada och det är fantastiskt fina, dock Inga i Sverige. Kungsfiskare har jag bara sett på väldigt långt hall och den skulle jag gärna ha i bildsamlingen. Lycka till med dina vidare fotoutflykter till denna plats.
Hälsningar Lena
Svar från aasaboe 2016-02-18 10:02
Tack Lena!
Havsutter har jag sett tv-program om, riktigt härliga djur! Kan inte några av dem flytta hit till Åhus eller Yngsjö, skulle sitta fint! ;-)
Hej Christer! Oj, vad kul! Det har gått mig förbi att vi har utter i Helge å och så har du fått fina bilder på kungsfiskaren också. Det är en riktig sötnos den där uttern!
Hälsningar, Bjarne
Svar från aasaboe 2016-02-18 18:42
Tack Bjarne!
Då måste du bege dig till Naturum Vattenriket! Risken finns att showen snart är över, man tror att den fjärde uttern parade sig med honan häromdagen, och när hon blir dräktig jagar hon bort ungarna och drar sig undan till sitt gryt. Hanen sticker iväg på nya äventyr. Nu är det synnerligen gott om småfisk runt och under Naturumbygget, så utvecklingen kanske inte följer mallen. Vore härligt att få följa dom ännu mer!