Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

En general i fågelvärlden och AI-behandlade glada-bilder

Hos svartvit flugsnappare är det ju så att de vita fläckarna i pannan fungerar som "gradbeteckningar" i det sociala flugsnapparlivet. Ju större fläckar desto högre rang och social ställning. Professor emeritus Staffan Ulfstrand berättar i en bok om ett projekt hans studenter genomförde, de studerade svartvita flugsnappare i en björkdunge med ganska många holkar, de flesta bebodda av flugsnappare. Det fanns hanar med hela skalan av storlek på pannfläckarna, studenterna fångade en med nästan obefintliga fläckar och målade dit ett par blaffor med tippex. Den stackaren som plötsligt blivit befordrad åtskilliga grader hade sedan ett hårt liv med att freda sig mot andra storfläckade herrar med äkta gradbeteckningar, som ville kolla om den där lille typen kunde stå för upphöjelsen. Litet synd om stackaren... men tippexen försvann antagligen ganska fort, får man hoppas.

I år har vi som vanligt flera holkar bebodda av svartvita flugsnappare. En av dem poserade stiligt på en pinne nedanför balkongen i förrgår, och jag hade kameran redo. Han måste vara minst general, hans pannfläckar är så stora att de växt samman till ett brett streck. Han såg tämligen självsäker när han satt lugnt på pinnen och spanade efter insekter och kanske konkurrenter medan jag lät kameran jobba. En lång serie blev det, några kommer här:

Han ser barsk ut!

Han höll noga koll på läget.

En mycket stilig herre, får man säga! Som synes spanade han in mig också men blev nog inte så imponerad, för han satt kvar en stund till.

Så var det dags för litet AI. Mitt fotograferande inskränker sig för det mesta till fönster- och balkongfoto, ryggen tillåter inte mycket mer. Jag satt på balkongen häromdagen och fikade med kameran beredd på bordet när en glada kom flygande. Jag tog ett par bilder, de blev verkligen inte bra. Solbelyst glada mot blå himmel, skuggad på undersidan, ger inte något fint resultat. Inga glada gladabilder skulle man kunna säga. Ett obehandlat exempel:

Här en som det kallas 100% crop av föregående:

Jag provade att göra litet upplysande ändringar i Lightroom, exporterade som TIFF och fortsatte litet i Photoshop. Befintligt brus i bilden minskade ju inte precis av behandlingen. Dags för Topaz AI. Så här blev resultatet:

En 100% crop på den också:

Sedan lät jag Topaz AI göra en 2x förstoring. I 100% crop ser den ut så här:

Allt brus i gladan är inte borta, det går att få bort mer men då med dålig inverkan på detaljer. Det här provandet är naturligtvis bara mitt amatörmässiga sätt att undersöka vad programmet kan åstadkomma. Ryggbesvären gör att jag inte kan sitta oavbrutet vid datorn, därför kan det bli litet förvirring i arbetet ibland när jag inte kommer ihåg exakt vad jag gjorde sist, så ta det för vad det är.

Ha det gott i sommarvärmen!

Vi hörs!

Inlagt 2023-06-11 18:35 | Läst 899 ggr. | Permalink
Intressant om flugsnapparna och stilig sådan!

Gladan:

Påfallande bra resultat i Topaz! Jag har sett tester med Topaz AI men detta ser bättre ut. En liten aning skulpturalt, "hugget i sten", men minst sagt användbart resultat.

Fanns informationen i filen eller gissar Topaz begåvat? Eller har AI hämtat externa förlagor? Konstig fråga men nu är allt så konstigt. Det lär finnas mobiltelefoner som har färdiga bra månbilder som AI lägger in i st f dom taffliga bilder apparaten tar.
Svar från aasaboe 2023-06-11 21:18
Tack Måns! Ingen konstig fråga alls om externa förlagor, men inte i detta fall. Jag tog fram vingarnas teckning via först Lightroom och sedan ytterligare i Photoshop, Topaz har skött brusreducering och förstoring. I 100%crop blir det som du säger litet skulpturalt, men i normal skärmstorlek eller utskrift ser man det inte. Utskrift har jag inte provat men erfarenheten säger mig att det inte skulle märkas.

Jag läste också om Samsung och månen, det känns ju inte riktigt bra. Då är det ju inte min bild längre ;-)
Snygga bilder på flugsnapparen, jag har haft ett par som häckat i en holk vid stugan men dom är utflugna nu verkar det som. Jag hann inte ta några bilder på dom, men hade jag vetat informationen du berättar om hade det varit skoj att kollat upp den närmare. Spännande med gladan också, tekniken kan verkligen förändra åt båda håll.
Svar från aasaboe 2023-06-11 21:23
Tack Morgan! Synd att du missade flugsnapparna! Nya chanser nästa år! Ulfstrands bok om flugsnapparna finns på bokfynd: https://www.bokborsen.se/?f=1&qt=Flugsnapparnas%20vita%20fl%C3%A4ckar%20:%20forskningsnytt%20fr%C3%A5n%20djurens%20liv%20i%20svensk%20natur
En lärorik blogg helt klart! De är pigga de svartvita, men har ingen hemmavid i år. Fina bilder på den. Sen finns det nog tippexade exemplar i mänskligheten också. Det är spännande med de nya funktionerna i bildbehandling som kommer efterhand.
Svar från aasaboe 2023-06-11 21:26
Tack Stefan! Jo, Tippex tycks ha fått nytt användningsområde och används friskt i mänsklighetens sociala sammanhang ;-)

Det är nästan otroligt vilka finesser man erbjuds i bildbehandlingen numera.
Man kan göra mycket med mjukvara nu för tiden, både Topaz och LR DeNoise kan rädda många bilder. För mina astrofoto så kör jag samtliga igenom Topaz DeNoise och Gigapixel används en del när man beskär för mycket. Men flugsnapparen, den behöver inte räddas, fin som den är
Svar från aasaboe 2023-06-12 12:50
Tack Peter! LR DeNoise har jag inte satt mig in i, det får bli nästa projekt!
För ca 20 år sedan publicerades en vetenskaplig artikel där man visat att flugsnappehonor som parat sej med en hanne med extra stor vit fläck fick fler hanliga avkommor. Jag blev kontaktad av Hans Ellergren som var en av de som gjort studien för han ville veta hur honorna kunde påverka vilket kön det blev på avkomman i ägget. Det kunde jag förstås inte svara på och jag tror inte att någon annan heller har kunnat visa det än.
Hälsningar Lena
Svar från aasaboe 2023-06-12 12:55
Tack för en mycket intressant kommentar! Kräldjur har ju en del märkligheter för sig beträffande könsutveckling, och fåglar är ju egentligen kräldjur, de är ju dinosaurier ;-) Kan hanen på något sätt vara inblandad, han måste ju få sina stora fläckar på grund av kroppslig utveckling som startar någon "vitfläckutveckling". Kan det på något sätt påverka hans spermier att bli hanliga? Nå, bäst att överlämna frågan till de som begriper sådant ;-)
Lena Holm 2023-06-12 13:10
Helt kort kan jag säga att hos fåglar är det inte spermierna som avgör vad det blir för kön. Det är honan som är heterozygot och har könskromosomerna WZ, hannen har ZZ..
Hälsningar Lena
Svar från aasaboe 2023-06-12 21:36
Tack för riktig kunskap! Mina biologikunskaper från gymnasiet har börjat försvinna i glömskans dis ;-)
Oj, det var länge sedan jag använde Tipp-ex. Det här är ju en positiv användning av AI. Fina bilder, särskilt på flugsnapparen! Jag önskar dig all bättring med ryggen.
Hälsningar, Bjarne