Litet naturligt från vår närmaste omgivning i Linnekullatrakten.

Mer om dovhjortars sociala liv

Det blev en längre paus efter senaste inlägget, livet har ju även andra sidor än fotosidan. Nu har jag hittat hit igen, och fortsätter med bilder från dovhjortarnas sociala liv här i Damadromen. I går bjöds vi på en fantastisk uppvisning i konsten att ta det lugnt, men det får jag återkomma till senare. I dag blir det litet om killarnas stångningskamper, det är intressant att följa hur de sparrar varandra. Vuxna hjortar är ganska hänsynsfulla mot yngre kompisar, och i synnerhet mot kalvar som jag berättat om. Här kommer några bilder och en film om ämnet. 

När de vuxna hjortarna börjar komma i augusti och september har de oftast ganska stillsamma sparringövningar, känner mest på varandra. I filmen har jag exempel på det, stillbilderna här är från oktober när brunsten är aktuell och även sparringkamperna blir häftigare. De två första bilderna är från 7 oktober 2020:

Man ser hur de båda pinnhjortarna tar i ordentligt.

Sedan några bilder från 1 oktober 2021, en tämligen vuxen hjort och en litet yngre:

Ett demonstrativt språng.

Eller segerdans kanske? Om han nu inte bara säger "Buuh!"

Här nedan den utlovade videon. Där är även kalven Laban med -han som fick sitt namn eftersom han var så ljus att han nästan såg ut som ett spöke i skymningsljus, lilla spöket Laban. Precis som bröderna Bus var superintresserade av den kapitala hjorten Svarte-Petter i tidigare blogg, var Laban fascinerad av en vuxen hjort. Inte lika intensivt som Bus-brodern men han gjorde sitt bästa för att få provstångas. Fullskärmsalternativet är borta här på FS, men om man klickar på Youtube nere till höger kommer man dit och kan se filmen i större format.

Nu skall jag försöka få ordning på film- och bildmaterialet från gårdagens uppvisning av långsamhetens lov. Kan dovhindar känna till den boken? ;-)

Vi hörs!

Inlagt 2022-08-09 13:49 | Läst 965 ggr. | Permalink
I filmen ser det ut som en vänlig storfamilj, med mys och lite stång-skola. När jag ser den börjar jag undra om hjorten har en doftkörtel mellan rosenkransarna?
Svar från aasaboe 2022-08-09 22:01
Jag har googlat med olika kombinationer av dovhjort, doftkörtlar, rosenkrans, rosenstock osv, men inte lyckats hitta någonting. Men Christina har fina upplysningar nedan!
Härliga bilder i skymningen - videon likaså! Så bedårande söt han är lille Laban när han testar sig mot den vuxne hjorten. Den senare har verkligen tålamod med den lille. Mycket roligt att få se. Och i avsnittet från senare oktober syns tydligt, att den vuxne hjorten har grovnat rejält i hals och nacke.
Hjortarna har nog lite doftkörtlar mellan hornen men i brunsttider främst under ögonen. På nära håll kan man se, att det är som små "urgröpningar" precis under ögonen. De gnuggar huvudet och avsätter därmed sin doft mot trädstammar, buskar och gräs för att markera revir.
Svar från aasaboe 2022-08-09 22:03
Tack Christina, inte minst för de utmärkta upplysningarna om hjortars doftkörtlar! Som jag skrev till Stefan, jag har inte lyckats hitta någonting på nätet. Har du tips för närmare studier?
Katt-Tina 2022-08-10 10:45
För närmare studier får du lägga ifrån dig kameran och ta fram lassot och kasta över en hjort i oktober och studera hans ögon närmare, när de kommer till din trädgård 😁.
Eller ta en närmare koll på dina foton. Kanske enklare än lassokastning?

Jag tror att du kan se öppningarna till ögonkörtlarna på några av dina bilder om du förstorar i datorn och kollar noga. T ex på Svarte- Petter och någon annan vuxen hjort, bilder tagna under oktober. Dessa körtlar ser man särskilt under brunsten då de öppnas på handjuren men kan förstås vara olika stora hos olika individer. De sitter i den inre ögonvrån (dvs. motsvarande den ögonvrå hos oss som är närmast näsan).

Just ögonkörtlarna är de körtlar som aktiveras hos kalvarna direkt vid födseln. Detta för att hinden ska kunna identifiera kalven under digivningen.
Efter ett par tre veckor aktiveras även de andra körtlarna hos kalvarna. Denna fördröjning är ett skydd mot rovdjur så att de inta ska få vittring på kalven, som ju lägger sig platt till marken vid fara.
Ögonkörtlarna producerar ett vaxliknade sekret och som jag skrev i tidigare inlägg, gnider handjuren in detta i buskar och på låga grenar för att markera sin närvaro och sin staus.

Dovvilt har också doftkörtlar på andra ställen på kroppen:
Klövspaltkörtel, som är fullt utvecklad på bakbenen (men knappt alls på frambenen). Lukten från denna körtel är till för att hålla flocken samlad om djuren skingras.
Hasbenskörteln, sitter en bit upp på bakbenen, strax under hasleden och på utsidan av benet. Hos små och unga kalvar är den, på ett vuxet djur, precis i höjd med kalvens nos och den har att göra med relationen hind- kalv att göra. Men den kan även användas vid fara och flykt och hjälper då efterföljande medlemmar i flocken genom att lämna ett doftspår.
Körtel i penisfodralet, aktiveras hos handjuren under brunsten och avger viktiga dofter i brunstens olika aktiviteter.
Eftersom dovvilt är ett flockdjur och en stor del av deras kommunikation mellan de olika individerna i gruppen sker genom luktsignaler, avger djuren en stark lukt.

(Förlåt om jag blev alltför långrandig - men det är intressant med djur).
Svar från aasaboe 2022-08-10 11:53
Mycket stort tack Christina för din utmärkta faktapresentation! Inte blir det långrandigt, tvärt om, ekologi och etologi är fascinerande. Jag är inte så pigg på att omfamna varken Baloo eller Svarte-Petter om jag nu mot all förmodan skulle komma tillräckligt nära, som du också tar upp har vi tänkt försöka detaljstudera bilder. Ett problem är att hjortarna sällan poserar i perfekt ljus eller långvariga poser...

Vi försöker alltid hitta kunskap om sådant vi är intresserade av, från hund och katt, solitära bin och humlor och i detta fall dovhjortar. Jag tror jag gör så att jag svarar mer och tar upp sådant i nästa blogginlägg. Jag har en hel del tyvärr inte perfekt film- och bildmaterial att gå igenom, hoppas bli klar under kvällen eller i morgon.
Laban är verkligen bedårande i filmen och den vuxna hjortens tålamod är imponerande. Intressanta bilder och den från 2021 har dessutom en mörkare bakgrund som gör sej väldigt bra mot djurens färger.
Hälsningar Lena
Svar från aasaboe 2022-08-09 22:06
Tack Lena! Laban var verkligen en favorit i fjol, en härlig gåpåare. Mörkret i bilderna kommer av att de är tagna tidigt på morgonen i skånskt oktobermörker -ålamörker du vet ;-)
Häftiga bilder, jag får nästan målerisk känsla av dom. Verkligen vackert och bra jobbat!
Svar från aasaboe 2022-08-09 22:16
Tack Morgan! Mycket roligt när det blir uppskattat.