The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6438 // Nördblogg! Zeissobjektiv på Leica!

För er som inte vet, så tillverkade Zeiss objektiv till Leica redan från 1930-talet! Ville man ha något extra på sin Leica så va ett Zeissobjektiv ett alternativ!

.

Och i går kväll hittade jag ett intressant Zeissobjektiv i LTM-fattning på nätet! Ett Biometar 2.8/35 mm! Harry Zöllners lilla Biometar från sent 1940-tal! Jag har själv en Biometar, därför är det här extra intressant! Men en äkta LTM-Biometar den borde vara unik! Och jag blir såklart aningen misstänksam! Och att bara ett exemplar är tillverkat verkar aningen konstigt det också!

.



Bläddrar i den litteratur jag har, men icke ett spår av någon Biometar i Leica-Fattning! Men siffrorna på den här objektivfattningen ser bra ut, fina Jenafyror tex! Men på baksidan, på den kam som skall ligga mot leicas avståndsmätarrulle, där ser det aningen litet underligt ut!? Se bilden här ovan!
Men Ok, det här kan säkert funka att fota med , och vore kul, men det e nog inte någon äkta vara i alla fall! Tror i alla fall jag!

.

Och så här lever min Biometar på dryga 2000-talet! :)

.

Och en Biometar-bild! På full öppning såklart! Ilford HP5+ 400 ISO! Från Fotofikat på Viksängen!

Och att kunna sin historia e viktigt, annars kan man bli lurad! :)

/Bengan

Inlagt 2023-11-28 06:58 | Läst 459 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Ville man ha ett Zeissobjektiv till sin Leica på 1930-talet, fick man vara högre officer i Luftwaffe. Dom små serier som Zeiss tillverkade i gänga M39 var alla till den tyska krigsmakten - och då i första hand flygvapnet. Några privatpersoner gjorde sig inte besvär. De militära M39-objektiven gällde i första hand T-objektiv tillverkade 1939 och frammåt mot krigsslutet.
Den här saken var överhuvudtaget inte känd för den stora allmänheten. Det tog ett tag efter krigsslutet innan Zeiss medgav att man hade tillverkat objektiv i M39 före 1946.