The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6575 // AI och Contax II från 1938 med ett Biogonobjektiv! :)

Här e kameran!

Någon kan kanske tycka det är pinsamt, att inte ha koll på de kameror man har! Tex att då och då hitta en rulle film i en kamera, en film som man glömt bort! Jag har inga problem med det, det va nog när jag va yngre, då fanns det en del pinsamheter kunde jag tycka! Numera bjuder jag på det här!
Man blir ofta mer grundtrygg som äldre! Tycker jag! :)

Hur som helst, här på bilden är kameran, som har femton rutor kvar, på en färgfilm! Hoppas jag! Det här skall bli spännande! Skall försöka ta ut rullen innan torsdag, för till Fotofikat på Viksängen kommer Stefan, som har en fotobutik i Södertälje, Stefan som fixar framkallningen åt mig!  :)

Kameran, en ContaxII från 1930-talet med ett Biogonobjektiv, det va en prestigekamera på den tiden! En läkar och tandläkarkamera! Det va dom som hade råd.:)  Och när Contax II kom 1936, så började såklart Leica titta på något liknande, och det kom 1954 med Leica M3! Fast Contax II med sin slutare, vertikalgående metallridå, låg fortfarande före även 1954! Nog om detta! Det är inte något bra fotoväder i dag, solsken! Men det kan ändå bli intressant, då Biogonen inte är T-behandlad! :)
Kunskap ger udda äventyr, eller hur man nu skall uttrycka sig! ;)

/Bengan

Ps. Då kanske inte så många förstår fotoäventyret med en Contax från 1938 så tänkte jag i alla fall försöka imponera litet på Microsoft Bing AI!
För att få litet uppmärksamhet också! :)

Men det blev litet fel och förklaringen var från Microsoft Copilot Bing:
"Förlåt om det blev några fel i mina tidigare svar. Jag försöker alltid ge korrekta och informativa svar baserade på den information jag har tillgång till, men ibland kan det bli felaktigheter. När det gäller termen “fabulering” som du säger att jag gör, så används den ofta för att beskriva när någon skapar eller förändrar information utan att ha för avsikt att ljuga eller vilseleda. I AI-sammanhang kan det ibland hända att en AI genererar information som inte är helt korrekt, men det är inte medvetet eller avsiktligt. Det är snarare en begränsning av den aktuella tekniken.

När jag får en fråga, försöker jag generera ett svar som är relevant och rimligt baserat på den information jag har tillgång till. Detta kan ibland innebära att jag fyller i luckor eller gör antaganden för att ge ett komplett och sammanhängande svar. Men det är viktigt att notera att jag alltid strävar efter att ge korrekta och informativa svar. Om jag inte har tillräckligt med information för att ge ett exakt svar, försöker jag ge ett så nära och relevant svar som möjligt."

Så vad blir kontentan av "ett så nära och relevant svar som möjligt" från AI!  Jo, då man ställer frågor till AI, så bör man ha en egen grundkunskap i ämnet man frågar om , och utifrån svaret från AI, rimlighetsbedöma det svaret!  :)

Inlagt 2024-03-19 07:29 | Läst 379 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag roade mig kungligt med att sälla en fråga till AI som jag var rätt säker på att den inte skulle kunna knäcka. Frågan var:
"120-film hade från början bara numrering för 6x9. När fick den filmen numrering även för 6x6 och 4,5x6?"

AI började med att svara med den information som frågan redan innehöll - därefter icke relevant svammel. Inte speciellt intelligent sådant heller.
Jag vet svaret. Är det någon annan som vet? .... :-)
Fredrikpersson 2024-03-19 13:37
Utan googlande eller bingande kan jag bara gissa vilt;

Till att börja med så förmodar jag att 120-filmen kom på 20-talet(?) Möjligen 30-talet. Den hade väl en föregångare som hette 625 med liknande mått.

Rolleiflex/-cord kom väl på tidigt 30-tal eller sent 20-tal. Hasselblad lite senare. Jag gissar att 6x6 märkningen kom på sent 30-tal. 6x4.5-märkningen vågar jag inte gissa. Kan inte på rak arm säga vilken som var den första kommersiellt framgångsrika 6x4.5 kameran ens. Mamiya 645 kom väl först på 60-talet.

Gissar Fredrik
syntax 2024-03-19 14:50
Det går inte att googla fram detta. Det var just därför som AI inte hade en aning... :-)
Jag har fått bedriva egen forskning i saken.

Så här är det i alla fall:
Kodak lanserade film 120 år 1901 och den var avsedd för 6x9 - och hade bara numrering för åtta bilder 6x9. Den kallades även för 6x9-film. Kameror med annat format måste alltså ha en annan lösning.
Som exempel kan man ta Zeiss Super Ikonta A för 4,5x6 som kom 1934. På baksidan finns det två röda fönster. Man drog fram Nr 1 till första fönstret, och sedan samma etta till andra fönstret. Vidare samma sak med Nr 2 – och så vidare. På så vis kunde man dra fram 16 bilder i 4,5x6 efter filmens numrering av 8 bilder 6x9.
Zeiss Super Ikonta A 4,5x6 fick sina två fönster på bakstycket ersatt av ett fönster lite högre upp året 1936 – vilket var det år som den tyska kameraindustrin levererade 120-film numrerad för alla tre formaten.
I hela 35 år hade alltså film 120 bara numrering för 6x9.

Det var svaret - men tala inte om det för AI... :-D
Fredrikpersson 2024-03-19 21:31
Som relativt nybliven ägare till en Fujica G690 så känns det bra att veta att det så att säga är 120-filmens ursprungliga bildmått som används.
Introduktionsåret 1901 var betydligt tidigare än min gissning och efter koll så ser jag att "syskonfilmen" till 120 hette 620 och inte 625 som jag skrev. För övrigt kul att en så anakronistisk företeelse som 120-film fortfarande lever i välmåga.

Jag har nördat ner mig lite i filmformaten och försöker få ihop kameror som täcker alla förekommande format mellan halvformat och 6x9. Knappast en "conversation starter" men en kul liten jakt. 6x7 utsett till favoritformat så här långt.
Numreringshistoriken var intressant. Ännu mer så när den undgått AI :-)

/F
Instämmer till 100% med din slutsats om AI-frågor-och-svar.
Och Contaxen är ett konstverk. Liksom Biogonen.
Lev väl.
Svar från Benganbus 2024-03-19 19:17
Tack för det Finn! :)
/B