The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6627 // Skärpefixeringen inom amatörfotografin! Osäkerhet eller vadå?

Ställde nyss en fråga till Microsoft Copilot Bing! Om dagens skärpefixering! Och fick till svar: Det är en intressant fråga. Skärpefixeringen kan ibland leda till att tekniska aspekter av fotografi, som skärpa och bildkvalitet, får för mycket uppmärksamhet på bekostnad av bildens innehåll och konstnärliga värde. Fotografi är trots allt en konstform, och det är viktigt att komma ihåg att en bilds emotionella inverkan och berättelse ofta är det som gör den minnesvärd och kraftfull.

En bild med perfekt skärpa men utan ett intressant innehåll eller känslomässigt djup kan kännas tom och oengagerande. Å andra sidan kan en bild med mindre teknisk perfektion men med starkt innehåll eller en kraftfull berättelse skapa en långvarig inverkan på betraktaren.

Det är därför viktigt för fotografer att hitta en balans mellan teknisk skicklighet och konstnärligt uttryck. Det är också viktigt för tittare att uppskatta bilder inte bara för deras tekniska meriter utan också för deras förmåga att förmedla känslor och berättelser. Så, även om skärpa är en viktig faktor i fotografi, bör det inte vara det enda kriteriet för en bilds värde.

Ställde frågan efter att ha tittat på en del tester av olika objektiv hos Captain's Logg hos CyberPhoto: https://www.cyberphoto.se/captains-log

Och det verkade som om Captain tycker att inget av de objektiv jag/vi använde på 1960, 1970 och 1980-talen skulle kunna användas till fotografi längre! ;)
Hur som helst, jag fotar i alla fall vidare med några äldre objektiv, för jag är fotokonstnär :) och känner mig trygg i det utan att behöva onödig skärpa!  ;)

/Bengan

Inlagt 2024-05-05 12:23 | Läst 741 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kan man inte få till något annat så kan man oftast fixa vass skärpa!
Den Artificiella Idioten lär sig fort!
Ibland krävs det skärpa för att hålla sig till konsten. Mycket spännande bild i dunklet!
Bild som funkar trots eller snarare tack vare tekniska brister!

Captain tittar ju mest efter skärpa och hur oskärpeteckningen ser ut. En del klassiska objektiv får underkänt eller knappt godkänt. Då undrar jag om det är ett exemplar som det är nåt fel på.

Då det gäller objektiv som jag själv har erfarenhet av stämmer Captains bedömning ofta bra. Exempelvis Pentax 50 mm Macro f/4, en Tessar med Zeissanor som han tycker är direkt bra. Nikons klassiska 105/2,5 fick överbetyg.

Artificiella Idioten, tack Thomas för den uttolkningen av AI! Bing levererar ständigt samma amerikanskt optimistiska texter. Perfekt stavade, god syntax. Ibland på pricken, ibland ren och skär idioti.
Bilden gillas skarpt i all sin befriande oskärpa. Microsoft Copilot Bing-texten känns väldigt mycket copy-paste. Ungefär vad man kan förvänta sig.
/Gunnar S
bra talat
/inger
Stämningsfull och vacker bild. Intressant text. Jag håller med bing.
Ha det gott.