Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 2446 / Kan en fotokonstnär manipulera sin bild? Tex en "gatufotokonstnär!"

  
Först så måste man väl komma överens om vad en manipulerad bild är! (Och Fotosidan har ju en definition på vad man anser det vara) Och andra har säkert andra sätt att se det på! De e väl litet som vi uppfattar saker och ting, olika alltså, så att komma helt överens, kan nog bli svårt! Om man nu måste vara överens!

En målare som målar av ett sädesfält, hur gör hen? Tar med alla träd och spretiga grenar i omgivningen? Eller låter bli att måla av dom helt enkelt? Och hur gör tex en gatufotograf? Vinklar kameran, eller kanske beskär med ett zoomobjektiv? Och plockar se'n bort några onödiga fimpar! Antingen direkt på plats på gatan eller i PS! Och kanske "släcker en lampa" med PS som lyser litet fel?Kanske sa jag bara! ;)

Och se'n så visar man sin "beskurna" bild, eller manipulerade, eller mer konkretiserade bild! Som sannolikt målare och tecknare gör!

 


Så var går gränsen för oss "fotokonstnärer?" Om jag vill "renodla" en gatufotobild, för att få den mer konkret, rakt på sak, eller mera konstnärlig som sagt! Sedan kanske inte alla kallar det konstnärligt, men det kan vara en annan sak! En smaksak! 

Så är det helt fel att "bättra på" bilder? Typ gatufoto?
Å andra sidan, berättar jag inte vad jag gjort så märker nog ingen det! :)

Kameran har ju den möjligheten att frysa ögonblicket, men det kan ibland komma med saker som jag inte såg när jag tog bilden, eller som jag inte "kunde ta bort" just när jag tog bilden, och som jag inte tycker tillför bilden något när jag sedan vill visa bilden!

Och då tar jag bort litet "skräp", mao skapar en "bättre" bild, använder kanske vissa "bildregler"!
Ni vet, gyllene snitt, diagonala linjer osv, osv! Det brukar ju bra bilder innehålla! 

Vad blir då problemet för en "fotokonstnär" och även för betraktaren? :)

/Bengan


 

Postat 2014-12-16 11:28 | Läst 2745 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Straight 2445 / Mima, Martinson, universalmaskinen och att räkna ut hur framtiden blir! Eller vädret!

 

 

behind sunglasses...?

Inte så mycket att göra idag, så man får väl spåna litet! :)  Läst i Martinsons Aniara den senaste tiden, nåja inte hela Aniara, utan små brottstycken ur boken, och mest om Mima. Mima är byggd på matematiska algoritmer, må vara dolda för oss, så hon vet naturligtvis att matematiska sanningar inte är fullständigare eller mera allomfattande än sanningar härledda ur andra vetenskapsgrenar.

Men Mima kanske såg in i framtiden också men saknade förmågan att handskas med det hon såg, för framtiden blev för komplex och för kaosartad! (Lorenz) Så tolkar jag det i alla fall! Turing hade redan också upptäckt det här och även Gödel och kanske fler. Så Hal i Space Odyssey 2001 kunde inte veta att Dave skulle plocka bort minnet på Hal senare även om Hal hade en del sanningar om framtiden i samtal med Dave.

Så det e bara att låta tiden gå, för att se hur framtiden blir! :) Och den framtid som gått, den är såklart lättare att hålla koll på! Å man kan ju försöka att styra sin framtid litet, med bra mat, motion osv! Och att spara litet pengar!

Och så är det nog viktigt att leva här och nu, fast man e ju inte riktigt i nuet ändå! Vår egen hjärna ligger halvsekunden före oss i vårt eget nu! Och hjärnan delar dessutom ut valda nudelar åt oss en halvsekund senare! Vi får det hjärnan tycker vi behöver vara medvetna om!
Och det lilla vi får av vår hjärna, det kallar vi nuet, eller att vi e medvetna!
Å hur mycket e det på en skala!?

Så det e nog inte så märkvärdigt det här med vår medvetenhet tyvärr! :)
Men nu e de de enda vi har, så det e bara å gilla leget liksom! :)
/Bengan

Ps. Och sista Tårtan för terminen nu på onsdag, sedan e det jullov!

 

Postat 2014-12-15 11:40 | Läst 2223 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2444 / Berlin för några år sedan...

 

Hittade nyss några Berlinbilder, bilder som säkert nå'n sett tidigare! Men ni som inte sett dom, här är några av bilderna från Berlin!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De va de om de!

/Bengan

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2014-12-14 20:03 | Läst 1392 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Straight 2443 / Hade Hopper haft en chans? Om han varit fotograf!

 

Det här med komposition i bilder, det tycker man ju olika om, men de e inget konstigt, det e väl tycke och smak det handlar om, och kanske hur många bilder man tittat på tidigare, och liknande! Ungefär som olika matsmak, eller musiksmak, eller annat! Hur mycket mat man ätit tidigare alltså!

 

"Man skulle ha sett hela ansiktet på mannen! Jag menar, nu när bilden e målad!  :)

 

Efter att ha tittat i en bok med bilden av Hopper, och vissa av bilderna, om det varit fotografier, hade nog inte klarat ett skärskådande i någon bildkritisk pool eller blogg!
Men nu e det målningar, eller teckningar och då verkar det funka!

 

"Å en svart fönsterram växer ur huvudet! Hur f-n målar han egentligen!"
 

 

"Tycker tavlan är målad för långt ifrån flickan! Målaren kunde beskurit bilden bättre! Och gått närmare!" ;)

 

Ha en fin dag!

/Bengan

 

Postat 2014-12-14 11:32 | Läst 2840 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Straight 2442 / Min Turingmaskin har gått långsamt några dagar!

 

 

De e inte den här bilden som e beställd!

Vad gäller Turingmaskinen, så får jag se hur det går att skicka en stor fil till ett labb litet senare i dag! Och PTS jobbar igen på att säkra ett ännu säkrare internet vad jag fattar! Annars inte så mycket nytt att rapportera! Jovisst ja, årskalendrarna jag gjort e slut, jag har bara några kvar som e förbeställda! Kul och trevligt!

Har nyss bläddrat igenom DN och SN, och paniken verkar sprida sig i de politiska partierna i Sverige! Eller så e det bara en Potemkinkuliss för oss biotittare!
Men anar att strategiska grupper inom respektiva partier jobbar för högtryck med val och väljaranalyser och planer och diskussioner och mera diskussioner! Och utefter det startar man utspel som vi undrar över, men som man planerar skall ge resultat nu, direkt eller senare!

Vad gäller vädret, så har SMHI lärt sig att larma ordentligt, så nu när den "perfekta stormen" e på intågande över Västkusten så gäller det att larma ordentligt, så man inte får smäll på fingrarna efteråt! För att smiska SMHI säljer lösnummer! Få anar hur svårt det är att förutspå väder, och alla har inte läst på sin Lorenz ännu, utan det kan vara abborrar i kvällstidningar som gäller fram till midsommar! ;)
Men man vill ändå vara med och smiska SMHI!

Sotade i alla fall ur pelletspannan igår OCH tog in ved till vedspisen! Ifall! :)

I dag skall Roffe på hundpensionat! Hundar mår bra av att träffa hundar så dom får hunda sig en litet längre tid, och inte bli avbrutna hela tiden av ett "sluta nu" eller "kom nu"! Å då får Matte och Husse vara litet lediga också och gå och längta! Och höra tassandet av en osynlig hund i huset! Det är bra att längta litet, allt skall inte vara färdigt, fixat och klart! Anticurling liksom!

Tänkte för övrigt köpa några rullar Tri-X i veckan, men efter en koll i kameraskåpet,
så behövs det inte! :) 
De om det i världen!

Nu e det slut!
/Bengan

Ps. Ni som har hund eller funderar att skaffa hund, här är intressant lyssning!
Det är inga bilder till det här, utan bilder får ni bygga själva inombords under tiden ni lyssnar!
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4739

Ps 2. Roffe har mjuka kinder, jag brukar kolla det mot min kind då och då! Men man får se upp, han har en blixtsnabb tunga! :)

 

 

 

Postat 2014-12-12 07:48 | Läst 2431 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa