Straight Photography!

The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 6603 // AI i våra bildredigeringsprogram! :)

I Photoshop tex. har AI-tekniken blivit alltmer integrerad. Här är ett sätt av flera som AI används i Photoshop: "Generative Fill: Generative Fill är en funktion som låter dig lägga till, ta bort eller expandera innehåll i bilder med hjälp av enkla textbeskrivningar." 

Det finns många andra program, tex HitPaw Photo Enhancer, som är ett kraftfullt verktyg som använder artificiell intelligens (AI) för att förbättra och skärpa bilder. Här är några av dess funktioner:

Unblur-foton: Förvandla suddiga bilder till fantastisk HD-kvalitet.
Färgläggning av foton: Automatiskt färglägg grå, svartvita eller gamla foton.
Fotoåterställning: Återställ gamla foton online med AI-verktyg för bildåterställning.
Uppskalning med AI: Förbättra små, lågupplösta bilder till HD utan kvalitetsförlust.
Ansiktsretuschering med AI: Förbättra suddiga och pixliga ansikten.

Så för att sammanfatta det hela ganska kort, allt går att göra numera!
Och vad är då äkta i en bild?  :)

/Bengan

Postat 2024-04-11 07:38 | Läst 580 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 6602 // Gatufoto i svartvitt är en intressant fråga! ;)

Och det beror nog på vad man är ute efter i gatufotografi! Och en följdfråga kan då även vara, varför fota i svartvitt när det finns färg? Fortsättning på den här funderingen följer, men först en påminnelse om att det är fotofika på Tårtan i dag! Gata Horns 32 i Stockholm! Har försökt med den här gatuformuleringen ett tag, Gata Horns 32 alltså, med det är ingen som nappar! Suck! ;)
Men runt 15.00 startar i alla fall fotofikat idag!

Vad gäller frågan om att gatufota i svartvitt, så tycker jag att det svartvita ofta kan renodla en bild, då även i gatufoto! Man tar bort ovidkommande saker, ofta är det färgen som kan stöka till det! Nu kan man såklart använda färg vid gatudokumentation, så att bilden närmar sig verkligheten, men sk. Gatufoto görs ofta inte som någon ren gatudokumentation!

Och har man tur, så kan man i en Gatufotobild även hitta något litet mer extra, subtilt, dubbelbottnat, som gör bilden ovanlig och spännande, men det här kanske är svårtytt om man inte ger sig tid i bilden! Som man ofta inte gör! Ger sig tid alltså! Ibland kan bilden även ha en liten absurd touch! Som man även ser utan någon förklarande undertext!
Då händer det grejer! :)
Men jag tycker att jag sällan hittar de här bilderna!

Men där kommer vi såklart in på en annan sak, smaken är olika, även i gatufotografi! :)

/Bengan

Postat 2024-04-10 07:48 | Läst 609 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Straight 6601 // 1960-talet var en säregen tid! Med en bild på en Mytos-kamera! :)

"Kulturellt var 1960-talet en tid av stora förändringar och experiment. Inom teatern såg vi en strävan efter att bryta konventioner och utforska nya uttrycksformer. Exempelvis blev pjäser som “Hair” kända för sina nyskapande framträdanden och sociala kommentarer.

Musiken under 1960-talet var revolutionerande med genrer som rock, psykedelisk musik och soul som kom till framträdande. Band som The Beatles och artister som Bob Dylan förändrade musiklandskapet och blev röster för en generation.

Konsten under 1960-talet präglades av rörelser som popkonst och minimalism. Popkonsten, med konstnärer som Andy Warhol, tog vardagliga föremål och massmedias bilder och gjorde dem till konst. Detta var både en hyllning till och en kritik av den populärkulturella konsumtionen.

Fotografin utvecklades också kraftigt under 1960-talet, med en ökad erkännande som en fin konstform. Fotografer som Diane Arbus och Richard Avedon utforskade nya sätt att porträttera människor och samhället, vilket bidrog till fotografiens utveckling.

Sammanfattningsvis var 1960-talet en tid då gränserna för konstnärligt uttryck utmanades och utvidgades, vilket resulterade i en varaktig påverkan på kulturen."
https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2019/oct/15/tony-ray-jones-england-60s-swinging-in-pictures


Och Våren verkar ha kommit, så jag byter till sommardäck i dag! :)

/Bengan

Ps. Och ni ser den svarta Mytos-kameran va?  :)

Postat 2024-04-09 06:26 | Läst 452 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Straight 6001 // Fotofika IRL på Tårtan nu på onsdag! Och om den riktiga fotografin! ;)

Som sagt, fotofika IRL på Tårtan nu på onsdag 10 april från 15.00 c:a! Väl mött! För övrigt inte så mycket nytt vad gäller den "riktiga fotografin!" Så kallar en del ungdomar det analoga! ;) Nåja, det går att ta bilder digitalt också tycker dom nog, men har man inte varit med på den analoga tiden så kan det analoga vara både nytt och spännade!

Jag själv växlar mellan snabbmat och hemlagat så att säga! ;) Mobilen och digitalkameran är utmärkta till att fota med, och fungerar även som anteckningbok! Men att fota analogt ger mig mer tillfredställelse, även om det inte går lika fort!
Alla blir saliga på sin fason som han sa! :)

Jag har missat några torsdagar på Viksängen, där jag brukar lämna min färgfilm till framkallning! Men filmen ligger inte i sjön, den ligger i kylskåpet! ;)
Och där ligger även några svarvita rullar och väntar! Inte heller dom ligger i sjön! ;)

Nog för nu, för vårvärmen väntar och Sessan måste ut på morgonpinken! (Vi har hundsällskap några dagar)

/Bengan

PS!

Postat 2024-04-08 07:18 | Läst 457 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Straight 6600 // Dyr kamera tar bättre bilder? Och dyr klocka visar tiden bättre?

Nåja, en viss precision fodras väl för att mäta tiden bra! Det är väl likadant med en kamera! För att ta bra bilder menar jag! Tänkte på det när jag läste om en klocka i morse! Klockan på bilden här ovan! Men det kanske är så som med dyra kameraror, vissa är mest för att visa upp! ;) Men sedan gäller det gamla vanliga, betraktaren måste ha kunskap om vad som är bra eller dåligt eller dyrt! Annars e det ganska bortkastat att köpa en dyr grej och ingen fattar att den e dyr! Om det nu inte blir väldigt bra bilder med den dyra kameran, eller att den dyra klockan mäter tiden väldigt bra!

Annars rätt lugnt i Gnesta, vi är sällskap till Sessan ett tag, då Sessans Matte och Husse åkt till Himalaya i fjorton dagar!
Och vad gäller det fotografiska, så sitter jag vid datorn och skall plocka fram bilder till utställning i ABF-huset, Södertälje, nästa lördag!

Annars rätt lugnt som sagt!

/Bengan

Ps. Det finns såklart dyrare klockor, tex Patek Philippe, “Calibre 89”: En av de mest komplicerade fickuren någonsin gjorda. Jubileumsklockan som gjordes inför urmakarens 150:e jubileum påbörjades 1980 och färdigställdes 1989. Den såldes hos Antiquorum 2004 för 60 miljoner kronor!

Postat 2024-04-07 08:12 | Läst 480 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 1324 Nästa