The Roots of Photography is Snaps!
Back to the roots!

Straight 3187 / Man får inget eller mycket litet betalt för fotografering numera, hänger det ihop med nå't?

Tidningar säger upp fotografer, låter skribenter fotografera i stället, eller använder läsarbilder!
Kommuner vill inte betala för bilder man använder! Och många fotografer bidrar gratis till det här, bara man får med sitt namn i tidningen!

Så om man tänker på marknadskrafterna, som de flesta av oss ofta gillar, så e det här inte så konstig! Det finns ett stort utbud av fotografer, då blir priset såklart lågt! Utbud och efterfrågan styr liksom!

Men säger nå'n, det blir ingen kvalitet på bilderna, om inte fotografen har nå'n form av utbildning och ett bra bildtänk som fotograf!

Men hallå, vad gäller bilder i tidningar eller i kommuninformation, så verkar ingen klaga! Läsarna verkar vara nöjda! Och som sagt, läsarna sänder ju också in egna bilder! Jag menar, om kunderna tycker varan e Ok, så vad e då problemet?

.

Pingisspelare!

/Bengan

Ps. Man skall väl inte behöva utbilda kunder i kvalitetstänk!   ;) 

Inlagt 2016-03-09 08:51 | Läst 1703 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra bild!

Man ska nog komma ihåg att det används betydligt mer bilder idag än för 20 år sedan, så även om det används en del gratisbilder så finns det också en hel del bra betalda fotouppdrag också. Många företag och organisationer använder bilder mer medvetet i sin kommunikation och det leder till att de ställer hårdare krav på bilderna.
Svar från Benganbus 2016-03-09 09:34
Jag håller med dig,
men jag tycker ändå att kvalitetsmedvetandet hos kunderna, tex i en kommun, har blivit lägre numera. Man vill gärna ha bilder gratis, och det handlar om bildtillgången tror jag, och att man som beställare i kommunen kanske själv fotar och vet, "det e väl inget svårt att ta en bild, men jag har inte tid just nu" ;)
/B
Hej,
Vilken bra idé utbildning i kvalitetsmedvetenhet redan i skolan. Om vi inte gör det så får vi en skruv nedåt i allt sämre kvalitet. Vårt land är redan i en lägre klass. Vilket betyder att vi får en lägre klass importprodukter. Har du kollat smaken på tomater?
Det finns fortfarande bildkonsumenter som betalar efter rekommenderade priser från BLF. Prova Hänt Extra.
Kasta till Roffe ett ben, eller en korvända.
Ha det bra
Bob
Svar från Benganbus 2016-03-09 10:07
Medveten konsument!
Men det e politiskt laddat! ;)
Medvetna människor e jobbiga! ;)

Å förresten, vad då utbildning, alla måste väl få kunna välja om man vill utbilda sig!
Ingen skall tvinga nå'n liksom! De e väl ett fritt land! ;)
Såg Gympaläraren på Tv i går, vad gäller att "tvinga" folk att gympa....suck..
/B

Ps. Roffe bockar och tackar!
Inte lätt fråga detta.

Skråväsendet avskaffades innan fotograferna hann skaffa eget skrå. Skråväsendet var bra eftersom det tillhandahöll kvalitet men avskaffades ändå eftersom det hämmade utvecklingen.

Sen dess har kapitalet sett till att skaffa patent, jurister och oligopol och arbetskraften organiserat sig. Jag tror att Sverige fick en bra balans med Saltsjöbadsöverenskommelsen, salig i åminnelse. Organiserad arbetskraft som såg till att få betalt men inte strejkade i tid och otid. Byggde folkhemmet.

Nu ska prekariatet jobba för en slant då och då och samtidigt låna ihop till en bostadsrätt. Det gäller inte bara fotografer utan många professioner, särskilt såna där man inte bara jobbar för pengarna utan för att få vara kreativ och helst inte helt anonym.

Du bjuder oss på bra bilder som denna, jag skulle gissa på 3-4000 bara i den här bloggen. Och jobbar ideellt med Planket mm mm. Bra tycker jag, tack!
Varför ska man få betalt när det är så kul att bli publicerad? Att det sedan är så att fotografen i många sammanhang avsäger sin ekonomiska upphovsrätt när de bidrar med dessa gratisbilder till kommuner och dylikt är det inte alla som tänker på ...