Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Hollywood på tjugotalet

Fotoklubben anordnade en fotokurs på temat Hollywood på tjugo-, trettio- och fyrtiotalet. Vi var åtta stycken anmälda, varav två kvinnor. Tre modeller hade anlitats och var och en fotograferade respektive modell i tvåminuters pass. De som för tillfället inte fotograferade var åskådare. Innan fotograferingen startade inledde läraren med en timmes genomgång av de olika epokernas fotostilar.

På tjugotalet var inte filmerna så snabba så exponeringarna blev relativt långa. Modellerna log sällan på bild utan de flesta såg väldigt allvarliga ut. Det var lättare att att knipa ihop munnen än att le i tjugo sekunder. Bilderna hade låg kontrast och med dagens mått mätt mycket oskarpa och modellerna tittade aldrig in i kameran. Ljuset kom från fotostudions enorma fönster och ljusstyrkan reglerades med gardiner. Klockhatt, pannband och långa halsband var vanligt liksom kortklippt hår.

Här följer några exempel från mitt tjugotal:

Vid konverteringen av råfilerna i LR har jag dragit ned skärpan till noll och i PS har jag sedan lagt på Gaussisk oskärpa. I Silver Efex Pro II har jag lagt på filmfiltret Panatomic-X och en svag vignettering. Alla bilder är tagna med Sony A850 med objektivet Sony SAM 2,8/85 mm.

Avslutar med en skarping fotograferad i studioljus vid ISO 1600

Jag återkommer senare till trettio- och fyrtiotalet.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-01-23 12:15 | Läst 3360 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Riktiga bilder

Jag hann nätt och jämnt ställa mig i kö på ICA, för att köpa månadsbiljett mellan Knivsta och Uppsala, förrän den söta expediten utbrast:

– Vilken fin kamera du har! En sådan där som tar riktiga bilder.

Jag blev både glad och förvånad över flickans intresse för min Yashica Mat 124G som jag hade hängande över axeln. Jag tog fram den och hon fick naturligtvis titta ner i sökaren. Vi pratade en stund om kameror och nog märktes det att hon var sugen på en kamera som tar "riktiga bilder." Det blev min tur och flickan återgick till sina sysslor.

Det är verkligen roligt att fotografera med en tvåögd spegelreflexkamera. Man får en känsla av enkelhet och fotografins ursprung när man står där och kikar ned i schaktet och försöker ställa in skärpan. Ställa in skärpan ja – för mig är det det stora kruxet. Speciellt dagar som är gråare än grått. Trots att jag använder luppen så ser jag inte tillräckligt bra och till slut börjar mitt öga att rinna av ansträngningen. Om det var möjligt skulle jag låta montera dit en lupp med störra förstoring. Egentligen borde man invänta dagar med bättre ljus men jag hade en sådan lust att plåta med Yashican just den här dagen.

Jag har använt Fuji Acros 100 som framkallades i pinfärsk X-TOL. Det är kanske inte rätt film sådana här dagar med klent ljus men nu hade jag ingen annan sort i kylen. Fast Alf säger att den fungerar utmärkt på natten och det kanske ska testas någon gång nattsömnen inte vill infinna sig ;).

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-01-19 22:10 | Läst 3799 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Titta på bollen

Det första man får höra när man börjar träna tennis är:

– Titta på bollen!

Det gäller tennis på alla nivåer. Det här ständiga "tittandet" kräver enorm koncentration. Den som tappar fokuseringen är borta på en gång. I dag slår de flesta tennisspelare oerhört hårt och bollen kommer med en väldig fart. Det syns inte så tydligt på TV men ser man en match i verkligheten så upplever man hur fort allting går.

Björn Borg var otroligt professionell. När han spelade så var det 100% koncentration på varje boll och han visade inga känslor under matcherna. All koncentration riktades på spelet, allt annat var ovidkommande. Det tar naturligtvis på krafterna och han var nog ganska så utbränd när han lade av.

I helgen avgjordes Rosendals Supervintertour i Uppsala. Jag såg finalen i söndags och en match i kvalet i torsdags. Jag tog lite bilder under kvalmatchen. Belysningen var inte den bästa och filten på banorna reflekterade i stort sett ingenting. Jag använde Sony A850 tillsammans med Sonys 70-300 zoom och ISO-inställningen var 3 200.

Han tittade på bollen

År 1983 arrangerade Uppsala Tennisklubb SM i tennis. Min Fredrik var bollkalle och jag såg flera matcher. Jag hade min Pentax Spotmatic med mig och tog lite bilder. Tyvärr hade jag inget längre tele än 85 mm och det begränsade naturligtvis mina möjligheter till bra bilder. Just nu håller jag på att skanna in de här filmerna och kanske lägger jag ut några bilder om de blir tillräckligt bra.

Jag använder Silver Fast och tycker det fungerar alldeles utmärkt. Jag "batchskannar" nästan alltid och tidigare hände det att programmet kraschade när man "batchade" för många bilder. Nu har jag tankat hem en nyare version av programmet och det verkar mycket stabilare. Hittills har det inte kraschat en enda gång trots stora "batchar".

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-01-16 18:30 | Läst 1719 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vinter i stan

Vintern har kommit till Uppsala. Några centimeter snö har äntligen kommit och termometern visar några minusgrader. Apropå termometern så skrev för länge sedan en liten flicka en uppsats om Anders Celsius. Där kunde man bl a läsa hur Celsius gjorde för att bestämma kok- och nollpunkt på termometerskalan:

– Först satte han ändan i kokande vatten och sedan i smältande is.

Man får hoppas att han gjorde det i den ordningen ;).

Nysnö och svarta vatten blir ofta väldigt bra i svartvitt. Man exponerar efter snön och vattnet blir kolsvart. Lite blänk i vattnet ger liv åt ytan och snö behöver ha lite sol annars blir det grått och tråkigt. Den här dagen tittade solen fram och gav både blänk i Fyrisåns vatten och fick nysnön att skina vit. Jag har använt Sony NEX-5N med kitzoomen 18-55. Vitbalansen var inställd på automatik, vilket jag så gott som alltid gör. I PS har jag kanske varit lite extra noga vid inställningen av svart- och vitpunkt i Nivåer. Det vita får inte bli grått eller utfrätt och svart ska vara svart. Vid konverteringen till svartvitt i Silver Efex Pro II har jag lagt på en svag Seleniumtoning för att understryka "kylan" i bilderna.

 

I går såg jag bandy på Studenternas IP. Sirius mot Sandviken där de senare vann med 6-3. Det snöade och blåste kraftigt och spelarna hade det inte lätt på planen. Jag träffade en gammal bekant här från fotosidan som hade fotouppdrag från några tidningar. Jag var inte alls avundsjuk på honom där han stod i blåst och snöyra i två timmar.

I dag blir det tennis i UTK-hallen på eftermiddagen. Finalspelet i Rosendals Supervintertour, med svenska elitspelare, avgörs då. Tar nog min Sony A850 med mig fast det inte är en utpräglad "sportkamera". Det brukar bli hyfsade bilder ändå.

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-01-15 12:01 | Läst 2772 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Kvarbliven film funnen i en Spotmatic

Jag har i ett tidigare inlägg berättat om en kvarbliven film som jag fann i min gamla Pentax Spotmatic. Filmen är nu framkallad och skannad. Jag minns att kameran krånglade mest hela tiden både vad gäller exponeringsmätning och filmframmatning. Det senare ledde till ett flertal ofrivilliga dubbelexponeringar som i och för sig gav en del roliga effekter. Jag tippar att filmen har legat exponerad och oframkallad i ca tre år.

Så här blev det.

En gammal Amazon med lister i krom

Snygg med vita hjulsidor står den och en spökcykel på S:t Eriks torg i Uppsala

Hemkokt dricka

Övre Slottsgatan

Dombron

Kullerstensmix

Trolltyg

Trio

Plakatreklam

Bilförarmix

Närakut

Kompisfika

Krister, Ulf och Alf (?) på Ellens

Ulf

I ett förråd har jag en kartong med fotoattiraljer. Jag har tidigare sett att där ligger ett antal filmkasetter som man laddar själv men jag har inte kollat om det är film i dem. Det blir mitt nästa projekt i sökandet efter exponerad gammal film. Sedan blir det enbart färskvara ;).

På återseende

/Torbjörn

Postat 2012-01-14 13:11 | Läst 3329 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa