Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Ett öppet fönster gör skillnad

En fasad med stängda fönster är kanske inte så spännande. Ett öppet fönster gör skillnad. Fasaden lever upp och ser mer inbjudande ut. Mer levande. Där inne finns människor som bor där, eller verkar där. Kanske t o m en professor.

Jag har själv suttit i det här gamla huset vid ett flertal tillfällen när jag studerade statskunskap i Uppsala. Bl a fanns här ett jättearkiv med tidningsurklipp som kom till användning under någon av kurserna. Kan inte tänka mig att det finns kvar i dag i den här formen när allt är digitaliserat. En fin byggnad är det Skytteanum med sitt karaktäristiska valv.  

Skytteanska professuren är en professur i vältalighet och statskunskap, ursprungligen i vältalighet och politik. Professuren, som inrättades vid Uppsala universitet av Johan Skytte 1622, är troligen den äldsta i statskunskap i världen (Wikipedja). Det här är universitets enda tjänstebostad för professorer.

Li Bennich-Björkman är den första kvinnan som är innehavare av professuren (2008).

På återseende

Torbjörn

Postat 2022-12-30 17:56 | Läst 911 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gesällen/I gamla fotspår

Det är bråttom och som barn är det inte alltid så lätt att följa med en vuxen i svängarna. Då kanske det går lättare om man går i gamla fotspår efter en vuxen. Sett från min balkong.

Man ser mycket från en balkong på tredje våningen. I närheten ligger en förskola och det är ofta gångtrafik här. Men inga bilar. När jag flyttade hit för drygt åtta år sedan tyckte jag att det var lite jobbigt att bo så högt upp. Tidigare har jag bott i villa och radhus och har haft markkontakt och lätt kommit i kontakt med människor omkring mig. Nu var situationen en helt annan. Med tiden har jag vant mig och det finns andra fördelar med att bo högre upp. Utsikten är förstås en helt annan. Man ser vad som händer i flera riktningar. Dessutom känns det säkrare att bo några trappor upp. I fastigheten jag bor i finns på bv enbart en gästlägenhet.

Att gå i gamla fotspår kan också kännas tryggt. Någon har gått här förut, då gick det bra och det gör det säkert den här gången med. Beprövat liksom. Det kanske inte är så spännande att hela tiden gå i gamla fotspår. Varför inte prova något nytt?

Det tar emot att bryta mot gamla vanor – även när det gäller fotografering. Man tenderar att bli bekvämare när man blir äldre och det är lättare, och möter minst motstånd,  att fortsätta göra som man alltid har gjort. Så kände även jag när jag 2005 började fotografera digitalt. Det var så mycket nytt och annorlunda. Mycket att lära sig, både vad gäller kamera och dator. Men man har med tiden lärt sig, och det slutar aldrig. Fullärd blir man aldrig. Roligt har det varit hela tiden. Fototekniken i dag är fantastisk. Även om man bara behärskar en liten del så blir resultaten oftast mycket bra. 

Fast ibland känns det också roligt att hoppa tillbaka i gamla fotspår. Jag fotograferar ofta analogt parallellt. För att det ofta också blir väldigt bra, men också för att hela processen är mer hantverkslik. Det gillar jag. 

Så jag fortsätter att gå i nytrampade fotspår men tvekar inte att kliva åt sidan och går i gamla fotspår. Båda leder framåt.

På återseende

Torbjörn

Postat 2022-12-28 13:46 | Läst 712 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gesällen/Bekväma vintermotiv

Just nu fotograferar jag mest hemikring eller bara en bit bort. Det är ljust så väldigt kort tid att det blir bekvämast att inte fara så långt. Vissa dagar är nästan döda rent fotografiskt då det är för grått att få några vettiga bilder. Här är två bilder som skiljer sig åt en del. Den första är från Stadsträdgården här i Gävle. Ljuset var bra en liten stund efter lunch så ISO 320 räckte till mest hela tiden. Normalzoom 28-75 mm (här 42 mm).

Den andra bilden är tagen från min balkong och visar den smala skogsrimpan mellan förskolan Gunghästen och Sätraängarna alldeles intill där jag bor. Här var det gråväder så det krävdes ISO 1600. På natten hade det fallit snö på grenar och stammar och det gav fin kontrastverkan som jag förstärkt litet genom att konvertera till svartvitt. Har använt telezoom 200-600 mm (här 230 mm) för att få ett lämpligt utsnitt.

Med en digitalkamera går det ju att fotografera i nästan vilket ljus som helst. Det är väl mest fotografens bekvämlighet som sätter gränsen för vilka bilder man kommer hem med. Det senare gäller förstås i alla väder. 

Det pratas om den digitala tekniken som bräcklig och inte särskilt hållbar och pålitlig. Jag har haft många kameror i olika prisklasser och inte en enda har gått sönder. Den jag har nu är fem år gammal. I digitala kretsar kanske det betraktas som en gammal kamera. Rent tekniskt är den nog "gammal" för nya kameror är mycket mer sofistikerade och tekniskt avancerade. Min Sony A7RIII kan ta fantastiskt fina bilder, men som alltid kommer det mesta an på fotografen om bilderna ska bli bra. Man måste ju veta vad man gör även med en bra kamera. Det är mycket sällan kamerans fel om bilderna inte blir bra.

Jag har en miniräknare från Texas Instruments ( TI-1100) som jag haft sedan 1980-talet. Jag har aldrig bytt batteri men den fungerar varje gång jag slår på den. Jag undrar naturligtvis var den får energin från efter alla dessa år?

På återseende

Torbjörn

Postat 2022-12-26 18:23 | Läst 968 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gesällen/Juldagstrast

Står på min balkong på juldagen och skådar ut mot Sätraängarna. Det är kallt. Termometern visar på minus 14 grader. Stannar nog inne i dag. En trast flyger förbi och landar i häcken under mig. Som tur är har jag min 135:a på kameran och jag hinner ta några bilder innan den flyger vidare i kylan.

En vecka knappt kvar av detta år. Sedan blir det en ny hårddisk för 2023 och kommande fotoår. Bilder tar aldrig slut. Visst är det märkligt?

På återseende

Torbjörn

Postat 2022-12-25 18:51 | Läst 860 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gesällen/När köpte du en kamera på Hötorget senast?

Jag har många gånger stått och pillat på kameror när jag varit på Hötorget. Det har hänt att jag också varit mycket nära att köpa. Det har handlat om gamla, analoga kameror naturligtvis. Jag har kollat allt som går att kolla. Men alltid har det slutat med att jag lagt tillbaka kameran för vem törs köpa en kamera där? Och varför säljer någon en fullt funktionsdulig kamera till en handlare på Hötorget? Det luktar stöldgods lång väg.

Fast den här Canonkameran med optik såg i alla fall rätt så välbehållen ut. Vet inte om grabben köpte den.

Böcker har jag däremot köpt ett flertal gånger där. Någon prydnadssak likaså. Men, som sagt, aldrig en kamera. Inte heller något objektiv. Begagnade kameror och objektiv har jag däremot köpt på eBay (före Brexit), Tradera och öga mot öga med säljaren.

Har blivit lurad endast en gång. Köpte en TLR (minns inte vilken) och betalade direkt till säljarens bankkonto (dum som jag var). Kameran levererades aldrig. Kontaktade eBay men de meddelade att deras garanti inte gällde vid direktbetalning till bankkonto. PayPal ska det vara för att garantin skulle gälla. Det gjorde den flera år senare när jag köpte en Nikon F100 från Spanien. Kameran slutade fungera efter endast en film och felkoden visade att den skulle skickas till Nikon för reparation. Jag ringde Nikon och de sade att kameran inte gick att laga p g a slut på reservdelar. Kontaktade eBay och säljaren. eBay ordnade så att jag fick pengarna tillbaka. Jag blev glad, men inte spanjoren, köpte en F80 i stället på Tradera. Bra kamera.

Nu ryktas det att Pentax är på gång med nya, analoga kameror. Med K-bajonett, jag har bara objektiv med skruvgänga. Jag får köra med mina gamla Spotmatic ett tag till.

På återseende

Torbjörn

Postat 2022-12-20 19:01 | Läst 613 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa