Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Gatans värld, en kavalkad

Några bilder från mina strövtåg i Stockholm. Tagna vid olika tillfällen och de flesta har några år på nacken. Kanske har jag publicerat några bilder tidigare för jag ser att jag inte varit konsekvent vid uppläggningen av mappar på hårddisken. Vanliga människor i vardagen. En professor i teologi råkade också komma med i kavalkaden. Hans brorsa är nog mera känd.

När restriktionerna lättar i slutet av månaden blir det mer strövtåg på gator och torg. Ser fram emot det.

På återseende

Torbjörn

Postat 2021-09-17 16:34 | Läst 811 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gesällen/Mina breddgrader

Under pandemin har det inte blivit några längre utflykter med kameran. Det har mest handlat om kortare utflykter kring mina breddgrader i Gästrikland och Hälsingland. Gatufotografering ytterst sparsamt. Överhuvudtaget har det knappt blivit några besök alls i centrala stan. Kanske blir det en ändring så småningom. Jag fick nämligen min tredje vaccinationsspruta i dag. Mitt immunförsvar är lite klent och regionen tyckte att jag borde ta en tredje spruta. Nu när man är fulltankad mot covid-19 kan man leva lite friare och med lite längre resor under hösten hoppas jag.

Bilderna kommer alla från Bönan utanför Gävle. Ett gammalt fiskeläge som förvandlats till permanentboende för de med gott om pengar. Där finns ett mycket trevligt café som vi brukar besöka. Böckling brukar vi också köpa där, men nu ser man ofta skyltar uppsatta som säger att ingen böckling finns att köpa. Stora fiskebåtar fiskar rent med bottentrål. Fångsten går med långtradare till Göteborg där fisken mals till pellets som sedan går till laxodlarna i Norge. Det blir inte mycket över till fiskarna i regionen.

Det är naturligtvis inget hållbart fiske, men fortfarande helt lagligt.

Här har jag använt Sony A7RIII och Tamron 2.8/28-75. En fantastisk fin zoom. Mycket skarp och ger fina färger.

På återseende

Torbjörn

Postat 2021-09-11 18:38 | Läst 1141 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gesällen/Morgonfiskaren

Gör en lov ut mot Alderholmen. Har skjutsat L. till doktorn och i väntan på att hon ska bli färdig där har jag tagit fram kameran.

På sitter den mycket fina zoomen Tamron 2.8/28-75 mm. Den sitter på nästan hela tiden förresten. Köpte först Sonys mycket fina zoom 4/24-105 mm men tyckte den var för tung och otymplig. Kanske hade jag vant mig med tiden för jag gillade verkligen vad den presterade. Bestämde mig efter en stunds testande och skickade tillbaka den till Cyberphoto. Köpte Tamronen i stället och har inte ångrat detta en sekund. Sonyn har dock mjukare bokeh, så den passar bättre till porträtt. Den har också OSS, vilket Tamronen saknar. Men, som vanligt, fick det bli en kompromiss.

Jag går längs Gavleåns utlopp i havet. Här låg gamla hamnen och här finns fortfarande de gamla godsmagasinen kvar. Det är soligt men nordan biter lite i skinnet. En man står och fiskar på kajen med Dalapalatset som fond. Det finns både öring och gös i ån. Jag vet inte vad mannen hoppas att få.

På återseende

Torbjörn

Postat 2021-09-09 11:06 | Läst 1266 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera