Tobbes blogg

Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Fyra gubbar

Får jag bjuda på fyra gubbar? Fyra gubbar från en glasplåt från Arbetarmuseet i Norrsundet. Museet har en samling glasplåtar, och en del negativ, från fotograf Eliel Östlund (1892-1974) som verkade på orten från 1910-talet till i början av 1970-talet. Han hade ateljé i boningshuset, där han också förvarade en del glasplåtar. I ett hus på tomten hade han verkstad och troligen mörkrum och det var där han förvarade merparten av glasplåtarna. Huset brann ned i slutet av 1960-talet och allt gick till spillo. De enda glasplåtar och negativ som finns kvar efter honom är de som förvarades i boningshuset. Samlingen skänktes senare till Arbetarmuseet.

Jag har digitaliserat flera av de efterlämnade glasplåtarna. Fram till nu är det 35 askar 4x5. Motiven varierar men mycket handlar om bröllop, födelsedagar, konfirmation, jubileum mm. Men det finns också en hel del om de framväxande industrierna på orten. Massafabrik och sågverk, vilka båda nu är nedlagda.

Jag vet inte vilka gubbar det här eller i vilket sammanhang bilden är tagen. Två av dem har medalj/medaljong. Kanske har de fått någon utmärkelse, eller avtackats efter lång och trogen tjänst. På fabriken eller sågen? Bilden är förmodligen tagen hemma hos någon av dem. Har inte sett den här interiören på några andra bilder.

Det är snart dags att ta sig an den 36:e asken. Jag fotograferar av plåtarna med reprostativ och ljusplatta. Kameran jag använder är Sony A7RIII med ett 90 mm Sonymakro. Alltid inställd på bländare åtta och med självutlösning 10 sek. Oftast håller plåtarna hög kvalitet, fast en hel del är smutsiga och repiga och redigeringen kan ibland ta väldigt lång tid. Oskarpa plåtar förekommer också. De bilder som är tagna i fotografens studio håller högst klass vad gäller ljussättning och skärpa.

På återseende

Torbjörn

Postat 2021-11-04 13:10 | Läst 801 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera