Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Några annorlunda julklappstips

Nu är vi mitt uppe i julbestyren och den ständiga frågan dyker upp: "Vad ska vi köpa för julklapp till faster Agda?" Jag har gjort en djupdykning i mina arkiv och hittat tips på lämpliga, kanske lite annorlunda, och billiga julklappar som passar både faster Agda och många andra. Håll till godo.

Varför inte köpa...

...en schysst, begagnad DVD-rulle

...lite kopparsaker som behöver putsas

...en stilig högersko till din älskade

...lite löshår till den tunnhåriga

...en flirtande docka

...ett framhjul

...ett nummer av "Situation Stockholm"

...ett originellt smycke

...en bild på din käresta

 

Men en sak måste du lova mig:

Köp ingenting som dödar!

 

Trots den något skämtsamma tonen i den här bloggen så finns där ändå en underton av allvar och eftertänksamhet. En julklapp behöver inte kosta en förmögenhet för att vara välkommen. När man ser alla julklappstips för tusentals kronor i annonsblad och TV-reklam undrar man vart vi är på väg. Som vanligt är det barnen som far illa. Både de som får och inte får de senaste, dyra prylarna. De som hela tiden får blir naturligtvis bortskämda och får dålig verklighetsuppfattning. De som inte får känner sig säkert utanför och kan med tiden utveckla bitterhet både mot föräldrar och kompisar. Lite återhållsamhet i julklappsköpandet är bara hälsosamt för oss alla. Fast handlarna har väl en annan uppfattning - och rekordet för julhandeln ryker säkert all världens väg. Rekord är ju till för att slås.

 

På återsende

/Torbjörn


Inlagt 2010-12-16 20:11 | Läst 6278 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Eller varför inte en kram, sagostund eller föräldrar för utsatta barn? Det visas iof i reklam nu...men kostar inga tusenlappar. :) Rädda barnen, tror jag att det är... UNICEF har också julklappar med omtanke.
Håller med i det du skriver. Julklappshysterin blir bara värre och värre, känns det som.
/Anna
Svar från pic-tor 2010-12-16 21:28
Ja, julklappshysterin får mig att må illa ibland. Tack Anna för att du tittade in.
Sätt in lite pengar alla här på fotosidan på www.musikhjälpen.se
Svar från pic-tor 2010-12-16 21:29
Tack för tipset Per!
Tänkvärda ord Tobbe!
Jag tycker att västvärlden är galnare än vanligt så här års...
brottas just precis med diskussioner med min 15-åring, om en iPhone 4...
Hans kompisar har...givetvis vill han åxå ha...
En iPhone 4 till en 15-åring som inte har någon egen inkomst...det är något fel här tycker jag.
Teknikprylar för tusentals kronor håller på att bli en självklarhet, ett måste...en rättighet nästan, för barn och ungdomar, som inte tjänar en endaste krona.
Näe...nu är jag på väg att skriva ett eget blogginlägg här, inte meningen!
Men TACK för ditt inlägg!
Och varför inte ge bort en fin bild/fotografi i julklapp...

MVH Lena
Svar från pic-tor 2010-12-17 09:57
Visst är det så Lena. Barn till rika föräldrar sätter standarden för alla. Inget nytt i och för sig men jag har en känsla av att det blvit allt större skillnader mellan familjer som har det gott ställt och de som inte har det lika fett. Jag förstår ditt dilemma inför julen. Undrar om man tar upp sådant här i skolan i dag? Om inte tycker jag att det borde diskuteras för annars är risken stor att ännu en generation av ungdomar lämnar skolan bittra och frustrerade.

Jag önskar dig en God Jul

/Torbjörn
Jag instämmer i vad du skriver. Vi avskaffade nästan helt julklapparna i min familj redan när jag var tonåring. Och sedan dess har jag själv legat mycket lågt med juklappande. Det är klart barnen i familjekretsen har blivit lite uppmuntrade, men från min sida aldrig med några dyrbarheter.

Jag tycker faktiskt synd om dem som hetsar sig att spendera mycket pengar bara för att det är jul. Eftersom det inte verkar som om de fick ut så mycket tillfredsställelse av det egentligen. En större videoskärm än den gamla (som redan var stor) blir man nog inte så där jättelycklig av.

Nej, för vår del innebär julen lite stillsamma familjesammankomster med god men måttligt tilltagen mat.

Hoppsan, nu glömde jag nästan att kommentera ditt bildkåseri. Jag tycker att det är jättekul!

Dock är julfirandet ingenting som gör mig samhällskritisk. Varje människa måste själv få välja hur hon vill spendera sin tid och sina pengar, och göra sina egna erfareheter. Själv tar jag avstånd från den idén att vi vallas som själlösa grisar av affärsmän och politiker. Vi har alla vårt fria val, och att lära sig använda det och att utveckla sitt omdöme är en av människans viktigaste uppgifter.
Svar från pic-tor 2010-12-17 10:11
"stillsamma familjesammankomster med god men måttligt tilltagen mat." Det är så jag i huvudsak också firar jul. Jag firar med barn och barnbarn och sedan hälsar jag på syskon och vänner. Vi äter gott och umgås en stund tillsammans. Sedan är det skönt att komma hem till sitt och kanske ta en skinkmacka till kvällen, lyssna på skön musik eller läsa en bra bok. Naturligtvis är det upp till var och en hur mycket man vill spendera till julen men jag tycker ändå att köphysterin bara blir värre och värre och når nivåer där äckelfaktorn inte är långt borta.
En högersko kan säkert vara bra om man är enbent och har kvar just högerbenet.
Köpte ett år en get till min svärmor, hon har alltid sagt att hon skulle vilja ha en get. Nu var det här ingen get som hon fick hem till sig utan en som någon kvinna i Afrika fick. Vet inte om svärmor uppskattde det men den afrikanska kvinnan gjorde det säker...:)
Svar från pic-tor 2010-12-17 15:13
Fiffig idé att ge bort en get tycker jag ;-). Fick ni några rapporter om hur det gick för kvinnan och hennes get :-)?
Nä vi fick inten rapport om geten, varken från Afrika eller svärmor.
Förmodar att geten kom fram ändå.