Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Vårt dagliga bröd

Min hustru Eva tyckte om att baka matbröd. Det var ofta grovt bröd som bakades som bl a innehöll skrädesmjöl, råg förstås och lite vetemjöl för jäsningen. Ibland ingick också filmjölk i degspadet och jag tror också öl. Gott och saftigt blev det och brödet frystes in direkt sedan det svalnat. Till skillnad från fabriksbakat innehåller ju inte hembakt bröd konserveringsmedel vilket gör att det möglar lätt om det får ligga framme. Man tar fram ett bröd ur frysen och tinar upp det i mikron när man ska använda det. Så gör jag än i dag, även med köpebröd. 

Hembakat matbröd är vackra att se på, och bildmässiga. Hantverket syns mycket tydligt och smaken så ljuvlig. Dessutom fylls köket med härliga dofter som gör att man bara måste få provsmaka innan brödet ens har svalnat.

Gammal bild från 1981. Tri-x och Rodinal.

Eva gick bort 1997.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2024-05-17 13:40 | Läst 427 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Njutbart med nybakat och det blir ju lite så även om man tar ut det från frysen! Tyvärr är inte köpebrödet så gott oftast! Allt gott o trevlig helg!
Svar från pic-tor 2024-05-20 11:26
Tack Dan. Bröd håller inte särskilt länge om det ligger framme. Därför ska man bara ta fram så mycket som behövs för stunden. Hembakt bröd smakar ofta bäst.
Jättefint!
Här förstår man vikten av vardagsbilder från förr. Jag misstänker att bilderna har en avsevärd associativ kraft för dig.
Svar från pic-tor 2024-05-20 11:32
Bilderna för mig tillbaka till en annan tid och visst hugger det till i hjärtat. Jag använder kameran nog mest som en dagbok och tar lite bilder från min vardag. Bilderna betyder nog mest för mig själv men en del har allmän giltighet. Fast det vet man ju inte när man tar dem. Tack för kommentaren Peter.