** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Funderingar om det går att kombinera ovanstående utan att de kommer i konflikt med varandra, samt allt annat som jag snubblar över i framtiden.

Leica X1 - den sista bastionen har fallit...

... när jag kom hem och fann LFI i brevlådan!

Efter en färd från jobbet som normalt tar en kvart men idag 45 minuter pga "snömögel" och bilar utan vinterdäck! Låstes lägenhetsdörren upp och vad fann jag där om inte senaste nummret av LFI med en mycket intressant artikel om gatufotografi och en om den kamera jag väntar på! Bilder på den i läderklädsel, som jag har en viss förkärlek för - oops, där rök några tusen till och nej, jag frekventerar inte några klubbar där läderklädsel förekommer ;-) Julafton kom tidigt i år!


Fast det var ju inte det jag tänkte skriva om, utan att jag hittade ett negativ från mitten av 70-talet, för några dagar sedan, på en farbror som filosiferar på ett gammalt café i Norrköping. Caféet låg i den gamla Saluhallen och drevs av ett par nätta små systrar, ungefär 70 år gamla. Detta fik var ett måste varje dag som jag hade råd och hade jag inte råd så gick det att kritsa.

Kameran åkte fram i tid och otid, så med tiden blev stamkunderna vana vid detta och jag kunde få till de bilder jag ville ha. När jag nu hittade negativet så påmindes jag smärtsamt om att de pärmar som alla negativ från Saluhallen samlats i, blev stulna på 80-talet tillsammans med en bunt kärleksbrev och ett gitarrfodral... Hoppas att tjyvstrykerna hade nytta av dem! Totalt var det, om jag kommer ihåg rätt, ungefär 6-700 negativ som för alltid är förlorade. Saluhallen brann upp och all den fina gamla interiören försvann för evigt.

Tillbaks till negativet. Det har farit runt i en kartong med böcker och gamla kameror under en 25-30 år och var som ni kan tänka er, ganska slitet men negativet var det enda jag hade kvar så raskt skannades det in och öppnades i bildbehandlingsprogrammet för att restaureras - men efter en stund så hejdade jag mig i mitt restaureringsarbete... ska jag verkligen göra detta eller är den förbättrade bilden då en förvanskning av dess historia? Arbetet avslutades och så här ser bilden ut nu, den sista och enda från Saluhallen som jag har kvar, med alla skavanker, fläckar etc. Och vet ni vad? Jag blir varm i hjärtat när jag ser den! Döm själva... det är definitivt inte en tekniskt fulländad bild med en överjordisk skärpa, men den är tagen med en Nikkormat, 50 normal och TriX om jag inte minns fel.

 

Inlagt 2009-12-22 23:46 | Läst 1525 ggr. | Permalink
Helt klart en bild med stämning!

När det gäller de stulna negativen -- hade du inga papperskopior?
Svar från Anders Berlin 2009-12-23 01:02
Ett tjugotal papperskopior fanns men försvann vid någon flytt, tyvärr! Att det är en bild med stämning tycker jag med, kul att vi tycker lika!

God Jul och ett Gott Nytt År!
Bilder med historia är värdefulla oavsett skick. Men det är en hemlighet som bara film-fotografer känner till. De digitala perfektionisternas photoshoppade mästerverk kommer på sin höjd att minnas i tio år...
En riktigt God Jul önskar jag dig och din nya kelgris. Skynda dig att ta bilder med den innan kameran hamnar på museum!
Svar från Anders Berlin 2009-12-23 09:59
Håller fullständigt med dig i första stycket, Thomas, och en riktigt God Jul önskar jag dig också samt alla dina kelgrisar - humanoider och kromade mässingstycken!

Och du Thomas, en Leica hamnar aldrig på museum, den ska användas! Den enda Leica som jag kan acceptera att den finns på museum eller någon samling är "Hindenburgkameran", förvånadsvärt väl bevarad men troligen inte fotograferingsduglig ;-)
Jag trodde att du, liksom jag, insett att Leica X1 har för många brister för att vara värd 18000:-?
Svar från Anders Berlin 2009-12-23 13:05
Det verkar som om vi har olika uppfattning, visst finns det brister men vilken kamera har inte det?

God Jul och ett Gott Nytt År!
Ok, jag läste fel. Jag tyckte att det stod (i förra blogginlägget), avbeställa min X1. Såg inte att du skrivit, Inte avbeställa! ;) Nä, men det jag reagerar på är att den har så lång slutarfördröjning. 1,4 sek, vilket är en hel sekund slöare än Panasonic GF-1. Sen vet jag inte om den kanske blir snabbare om man stänger av autofokusen?

Tack, detsamma!
Svar från Anders Berlin 2009-12-24 00:49
Kommer säkert en uppdatering av programvaran som fixar till det mesta, samt gör den svartlackerad ;-)
Autofocus går ju att stänga av och så kör man hyperfokalt - för vem har bråttom?

Hadebra!
Snyggt café foto!

GJoGNY!
Svar från Anders Berlin 2009-12-24 00:50
Tackar, tackar och GJoGNY till dig med!
Tittade på bilden från Saluhallscaféet och blev nostalgisk...där satt även jag då och då...och bl.a när jag gick i gymnasiet satt jag där och skrev en svenska-uppsats där inne (som fick pris!)...den handlade om de stamgäster som satt där och som jag fabulerade fritt ur hjärtat om...ack ja, den berättelsen är också borta...men minnet av den vänliga och opretangösa stämningen som fanns där och kaffe och mackor, det sitter kvar...
Kul att titta på din fina bild! MVH Lena E
Svar från Anders Berlin 2010-01-08 19:32
Skicka din adress så kommer en signerad kopia av bilden till dig!