Elva fotoböcker de senaste elva åren. I år aktuell med "Bevingat – Magiska möten i fågelmarker" (Bonnier) som är utsedd till Årets Pandabok av WWF samt med "I starens tid" tillsammans med Tomas Bannerhed, som står för texterna.

En fågelfotograf gör ett snedsprång – igen


EOS 5Ds. 70–200 mm f/2,8, vid 180 mm, bl. 3,5, 1/400 s., ISO 3200.

Under åtta år bloggade jag för tidningen FOTO som efter så många år i vintras lades ned av Allerkoncernens styrelse. När David på Fotosidan frågade om jag ville blogga här tackade jag ja. Som medlem i stort sett sedan starten kändes det bra.

Jag hade tänkt börja tidigare, men arbetet med två böcker som kommer ut nu i höst tog all min tid i anspråk under mer än ett halvår. Om dessa och om arbete med fotoböcker och fåglar kommer jag att återkomma.

Men först tillåter jag mig ett snedsprång.


EOS 5Ds. 70–200 mm f/2,8, vid 200 mm, bl. 3,2, 1/500 s., ISO 1000.

Även en fågelfotograf kan hålla på med annat än fåglar. I förra veckan hade jag vernissage för en liten utställning i Örebro på Galleri Black Door Gallery, bilderna var uppsatta klusterlikt, fåglar och metal heroes blandat i ett gytter. Stjärnor och påfåglar var rubriken som galleriets eminenta ledartrio kom på, och frågan är vad de olika leden syftade på.

EOS 5Ds 70–200 mm f/2,8, vid 123 mm, bl. 3,5, 1/400 s., ISO 400.

Dagen efter blev det besök på Liseberg. Det blir sedan fem år en hel del konserter, framför allt heavy metal, och sedan ett år följer alltid kameran med. Nu var det en av våra närmast legender som hade konsert, Joakim Thåström. 

Det blev en del bilder, tagna med EOS 5DS, ville se hur den fungerade med högre ISO, ISO-talet pendlade mellan 400 men som högst 3200. Objektiven var 35 mm f/1,4 och 70–200 mm f/2,8.

EOS 5Ds. 35 mm f/1,4 bl. 5, 1/500 s., ISO 320.

Jag brukar köra svartvitt på konserter, men den här gången var färg bättre. 

EOS 5Ds. 70–200 mm f/2,8 bl. 3,5, 1/320 s, ISO 3200.

EOS 5Ds. 70–200 mm f/2,8 bl. 3,2, 1/400 s, ISO 3200.

EOS5DS. 70–200 mm f/2,8 vid 125 mm, bl. 3,5, 1/400 s, ISO 3200.


EOS 5Ds. 70–200 mm f/2,8 vid 145 mm, bl. 3,5, 1/320 s, ISO 2000.


EOS 5Ds. 70–200 mm f/2,8 vid 200 mm, bl. 3,2, 1/320 s, ISO 3200.

Hur konserten var? 

Till och med ännu bättre än jag hade hoppats på.

Av någon anledning kommer jag att tänka på den ryske revolutionspoeten Majakovskij (begick självmord eller mördades av Stalin 1930) när jag ser den här och några av de andra bilderna från konserten.

PS. Bilderna i bloggen är jpeg-bilder från kameran; jag har ännu inte uppdaterat RAW-konverteraren.

Inlagt 2015-09-07 22:30 | Läst 15561 ggr. | Permalink
Kul att se att du bloggar här nu, men det verkar knasa sig lite med de tre inledande bilderna. Konsertbilderna är snygga, och den sista jätteröda blir min favorit.
Svar från brutusostling   2015-09-07 22:57
Ja, det blev litet knas, men nu har jag lagt in bilderna på nytt. De kom upp först, men sedan försvann de. Hoppas det fungerar nu.
Anders F. Eriksson   2015-09-07 22:57
Nu ser det bra ut, och eventuellt blir nog min nya favorit den första bilden :)

Edit: eller möjligen den med bara arm, just för att den är så udda. Svårt val.
Hej,
kul att hitta dej här. Dessa inlägg kommer jag att följa, i synnerhet om det kommer fåglar. Såg ett smakprov av dina konsertbilder i Säter i somras och tyckte de var medryckande, fast jag nästan aldrig går på rockkonsert.

Fascinerande med allt det röda. Många visar konsertbilder i svartvitt eller så är det alla tänkbara färger, men det här är ju monokromatiskt i rött och en i blått (som sticker ut förstås). Det känns lilte nytt, men jag är ju inte bevandrad inom detta område. Bilderna inspirerar till snedsteg.

Hälsningar Lena
Sällan man är på rockkonsert nu för tiden, nu tillbringas tiden mest i skogen :-)
Men gillar att se dessa bilder.
Här var det många sköna exemplar, men fastnar lite extra för bild nr4, den var så läcker !
ing-marie
Hej! Trevligt att se dig här. Jag var också en av dem som såg dej i Säterdalen. Du bjöd på en superb föreläsning! Gillar också dina "snedsprång". Fantastiska bilder och kul att de är i färg. Skulle jag plocka en favorit, så får det bli den tredje från slutet. Ha det gott! /Sonja
Kul och välkommen. :)
-affe
Kul att du bloggar på FS. Konsertbilder blir lätt stereotypa och går kanske inte att variera hur mycket som helst. Här förstår jag att du valde färg. Thåströms röda scenkostym gör valet ganska lätt. Gillar första och sista bilden som är rena och fina. Trean från slutet gillar jag också. Fiolspelaren och Thåström med hatt får mig att associera till zigenarmusik.
härligt att se dej här Brutus=) dina thåström bilder är riktigt härliga
peter
Gillar alla bilderna, dom två som jag tycker bäst om är nr 4 och 8.
Roligt att läsa dina bloggtexter. Kul att du vågar visa en annan sida av ditt fotograferande. Jag tycker det är modigt. Fina bilder!
Svar från brutusostling   2015-09-08 13:48
Var det så illa, Arne? Prestige är inte riktigt min grej och då behövs inget mod, bara dumdristighet. :)
Arne Bivrin   2015-09-08 13:56
Inte illa på något sätt, Brutus! Två tummar upp av mig.
Kul att bloggen återuppstått här på FS. Ska bli roligt att följa framöver.
Hej Brutus! Kul att du ska blogga här, fina bilder på Thåström det är ju en färgrik "fågel" snygga bilder som gillas hälsar Lillemor
Kul att se dig här. Har flera böcker av dig och har alltid gillat dina fågelbilder, som ¨manga är speciella tycker jag. Ser framemot fler bade sned och raksprång. Jag tänker flamingo när jag ser Thåström...fast det hade jag ju inte gjort om det inte vat från dig.
Den första tar jag till mig, lite filmgalen som jag är så vore den perfekt för exorcisten 3 med Max Von Sydow till baka.
Hej hej..finfina bilder från konserten..lite fräna vinklar å så.. / lena
Det var roligt att du börjar blogga på Fotosidan. Premiären verkar lovande och det kan bli lika bra som dina böcker!
Hej,
Bra, då blir vi i alla fall två från PN, som plåtar annat än bara natur.
Ha det bra
Bob
Att fota musik nu för tiden är svårt med den kassa ljussättning som många musiker har. Det röda och blå ljuset är svårt att få någon ordning på.

Hur är kameran annars att fota med. Den är väl främst ett komplement till mellanformat om jag förstår Canon rätt. Tror att det hade varit snyggt i svartvitt. Vet att du kan detta men säger det ändå.
Wow, det här ser jag fram emot! Oavsett fåglar eller konserter. I bildserien ovan så är bild 1 en favorit. Mystisk och röd! Läckert!
Välkommen hit!

För prispengarna från en fototävling i Vårgårda 2007 köpte jag några av dina första böcker, som du signerade - finns kvar i min digra boksamling.
- hawk
Första bilden är underbar.
Välkommen till Fotosidans bloggar Brutus!
Spännande snedsprång du gör!
Och bilder i rätt färg för Majakovskij! ;)
/Bengan
Välkommen till Lessebo nästa måndag! Min naturfotografi avhandlade jag på 1980-talet och någon fågelfotograf har jag aldrig varit. Det som finns kvar av det är väl lite svartvita landskap. Mitt bildintresse ligger nu på helt andra områden. Men jag ska ändå ta tillfället i akt att gå och lyssna/titta.
Kul att du bloggar här, följde din blogg och tyckte det var synd att den försvann. Men nu kan jag läsa igen. Det är nyttigt att skifta lite och göra andra fotogrejer, det gör att man få en bredare kunskap.
Tack för alla kommentarer. Jag har haft och har fullt upp med föreläsningar, så jag har inte haft tid att skriva mer. Men snart kommer det nya bloggar. Fortsätt hålla fotofanan högt!
Och det är roligt att kolla in på andras bloggar, ska försöka kommentera i mån av tid.