& funderingar

Norrskenssäsongen har kommit igång

Även om jag sitter i gråvädersdimma som känns oändlig så fick jag möjlighet att ta bild innan det helt tjocknade igen. Tror det var en hel timme hyfsat klart men fuktigt som synes. Det var efterlängtat iaf

Tog bilen så det blev olika vy. Hade tänkt en sjö i närheten men det funkade inte..behöver nog inte skriva varför ;)

I datorn hittade jag ett av mina första bilder på norrsken från en nikon 1s1 . Det roliga är figuren som vinkar eller ängeln. Till höger ses plejader som en liten hop stjärnor. Det röda i norrskenet bildas av elektroner som kolliderar med syreatomer på höjd över 200km i hög hastighet.

Försöker ha lite koll på natthimlen när tillfälle ges. Från september tog jag fram en bild där andromeda syns brevid vintergatan och redigerade den i ett program jag nyligen skaffat. Så man lär sig grunder å får lite rutin i arbetet. Jag har  en exponering så det kan nog bli bättre sedan med stapling osv. Tror man ser den nebulosa som Peter skrivit om i sin blogg Nordamerika fast lite otydligt. 

Någon möjlighet till fler fototillfällen har inte dykt upp så det får vänta.

Däremot har jag försökt träna natthimmel orientering med kikare och ögon och karta :)

Jobbat på att få stjärnor runda. Den här är vega ( tror jag) i Lyran och ganska lätt att hitta. Näst ljusstarkaste åt söder och ingår i sommartriangeln

Inlagt 2021-10-13 21:53 | Läst 881 ggr. | Permalink
Trevligt med några norrskensbilder, vackert. Jag har funderat på om man kan använda skalan jag har på mitt tvåvägshuvud, att hitta lättare? När man pekar trackern mot Polstjärnan så skulle man ju också kunna ställa in huvudet med 0 mot norr.Runda stjärnor är det för att se vilka exponeringstider du kan använda
Svar från niniz 2021-10-14 08:25
Precis hann inte testa så mycket men var nog iaf uppe på 45 sek till 1 min utan problem piggy . Men genom okular flyttas tyvärr fokus i mindre än mm precision av tex skak eller tyngd av kamera. Det går nog enbart med planeter och måne som har väldigt korta slutartider. Även fokus på mitt 90mm objektiv är knepigt med kameran då stjärnor gärna flyter ut, verkar som oändlighet sitter lite "fel" och inte stannar?. Bättre med 55-200 även om den är lätt att råka komma åt zoom när man gör nåt med kamera. Något annat har inte kunnat testas än.
Norrsken är mycket vackert men tyvärr ser vi det väldigt sällan. Jag ska dock till Skellefteå om ett par veckor och kanske kan jag ha lite tur där. Du är också duktig på stjärnhimlar och näst sista bilden är ju läcker. Den typen av foto har jag aldrig testat men jag tittar gärna på dina och Peters bilder.
Hälsningar Lena
Svar från niniz 2021-10-14 08:36
Då blir det bättre förutsättningar. Hoppas det visar sig fint.
Här var det lite fjuttigt som en grön soppa men bättre än inget. Roligt att det är igång då kommer fler tillfällen :)
Tycker bäst om landskapsastro där deepsky bakas in med natthimmel och vy.
Tack Lena
Norrsken saknar jag verkligen i mina trakter. Ska hem till Norrland i jul så jag håller tummarna att det är lite drag på norrskenet då. Fina bilder på norrskenet och stjärnbilden likaså!
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från niniz 2021-10-15 08:49
Men vad roligt att äntligen få åka "hem" igen å klart bättre förutsättningar för fina norrsken med struktur och färg. Fascinerande är det eftersom det är olika varje gång.
Tack så mycket
Oj så fint, andra bilden är magisk. Har du skaffat ett stjärnföljarhuvud el vad det heter också? Hälsningar/ Björn
Svar från niniz 2021-10-15 08:57
Jo precis ett teleskop med eq fäste. Sen dess har det inte varit mer än en klar natt eller två. Fick då välja den korta tiden innan moln drog in och det blev bild ovan.
Förhoppningsvis kan jag använda det snart och med det slippa stjärnsläp och få ut något bättre kvalite.
Spännande att få prova
Tack så mycket Björn
Gillar trean mest, dramatiskt vacker rymdbild sett från en som står på en planet.