Alla dessa Ögonblick.

Rolleiflexen första filmrulle framkallad

Jag laddade en rulle Tmax 400 i min Rolleiflex och testade. Har ingen aning om vilken typ av film som lämpar sig bäst till vad. Lämnade in rullen för framkallning hos Crimson och fick digitala kopior ockå. Det var inte billigt, så min plan är att försöka lära mig framkalla själv (unrar om det är svårt) och sen köpa en scanner och skanna själv.

När jag ser bilderna kan jag konstatera att det är en ganska kontrastrik film. Eller så är det jag som inte exponerat rätt? Lite svårt när det inte finns någon inbyggd mätare i kameran.

Är det nån som vet något om vilken film som kan användas till vad? Jag är idel öra för tips. 

Grannen kom över och var tvungen att sitta still en stund. Svårt att ställa in skärpan, tycker jag.

De digitala kopiorna från Crimson hade vita prickar och dessutom en repa. Undrar om det är så på filmen eller om det bara är smuts vid deras skanning? Hmm Enbart ljus från fönster från vänster.

Utomhus i motljus. Hade önskat lite mer gråskala i enarna. Ska man ha annan typ av film för att få det tro?

Starkt motljus. Himlen rätt utrfätt, fast gråtonerna på personen i bilden kan urskiljas.

Åh, vad kul det ska bli att se hur filmrullen med Tmax 100 blir. 

Som sagt, om det är någon som vet vilken typ av film som rekommenderas till vad, hojta till. 

Inlagt 2011-10-30 01:24 | Läst 3876 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Bilderna blev ju bra, och framkalla själv är inte svårt. När det gäller filmer har det inte samma betydelse när man skannar tycker jag, tmax 400 är en av de bästa att skanna. Annars gillar jag själv filmer med traditionellt korn och framför allt Ilford HP5+. "Repan" är nog snarare ett hårstrå eller något, hade det varit en repa hade du fått ett svart streck.
-affe
Svar från Evacent 2011-11-04 15:06
Tack Alf! Ska prova Ilford HP5+. Nu när jag vet att repan kan vara ett hårstrå måste jag ringa Crimson och be att dom skannar in bilden på nytt - för visst måste man kunna få en perfekt inskannad bild när man får betala så mycket!!?
Eva
Hur kontrastrik filmen styrs av framkallningstiden. Det fina med negativ film är att man kan styra kontrasten med framkallningstiden. När man trimmat in tekniken kan man ha en framkallningstid för kontrastfattiga motiv och en annan för högkontrastmotiv (som konsertbilder). En del använder hasselbladare och har flera magasin där filmen framkallas olika, men det är överkurs ;)

Labben framkallar ofta lång tid för att inte riskera tunna (underexponerade/underframkallade) negativ. Dessutom gillar folk hellre kontrastrika bilder än kontrastfattiga, åtminstone nybörjare. Men ett kontrastrikt negativ kan vara svårt att skanna eller kopiera.

Nu får du börja framkalla själv :)
Svar från Evacent 2011-11-04 15:08
Ja, nu är det på tiden att jag lär mig att framkalla " på riktigt " och inte bara digitalt! :-)
Framkalla svartvit film är enkelt. Det är bara att vara noggrann med tider och temperaturer, följ "receptet", ungefär som när du bakar en sockerkaka. Men det finns en detalj som är knepig, särskilt med 120-film som du kör i Rolleiflexen: Laddningen av plastspiralerna i framkallningsdosan. Det kräver övning - träna med en kasserad film i dagsljus. (Det finns metallspiraler också, som laddas på ett helt annat sätt.)
Svar från Evacent 2011-11-04 15:09
Måste bara prova detta själv! Läser allt jag kommer över i ämnet!

Eva
Väldigt väldigt bra bilder, och särskilt imponerande är det att det
är din första film! Den första är sanslöst bra!

När du fått ännu mer kläm på din analoga fotografering så lär
det gå ett sus bland publiken ;-)
Svar från Evacent 2011-11-04 15:17
Jag bockar och bugar för den fina kommentaren. :-)

Eva