Alla dessa Ögonblick.

American Gothic parafras

American Gothic är en målning från 1930, målad av den amerikanska konstnären Grant Wood. En bonde står med sin högaffel och tittar mot betraktaren, medan hans dotter står och tittar åt sidan.  Googla gärna på American Gothic så hittar ni originalet.

Jag gjorde en parafras av bilden för många år sedan, fotograferad utanför sjöboden. Högaffeln utbytt mot ett ankare. En Stockholms skärgårdsversion. 

Vi hade ganska kul vid fototillfället vill jag minnas. :-) 

Någon annan som gjort några parafraser på kända målningar?

Hej så länge!

 

Inlagt 2020-06-01 22:26 | Läst 2936 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jojo. Det var en vanligt förekommande fotoövning mina elever fick göra. Kontrollerade, arrangerade iscensättningar, med efterföljande gissningstävling. Rolig och populär övning. En kul målning var Velasquez ”Las Meninas”.
Ha det gott
Gunnar S
Svar från Evacent 2020-06-01 22:49
Tack för din kommentar Gunnar! Men hörru Las Meninas är ju inte den lättaste att göra en parafras av! Med så mycket folk i. Men måste ha varit jätteskoj! :-)

Hälsar
Eva
Bilden föreställde väl en bonde med fru? Fast bonden ser mer ut som en stadsbo, modellen var en tandläkare som Wood kände. Hans egen syster ställde upp som modell för frun som inte alls ser glad ut på målningen. (Fritt ur minnet,)

Parafraser kan vara bra. Det mesta i konsten är väl antingen parafraser eller också uppror. Din bild lite mitt emellan, rätt framtoning på modellen t v men han t h ser ut att vilja göra uppror.
Svar från Evacent 2020-06-04 15:20
Intressant betraktelse! Tack för din kommentar Måns!

Med vänlig hälsning
Eva
Härlig bild, och riktigt fin parafras på originalet! Den rostiga draggen är ju pricken över i!

Så fort jag såg din rubrik, tänkte jag på en annan fotograf, Gordon Parks, som gjorde en annan parafras av samma målning. Kanske kul att jämföra:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gordon_Parks_-_American_Gothic.jpg
Svar från Evacent 2020-06-04 15:22
Tack för länken och din kommentar! Det är ganska kul hur olika fotografer tolkar bilder och gör parafraser.

Hälsar
Eva