Alla dessa Ögonblick.

Auschwitz - Birkenau

En av de saker jag har haft på min "bucket list" är ett besök på Auschwitz - Birkenau. Att med egna ögon se ett av de förintelseläger från andra världskriget och försöka ta in de fasansfulla grymheter som utspelat sig där.  Jag var nog inte beredd på den enorma mängden turister som trängdes där samtidigt. En enorm kö som sakta ringlade sig från barack till barack. Lite dokumentation från besöket. Bilder som säkert de flesta som varit där har på sitt minneskort ... 

    

 

Hej så länge. 

Inlagt 2019-11-22 21:40 | Läst 1044 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Eva - Dokumentärserie som visar resterna av en mycket grym period i världshistorien. Jag gillar ditt val av färger eller snare brist på samma - passar til motivet och den dystra stämningen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag besökte Dachau för många år sedan och minns fortfarande upplevelsen. Mina bilder därifrån har jag inte sett på i många år.
Svar från Evacent 2019-11-23 13:32
Tack för din kommentar Erik. Det är svårt att inte påverkas av grymheterna som pågick i dessa förintelseläger. Dessa läger är en mörk påminnelse om det fasansfulla som pågick under kriget.

Hälsar
Eva
Bra redigerat! (Jag var själv där för några år sen och jag ser att vi verkar ha stått på precis samma plats och fotat, vilket är rätt naturligt eftersom guidningen har sina strikta leder.)
Svar från Evacent 2019-11-23 13:34
Tack för din kommentar Ragnar! Jag blev ärligt förvånad över den enorma mängd människor som besökte lägret (trodde det var lågsäsong i slutet på oktober) Fick nästan känslan av att själv vara deporterad i detta människohav! Huvva!

Hälsar
Eva
Väldigt fin efterbehandling av dessa bilder som visar något som är ofattbart att det kunde hända. Jag var i Mathausen när jag var 16 år och det var en mycket gripande upplevelse. Vi var dessutom väldigt få besökare den dagen och vi gick ensamma genom flera avdelningar. Det var en bussresa för ungdomar och vi kom ut helt tysta efter besöket.
Hälsningar Lena
Svar från Evacent 2019-11-23 13:37
Tack Lena! Jag tror ingen är oberörd av ett besök där. Det är så oerhört grymt och helt ofattbart.

Hälsar
Eva
Bra reportage och en effektfull bildredigering.
Grymheten har vi haft som svart följeslagare genom hela historien. Här är grymheten stor, men den har varit lika stor under andra perioder.
Det som är unikt med den tyska statsbärande nazismen, är att en statsledning beslutar sig för att inleda utrotning mot en grupp inom den egna befolkningen. Det är något helt otroligt, och har inte förekommit tidigare. Ändå var det av allt att döma vanliga människors som förmåddes, och förmådde sig, till detta. Det är ju på grund av den omständigheten som vi måste ta ständig varning.
Svar från Evacent 2019-11-23 22:11
Tack för din kommentar Peter. Jag har ofta ställt mig frågan hur förintelsen kunnat ske. Hur en ganska liten grupp drivande personer utför massmorden. Det kunde ske eftersom människor i övriga samhället var tysta och lät det hända. Må det aldrig hända igen!
Bra dokumenterat från ditt besök på Auschwitz, Eva! Starka bilder som väcker obehag, och funkar bra i det kvadratiska formatet. Starkast upplever jag bilden på högen med använda skor. Men överhuvudtaget bra bilder, och en bra blandning av närbilder och mer översiktsbilder.
Svar från Evacent 2019-11-23 22:12
Tusen tack för din kommentar Johan!

Hälsar
Eva
En plats jag har kvar att besöka.
Obegriplig ondska.
Svar från Evacent 2019-11-23 22:15
Om jag skulle besöka platsen igen, skulle jag inte ta en guidad tur, utan jag skulle vandra fritt omkring och läsa själv ur broschyren som går att köpa i butiken. Åka tidigt på morgonen då det är mindre med folk i farten. Vi kom dit mitt på dagen och då var det hysteriskt mycket folk!

Hälsar
Eva
Mäktiga och tunga bilder. Jag har rest en del i jobbet till München och har då besökt Dachau vid två tillfällen. Andra gången hade jag med mig min då 16-årige son, och det var slående hur en vanligtvis ganska tuff och kaxig tonåring påverkades av stämningen och att i verkligheten få se det som han bara läst om i skolan.
//Anders
Svar från Evacent 2019-11-23 22:18
Tack för din kommentar Anders! Att någon gång besöka ett av förintelselägren och ta in de oerhörda grymheterna är mycket påverkande. Bra att sonen fick uppleva detta.

Hälsar
Eva
Passande efterbehandling. Jag var själv där förra året och vädret var precis lika passande grått.

Högen med barnskor glömmer jag aldrig. Jag blev helt knäckt och kunde inte sluta gråta. Helt förfärligt.

Samtidigt låter vi mördare av samma dignitet (IS) komma och bo i vårat land som om inget hänt.
Världsledare står och säger att detta aldrig får ske igen, men samtidigt händer det om och om igen. Rowanda, forna Jugoslavien och nu i Syrien med omnejd och världen står bara och tittar på.