Alla dessa Ögonblick.

Dag 104 - Knytblus för Sara

Jag äger ingen knytblus. Men jag vill ändå visa mitt stöd för Sara Danius med min sjal knuten som en rosett. Sara! Du har den ryggrad som de andra återstående ledamöterna  i Akademien saknar. Ge inte upp! All heder och respekt åt dig! 

Det får bli dagen bild 104.

Inlagt 2018-04-14 12:58 | Läst 2013 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Har inte haft lust eller ork att sätta mig in i akademins affärer, men är det så att hon är emot korruption och liknade så är det hedrande. Tyvärr är det väl ganska vanligt att makt kan göra att man helt tappar fotfästet om vad som är rätt eller fel, troligtvis beter sig en dagisgrupp bättre
Jag och min fru har också knytblus! /B
Hej Eva. Jeg har ikke tilstrækkelig viden eller indsigt i "skandalen" til at udtale mig. Men jeg synes om dit foto, din idé og sympati.
Med venlig hilsen fra Erik.
Tummen upp! Hälsar Lasse
Jag får väl anmäla lite avvikande mening.
Svenska akademin är per definition en mycket sluten organisation - och skall så vara. Sara Danius är en tillbakadragen person som inte lämnat ut mycket av sig själv. Var "haren har sin gång" i denna sak vet vi inte - ännu. Kanske det klarnar om några årtionden.
Att med detta som bakgrund springa omkring i knytblusar som någon slags demonstrationsplakat är bara larvigt. För politiker som har en offentlig roll i staten innebär det dessutom ett häpnadsväckande dåligt omdöme.
Instämmer helhjärtat, dessutom en glad bild till!/ Björn T
En akademi skapad under en 1700-talsdiktatur behöver inte stanna kvar i den tiden. Vilken som helst, med sunt förnuft utrustad människa, begriper att vänskapskorruption, tystnadskultur etc, till slut kommer att förgöra den inifrån. Det är det som nu håller på att ske. Vi får se hur det slutar? Danius försökte uppenbarligen ändra på saker och ting. Det föll inte i god jord hos vissa, och nu anklagas hon för dåligt ledarskap av en fjant som endast lär bli ihågkommen för att ha skrivit följande: "Den fullbordade penetrationen är evigt ett nederlag för kvinnan och evigt en seger för mannen." samt "”Hos kvinnan leder frihet till depression: det är vad en ung läsarinna kan lära sig hos Marguerite Duras. Sedan är det bara att välja”.
syntax 2018-04-15 09:42
Inget politiskt system under 1700-talet representerade demokrati i vår mening. Ändå är det så att Gustav III, som alltså grundade Svenska Akademien, kullkastade en utpräglad diktatur – nämligen den som leddes av Gustav Adolf Reuterholm. Merparten av Gustav III regeringstid var utpräglat progressiv, sett ur 1700-talsperpektiv.
Det är väl det som felar här; otillräckliga historiska kunskaper och en oförmåga att anlägga ett historiskt perspektiv.
Nils skriver: ”Vilken som helst, med sunt förnuft utrustad människa, begriper att...” Vad är det för snömos? Sunt förnuft? Vad är det?? Så fort den termen dyker upp borde nog alla varningsklockor ringa hos läsaren. Och vidare: ”Danius försökte uppenbarligen...” Vadå uppenbarligen? Har du informationer som vi andra inte har? Eller går du bara på hörsägen?

Trots allt har Svenska Akademien fungerat rimligen väl i över 200 år. En eloge alltså till dess stiftare. Förr eller senare uppkommer det en olämplig sammansättning personer. Den saken får nog lastas mera på vår tid än på 1700-talet. Jag tror att saken åtgärdas främst med att folk sansar sig för akademiens bästa - eller tvingas att göra det. Jag tror inte mycket på plakatpolitik och knytblusar.
Nils Bergqvist 2018-04-16 14:06
”Svenska akademien måste förändra sitt arbetssätt så att den fungerar i det Sam hälle vi har idag.”
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6931819
Nils Bergqvist 2018-04-16 16:38
Snömos? Säg det till de 150 forskare och professorer som idag drar precis samma slutsats som jag, med vänskapskorruption och tystnadskulturer, samt Danius försök att göra akademien tidsenlig.
alinnman 2018-05-10 17:45
Nej. Gustav III reformerade inte Reuterholms diktatur. Det var tvärrom. Reuterholm agerade efter Gustav III:s död och tiden 1792-1796 brukar kallas "Reuterholms diktatur". #gettingfactsright
Jag föreslår att knuten kallas dagisknut. Lägg ner eländet och skänk pengarna till bättre behövande!
Jag fäster tilltro till Kristina Lugns bedömning. D v s att den nu aktuella konflikten inom akademin inte är en maktkamp mellan könen. Hon borde veta.