Alla dessa Ögonblick.

Dag 217 Herbert och akrobatfamiljen

Herbert Weiss är en mycket god och kär vän till familjen sedan decennier. Han och min svärfar lärde känna varandra genom gymnastiken någon gång på i mitten på 40-talet. En del av gymnastikgänget anslöt sig senare till Furuviks ungdomscirkus.  Svärfar lever inte längre. Men Herbert är still going strong - nu 93 år ung, pigg och nyfiken på ALLT. (Nu i höst vill han till exempel prova Bodyflight, som är en slags innomhusfallskärmshoppning!!) Han tränar fortfarande, äter vegetariskt och tar gärna en sväng på golfbanan så ofta han kan.  Så pigg och alert önskar jag också vara, om jag någonsin blir 93år!

Herbert kom till Sverige som den tidens ensamkommande flyktingbarn från Österrike 1939 endast 13 år gammal.  Storebror Helmut, som idag är 97, hann komma efter till Sverige innan gränserna stängdes, men hans mor och lillebror blev arresterade och skickades till Auschwitz. 

Det var längtan efter ett annat liv än det som bagarlärling i Sverige som fick honom att söka sig via gymnastiken till cirkuslivet, där han jobbade bland annat med flygande trapets. Det blev starten för ett långt och framgångsrikt yrkesliv som varietéartist, med hela världen som arbetsfält.

Trevlig fika och pratstund med Herbert vid vårt köksbord. Det får bli dagens bild den 5:e augusti. 

Det har nyligen gjorts ett par poddar om hans intressanta och händelserika liv. Dels en som handlar om hans liv inom showbiz. Han har bland annat uppträtt på samma scen som Edit Piaff på Moulin Rouge i Paris!

Sveriges Radio P4 har gjort en dokumentär om hans artistliv inom Showbiz.  Lyssna gärna på det i P4 dokumentären Herbert & akrobatfamiljen HÄR.

Arbetskollektivet HermeLein, som består av Bernt Hermele och Cato Lein har gjort en serie om de som överlevde förintelsen - Överlevarna podcast.

Herbert Weiss har fått ett eget podavsnitt i den serien som du kan lyssna till HÄR

Hej så länge!

Inlagt 2018-08-06 19:38 | Läst 1674 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fint porträtt, han ser onekligen sportig ut! Hils, LO
Svar från Evacent 2018-08-06 21:22
Tack så mycket LO! Nog är han sportig alltid! En riktig förebild!

Hälsar
Eva
Jättefint porträtt av Herbert - proffsigt taget i ett helt underbart ljus! Möjligen skulle jag kunna önska den lite mörkare...eller att fönstervÄggen bortom Herbert mörkas ner litet separat om det går...
mvh
/B
Svar från Evacent 2018-08-07 20:57
Tack så mycket Börje.

Hälsar
Eva
Hej Eva.
Det var en dejlig og interessant historie og et meget fint portræt. Jeg vil lytte til linket senere.
Med venlig hilsen fra Erik.
Svar från Evacent 2018-08-07 20:57
Tack så mycket Erik!

Må så gott!

Hälsar
Eva
Ser ut att vara en riktig krutgubbe!/Björn T
Svar från Evacent 2018-08-17 09:56
Han är verkligen en krutgubbe och en förebild.

Hälsar
Eva