Alla dessa Ögonblick.

Dag 306 Mysteriet med Sankt Eriks huvud.

I Gyllene salen högt under taket finns Sankt Erik i mosaik- utan huvud. Det har förbryllat en del. Varför är han utan huvud? Har man missbedömt takhöjden när man gjort mosaiken? Förmodligen är det så.  Det är många som undrat under årets lopp hur Sankt Erik skulle se ut - med huvud. 

Sankt Erik utan huvud får bli dagens bild 2 november. 

Det var i januari 1921 som arkitekten Ragnar Östberg la fram förslaget att Gyllene Salen skulle kläs med glasmosaik. Han bad konstnären Einar Forseth att göra skisser på hur Gyllene salen skulle kunna se ut i guldmosaik. Mosaikverkstaden Firma Puhl & Wagner, Gottfried Heinersdorff i Berlin anlitades sedan för uppdraget att tillverka mosaikerna. Prislappen för hela mosaikarbetet landade på 345.000kr. En hisnande summa på den tiden. 

Hur gick själva arbetet med mosaikerna till?

När en konstnär skulle framställa en bild som skulle utföras i mosaik gjorde han först en skiss vilken sedan överfördes på kartong. För Gyllene salens del berättar Forseth att mosaikskisserna först förstorades till halv skala. Därefter utfördes de i full storlek. Naturligtvis tillverkades de väldiga bilderna i utsnitt i stora pappersrullar. 

Den vanliga tekniken att montera mosaiker på väggen där varje sten placerades direkt i väggytans puts ansågs vara för dyrt och långsamt. I stället användes en annan metod. Skisserna/ritningarna kalkerades på kartong och på denna kopia klistrades mosaikbitarna med framsidan mot papp, alltså i en spegelvänd bild. Utsnittet trycktes in i väggen med pappen utåt. Därefter tvättades det täckande papplagret bort och mosaikbilden framträdde rättvänd. Det gick åt ungefär 15 miljoner mosaikbitar till Gyllene salen. En hel del alltså! 

Vad hände med ritningarna sedan?

Ritningarna/skisserna till mosaikerna trodde man inte fanns bevarade. De återfanns 2016 i ett utrymme under stadshuset. 15 dammiga stora papprullar i skala 1:1 som inte sett dagens ljus på över hundra år rullades ut i Blå Hallen –  jag var där och fick se dem live. Det var en otrolig upplevelse! 

Det var så spännande att få se första rullen som rullades ut på golvet av en konservator. (2017)

Originalritningen av Mälardrottningen i skala 1:1

Mosaiken av densamma. 

Fler ritningar.

Men nu undrar ni kanske om originalritningen på själva Sankt Erik fanns kvar? Javisst! Här är han! Ser han inte lite elak ut? :)

Så här skulle han sett ut på väggen - med huvudet i behåll. :)

I stället för så här.

Hej så länge!

Inlagt 2018-11-02 20:52 | Läst 2868 ggr. | Permalink

"Intressant att höra hur det gjordes och fina bilder. Konstigt att man inte gjorde taklisten tunnare så att hela Erik kom med"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vilken historia! Och vad frestande att försöka hitta på nån lustighet om huvudlösa styrande i Stockholm genom tiderna.... Du har verkligen en intressant arbetsplats! Och du förmedlar det väl, både i text och bilder!
Svar från Evacent 2018-11-03 22:35
Tusen tack för din kommentar Per!

Hälsar
Eva
Oj, vad fint! Riktigt intressant också, säger en som var med på Nobelfesten 1997, även i Gyllene salen.. 'Snål-Jerka' kallade vi 'Sankt Erik' i brandförsvaret på 'min' tid.. Det var lite väl mycket besparingar..
Hälsn!
Svar från Evacent 2018-11-03 22:36
Tack Jan! Nobelfesten minsann. Då har du upplevt något jag inte har varit med om. :)

Hälsar
Eva
Fantastiska bilder och en lika fantastisk historia, både intressant och spännande! Och både dina bilder och originalen är väldigt vackra!/ Björn T
Svar från Evacent 2018-11-03 22:37
Tack så mycket Björn!

Hälsar
Eva
Intressant att höra hur det gjordes och fina bilder. Konstigt att man inte gjorde taklisten tunnare så att hela Erik kom med
Svar från Evacent 2018-11-03 22:38
Tack Peter. Jag tror att taklisten redan var på plats innan leveransen av mosaiken kom. Men det är bara vad jag tror.

Hälsar
Eva
Vilken spännande historia! Roligt att få vara med och se dessa ritningar rullas ut för första gången på nästan 100 år.
Ditt reportage borde bevaras.
Hälsningar Ylva
Svar från Evacent 2018-11-09 08:37
Hej Ylva! Vad roligt att du gillade reportaget! Tack!

Hälsar
Eva