Alla dessa Ögonblick.

Dag 68 - Dumpning i Riddarfjärden

Det ser rätt grisigt ut nu i vattnet vid Norr Mälarstrand. Det finns ett generellt förbud mot snödumpning i Sverige, men Stockholm har fått dispens av länsstyrelsen att dumpa snö i vattnet vid fyra ställen. Ett av dem är Norr Mälarstrand. En ganska trist syn, men jag antar att det är nödvändigt för att bli av med snömassorna. Det får bli dagens bild. 

En massa skräp följer med snön i vattnet.

Hoppas vintern tar slut snart!  

Inlagt 2018-03-09 20:48 | Läst 1353 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Där snön inte får dumpas i vattnet dumpas den på öppna platser och ligger kvar väldigt länge. Då det som dolt i snö kommer fram i tö visar det vara jättemycket skräp av olika kaliber som det faktiskt är svårt att städa bort till 100% åtminstone från gräsytor. Så miljömässigt är förbudet bra.

På den tiden eldningsolja kostade mindre än vatten på flaska testade stan att smälta ner snön med oljebrännare f v b till avloppsnätet. Försöket visade att det tog för lång tid att smälta snön så det avbröts. Klimatångesten för global uppvärmning var inte påtänkt då, snarare väntade man på nästa istid.
Svar från Evacent 2018-03-10 17:12
Jo, så är det ju. Det kommer fram en massa skräp när snön smälter. På gräsmattor ser man ju åtminstone skräpet som sedan kan städas bort, Vilket är svårare i vatten.

Hälsar
Eva
Har dykt just där en väldig massa gånger både på övning och skarpa larm, bottnen är fin där! Mest en ren sand och grusbotten, andra ställen utefter kajen så är det mest ganska mjuk dybotten.. djupet där är c:a 5-6 meter. Det finns också en öppning i kajen 2-3 meter ner där man kan simma in i själva kajen och hamnar i ett rum där.. minns inte om det var helt vattenfyllt eller om det fanns en vattenyta där med luft ovanför..? Dina bilder väcker minnen.. Men allt är historia..
Hälsn!
Lena Holm 2018-03-10 14:27
Hej Jan,
intressant att få ta del av dina dykminnen från en sån här plats. Det kanske inte lockar så mycket men om man ger en plats tillräckligt med tid hittar man alltid något.
Hälsningar Lena
Svar från Evacent 2018-03-10 17:13
Vad spännande med sådana dykminnen Jan! Tack för att du delar med dig av dessa!

Hälsar
Eva
Förr fanns där en liten bogserbåt som hjälpte till att sprida ut snömassorna. Den hette Örjan - och naturligtvis blev det (s)örjan. Jag vet inte vad sossarna tyckte om den saken.
Svar från Evacent 2018-03-10 17:16
Passande namn på båten som hjälpte till att sprida ut snömassorna. :-)

Hälsar
Eva
Någonstans ska allt ta vägen. Verkligen inte vackert, trafiksmutsad snö dekorerad med plast. Men någon bättre lösning har jag inte.
Svar från Evacent 2018-03-10 17:16
Håller med - vackert är det sannerligen inte.

Hälsar
Eva
Man kan tycka att det borde finnas andra sätt att bli av med snön så inte skiten hamnar i vattnet. Men det är väl trångt om utrymme i och runt Stockholm så då löser man det så här.
Hälsningar Lena
Svar från Evacent 2018-03-10 17:15
Jag har sett att man, åtminstone tidigare, kört snömassorna till Årstafältet. Men även till Gubbängen. Det är ju lättare att ta hand om skräpet som dyker upp sedan när det ligger på land.

Hälsar
Eva