Alla dessa Ögonblick.

Med elbil över Alperna del 2 - Andermatt - Furkapasset - Gletsch

Resan fortsätter. Del 1 hittar du Här. Efter Gotthardpasset fortsatte vi ner mot Andermatt. Det var nedförsbacke så räckvidden började genast komma tillbaka till batterierna. Det finurliga med elbil är att batterierna återladdas när man bromsar/motorbromsar i nerförsbacke. Vi fick en del ström tillbaka. Men inte allt såklart. 

Väl nere i Andermatt pluggade vi in bilen inne på Andermatt camping och vi promenerade in till stan för en välbehövlig 1 ½ timmes lunch. Vi undrade vad det skulle kosta att ladda här, men det var bara att plugga in - "Elen bjuder vi på idag", sa man.  Det var ju riktigt bussigt! Att man blir bjuden på bilbränsle händer ju aldrig med en fossilbil. :-)

Den långa lunchen gav oss lite extra elektroner och batteriet var nu runt 70% fullt. 

Det var nog bra att vi fick laddat lite till ändå, för Furkapasset dit vi skulle åka nu ligger ca ytterligare 1000 m stigning från Andermatt. På slingriga vägar. Det var förresten på dessa vägar de spelade in biljakten i Bondfilmen Goldfinger från -64. (Det hade jag inte vetat om jag inte läst på skylten! ) :-)

Vi klättrade högre och högre uppför serpentinvägarna. 

Ser ni det ångdrivna tåget som passerar över den lilla bron där nere i dalen? Förstora gärna! Tåget är på väg till den pyttelilla staden Gletsch - som är ändstation för tåget.

Vid Furkapasset finns ett gammalt slitet hotell som taget ur en skräckfilm. Typ filmen - the Shining. Här finns (fanns?) ett litet kafé. Tips! Gå inte ut på någon balkong. Frågor på det!?

Precis efter den högsta punkten vid Furkapasset hittade vi en liten väg som tog av till höger, den var stängd med en bom, men efter en kort promenad upp längs vägen fick vi en riktigt fin utsikt över Gletsch-dalen och den intill liggande Rhône glaciären. 

Den döende Rhône glaciären har förlorat två tredjedelar av sin isvolym sedan 1850. Skrämmande! Det kan ni läsa om i en artikel i SvD HÄR .  Bilder på hur Rhône glaciären såg ut i sina tidigare glansdagar hittar du HÄR
Efter Furkapasset var det åter nerförsbacke och vi åkte ner mot staden Gletsch - där det ska finnas en vändskiva för järnvägen som vi gärna ville se. 
To be continued.... 

Inlagt 2018-04-03 21:45 | Läst 2562 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Eva.
Jeg følger Jeres imponerende tur med el-bilen. Teknikken med at producere el ved nedbremsning har man fået fra "Formel 1" bilernes udvikling ! Lige som skivebremser blev udviklet for mange år siden på Jaguars "Le Mans biler". Kunne ikke lade være med de oplysninger :-)
Med mange venlige hilsener fra en bilnørd.
//Erik//
Svar från Evacent 2018-04-04 20:26
Tack för teknik informationen! Där fick jag lära mig något nytt!

Hälsar
Eva
Intressant läsning med fina bilder. Hur kom det sig att ni valde en elbil där uppe i bergen?
Svar från Evacent 2018-04-04 20:30
Tack Peter! Jo, vi ville resa så klimatsmart. Dessutom är sonen elbilsnörd. Det är jag också nu.
Kör en Nissan Leaf nu även på hemmaplan. Det har jag aldrig ångrat! :-)

Hälsar
Eva
Det verkar betydligt mer spännande att åka elbil på semestern, och så blir det fler upptäcktspauser på vägen. Magnifika områden, och märkligt nog påminner mig dalen med tåget om dalarna i Skottland. .
Svar från Evacent 2018-04-04 20:31
Det är både kul och spännande. Man får planera körningen lite, men det funkar jättebra!

Hälsar
Eva
Mycket vackert! Har själv varit runt lite i Schweiz för rätt många år sedan, det var i början på april. Ena dagen åkte vi utför på 3000 meters höjd vid 'Jungfrau' nånting.. andra dagen promenerade vi i Montreux vid Genevesjön i sommarvärme.. en annan dag åt vi fondue uppe i Gruyère..
Hälsn!
Svar från Evacent 2018-04-04 20:33
Ah! Jungfrau joch! Där finns Europas högst belägna restaurang. 3000 m ö h. Man tar kugghjulståget upp genom berget. Mäktigt!

Hälsar
Eva
ehrsa 2018-04-04 22:13
Ja, där har jag ätit! En rund restaurang som dessutom snurrar ett varv på en halvtimme, eller nått sånt.. Den restaurangen finns också med i en av de äldre Bondfilmerna där 'skurken' har den som nån slags 'bas' om jag minns rätt.. kommer inte ihåg vilken av Bondfilmerna det är.. Sedan var det 'svart pist' direkt utanför restaurangen.. och fin åkning långt ner.. Vi åkte ett par gånger och njöt av det storslagna och drack väl lite Glüwein eller nått sånt.. Där är 'utförsåkningens vagga' om jag minns rätt..
Hälsn!
Fint reportage. Furka Blick drar verkligen blicken till sig!

Såg denna glaciär 1956 då mina föräldrar tog med sig mig och min syster. Kommer inte ihåg nån grotta - om det fanns någon var det säkert inträde som vi fick avstå från.

Redan då var den lite grå men väldigt mycket större. Avsmältningen är ju ett tecken som jag inte förstår hur någon kan blunda för.
Svar från Evacent 2018-04-04 20:34
Tack Måns! Måste ha varit fint att se glaciären redan 1956 då det var större än idag. Avsmältningen är ett sorgligt kapitel. :(

Hälsar
Eva
Vacker natur, som mer eller mindre tar andan ur en.
Sorgligt att glaciärerna krymper och försvinner, det är ju inte lika vackert med grumliga glaciärsjöar.
Svar från Evacent 2018-04-04 20:36
Landskapet är storslaget där! Det går nästan inte att förmedla i bilder. Jag håller med dig att det är inte lika vackert med grumliga glaciärsjöar.

Hälsar
Eva
Fina bilder från ett riktigt vackert område. Har åkt skidor ett par gånger i Österrike och en gång inFrankrike men aldrig vandrat i alperna. Dina bilder får mig att fundera på det ....../ Björn T
Svar från Evacent 2018-04-04 20:38
Tack så mycket Björn! Jag kan varmt rekommendera att ta en tur över bergspassen! Det finns så mycket vackert att fotografera och uppleva.

Hälsar
Eva