- rör det sig tankar om bilder och deras tillblivelse och mycket annat -

Trodde jag tröttnat på vinter och is.....

Men så tog jag mig en tur ut till Hammarö sydspets i det vackra marsvädret. Äntligen känns det att våren är på väg och solen värmer skönt. Takdroppet är i full gång och talgoxarnahar börjat tittibya för fullt! Då klarar man allt av ytterligare lite isbilder!!!

Att få en parkering därute vid naturreservtet visade sig mycket problematiskt nu när värmen börjar komma. Söndag dessutom. Många hade spänt på sig långfärdsskridskorna.  Annat var det när det var -10-15 grader. Då var det nästan bara jag som stegade iväg över spången ut till yttersta skären....

Med kamera med påsatt tele, vidvinkel och konverter i ryggsäcken (i fall någon fågel skulle behaga visa sig...) begav jag mig iväg när jag äntligen fick en parkeringsplats.

Vilken fantastisk upplevelse...... Is i sådana mängder har jag inte sett på flera år. Nu kunde man utan problem - visserligen hade jag dubbar under skorna - vandra över den tjocka vänerisen ut till öar och skär som man bara ser på långt håll annars. Skallholmarna och några skär utanför, Grisen och de små skären öster om den fick besök. Det blev en rejäl promenad över vidderna, men väl värd varenda steg. Isvallar och packis, råkar och stora isgrottor samt isformationer av alla de slag.  Näää - inte har jag tröttnat på isen än..... När man kan få njuta av de fantastiska formerna och färgerna utan att frysa då är det ju bara hur underbart som helst att få skapa bilder av hela härligheten!

Nu ska jag göra ett första försök att få in en bild här också.....

Östra Skage Grisen

JA minsann det funkade! Detta är Grisen! Ja den lilla ön heter faktiskt så.... Egentligen heter den Östra Skagegrisen såg jag på ett sjökort, men den kallas bara Grisen rätt och slätt!

Jag kunde inte komma iland på Grisen för en öppen råk hade tryckt upp vatten på isen runtom. Isbrötarna låg meterhöga runt ön.

Packisvall

På de små skären utanför Skallholmarna hade det bildats fantastiska isvallar på 2-3 m! Jag blir alltid lika förundrad över isen och alla färger och nyanser som den visar upp. Den här buteljgröna färgen tycker jag är helt fantastisk!  På sina ställen hade de tjocka blankisflaken ett riktigt moirémönster i blått och turkos när ljuset silades igenom dem.  Så här såg det ut på nära håll:

Ismoiré

Jag avslutar denna rapport från Vänerns ishav med en bild från en fantastisk isgrotta - en av flera jag fann. Det här är en typ av isfoto som jag gillar väldigt mycket. Visserligen krävs det att man kryper omkring på isen och riskerar att bli både snöig och blöt, men vad i hela friden gör väl det....... Torkar gör man ju när man kommer hem!

Golden Cave

Slut för idag - tack för idag! Hoppsan klockan har ju redan blivit ny dag för en dryg timma sedan.... OK då återkommer jag kanske senare idag då..... :-)

 

 

 

Inlagt 2011-03-07 01:14 | Läst 2322 ggr. | Permalink
Hej Ewa!
Som jag skrev i en tidigare kommentar, så blir jag grön av avund inför Hammaröbilderna...och får nog ta mig dit så snart det bara går!

Intressant att du får dessa isformationer vid Hammarö, vi får det inte i Åmål, men viken ligger ju mycker mera skyddat!

Efter att vi varit iväg till Svalbard några dagar, tar vi nog svängen runt Hammarö sedan. Detta måste ju ses!

Har du sett detta?
http://fotofesten.se/

/maria
Svar från ewachris 2011-03-07 10:10
Hej Maria! Jag blir nog lika grön av avund må du tro när du skriver att ni ska till Svalbard...... Jisses! Där lär det finnas is i alla former! Vilket eldorado för en isfotare! Isbjörnar och valrossar också! Ska bli hur spännande som helst att se era bilder därifrån! Angående Vänerns is, så är det nog som du skriver - Åmål ligger nog för skyddat. På Hammarö ligger hela sjön på. Is bildas och bryts upp igen och samlas i stora brötar och vallar. Det är fantastiskt! Isen är väldigt tjock, men det märks att solen och plusgraderna börjar göra sitt omkring packisen. Vet inte hur länge man kan nå den. Grisen gick det inte att komma över till tyvärr. Men helt fantastiskt att stå alldeles utanför en liten ö vars sjömärke annars är som en liten sticka från land. En isbrytare kom någon km utanför och efter en stund stånkade sig ett lastfartyg fram genom iskrosset till Karlstads hamn. Vågrörelserna kändes och hördes under isen när jag fotade isgrottorna vid de små skären....... På väg hemåt hörde jag vårens första måsar lååångt därute. De följde antagligen lastbåten i den öppna rännan. Härligt att höra dessa vårtecken. Nu blev det nästan ett nytt blogginlägg som svar här.... :) Hoppas ni får tillfälle att uppleva detta. Men det måste vara en solig dag för att få alla färger och nyanser i isblocken.
Jo jag har kollat på länken! Fantastiskt! Jag känner mig hedrad att ingå i församlingen. Ska bli enormt kul hela veckan. Kommer att delta i flera av aktiviteterna eftersom jag kommer att bo i Svanskog den veckan!
Ha det så bra på Svalbard och jag önskar er fyllda minneskort och hårddiskar!

//Ewa
Redan en en fullfjädrad bloggerska, det var minsann en rivstart som heter duga. Temat går inte att ta miste på, bilder från vänerisen, som har gjort dig känd i hela vida världen. Jag skulle kunna bli världskändis på gråsparvar om jag lade ner lika mycket energi som som du gör på Hammarös is :-)). Var inga problem att få in bilderna ser jag, har man bara ett jädrar anamma så går det mesta att ordna.. Dagens enda skapliga bilder blev på några gråsparvar :-))

Kram
Bengt
Svar från ewachris 2011-03-07 18:33
Tackar för den kommentaren! :) Ja det var kul detta. Jag gillar ju att skriva som du vet och då blir det lite mera kött på benen för bilderna. Blir ju skillnad när de hamnar i ett sammanhang. Gråsparvar - det är inte fyskam det heller. Så vitt jag vet så finns det ingen annan gråsparvsfotograf här, så det kan ju bli en ny nisch för dig...... Gråsparvarna har säkert ett intressant och rikt liv om man kommer dom inpå livet! Jag var en tur ut till Alsterås i eftermiddag för att fota bäver. Stod stilla, satt och vankade omkring längs ån i hopp om att få se någon. Men tji fick jag - inte en endaste bäver på 1.5 timma - och inget annat intressant heller. Grådisigt väder och 5 grader varmt idag! Nu tar det på snön ser jag - förutom här på Kroppkärr - där är det segt som attan som vanligt..... Var lite soligt ett tag och då passade jag på att putsa några fönster. Kan ju vara bra om man ska smyga på skatparet som bygger på sitt bo i äppleträdet utan fönstret.. Öppnar man fönstret finns inte en fågel i närheten..... Men idag har jag alltså smugit på bäver till ingen nytta!

Kram
Ewa