En mix av foton. En del bilder från mobilkameran men oxå "vanliga" kameran. Skildrar bland annat mitt jobb som fotograf på en vansinnigt bra lokaltidning, plus lite annat personligt.

Säker bild-backup!

Vad är det bästa sättet att spara sina bilder på vad gäller backup?
Märken, modeller med mera.

Hur har ni löst det?

Tacksam för tips och idéer.

Inlagt 2010-01-14 18:09 | Läst 956 ggr. | Permalink
Det beror väl lite på hur du har dina bilder sparade på datorn också.
Personligen använder jag mig av Aperture och har dedikerat en extern hårddisk för Apertures inbyggda backupmjukvara. Dessutom använder jag mig av Mac OS backupfunktion Time Machine som fungerar underbart tillsammans med min Time Capsule (router + trådlös eller sladdbunden backup via lokala nätverket).

Är du intresserad av externa backupmöjligheter är Dropbox värt att kika på. Jag använder gratisversionen för det jag skriver (mest småfiler) och det fungerar underbart bra. www.dropbox.com
Skaffa en extern hårddisk, gärna med Firewire eller e-sata för snabbare överföring. Kör själv med en Maxtor 500 Gb och en Western Digital 1 Tb. Båda funkar fin-fint. Spara först på datorns interna disk. Säkerhetskopiera på en av de externa diskarna. Efter överföring till den bränner jag bilderna på en DVD och stoppar in i en DVD-pärm. Därefter kollar jag att skivan är ok och sedan raderar jag bilderna från datorns interna disk och från minneskortet. Klart!

En av fördelarna med detta system är att du inte är beroende av Internet.
Hej Daniel!
Jag stoppar negativen i negativblad och förvarar dem...
Skämt åsido! Jag antar att du menar digitala bilder och så här gör jag, om det sen är det bästa sättet...?

Efter sedvanlig bearbetning i något program (sjäv använder jag Aperture som är för Mac). I detta program så finns det möjlighet att säkerhetskopiera bilderna på flera fysiska enheter, s k "Vault".

Jag har orginalfilerna på min hårddisk i datorn och säkerhetskopier dessa till två hårdiskar som jag har kopplat till datorn, när jag gjort några förändringar. Fungerar mycket bra och har räddat mina bilder ett flertal gånger.

Det finns säkert ytterligare lösningar med t ex Lightroom och andra program, men så här gör jag.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=218193
Ångrar att jag inte köpt en sånv och körde en fin spegling på diskarna där i. Snålade o köpte en Maxtor 1gb usb bara (har ju bilderna på dartorns disk också). Sen finns ju backup i Lightroom, annars funkar Cobian bra med. DVD-skivor blir för bökigt för min del, men jag kanske får ångra det längre fram?
Det bästa är att ha bilderna på två fysiskt olika platser, och då självklart på olika diskar.
Sedan kan man öka säkerheten ytterligare genom att använda RAID, dvs den varianten där man "speglar" diskar. (Annorlunda uttryckt, du har två likadana diskar, som beter sig som en enda. Men samma information lagras på båda diskarna. Rasar den ena. Finns informationen kvar på den andra).