Ständig utveckling

Sökandet efter samspelet mellan ljus och skugga. Ständigt utvecklande.

Något måste göras

Jag tror det finns många som mig där ute, sådana som kittar upp för ett intresse men som sedan lägger det åt sidan när något annat mer intressant eller viktigare dyker upp. Fotografering har funnits med mig länge och jag har hunnit samla på mig tillräckligt med utrustning för att fota det mesta, men med tiden har det försvunnit ut i periferin och gett plats åt viktigare saker. Livet förändras och man får andra prioriteringar - visst är det så. Familj, hus och jobb har en tendens att hamna högt upp på listan. Sen finns det ju alla de där roliga projekten som man vill ta sig an, eller så ska man träna för en maraton…Listan blir snabbt ganska lång, men vart hamnar då fotograferingen? Jag tar fortfarande foton, men inte alls med det intresset som tidigare. Den senaste tiden har det blivit mer iPhone bilder för att det är bekvämt (med en nyfödd hemma så är det väldigt smidigt), och om jag skulle ta fram systemkameran så skjuter jag mest i jpeg då jag sällan känner att jag har tid att bearbeta bilder längre. Och ärligt talat, det blir inte lika bra som att skjuta i RAW och sedan efterbehandla. 

Precis som många andra rannsakade jag mig själv vid årsskiftet, och funderade över just den här listan med prioriteringar och vad jag verkligen tyckte var viktigt. Jag är glad att säga att foto hamnade långt upp på intressen som jag vill prioritera. Det jag också gjorde var att fundera på hur jag skulle kunna skapa utrymme och tid till denna hobby. Jag började med att lista orsakerna till varför jag inte tog fram kameran lika ofta längre:

  1. Tid till att fotografera
  2. Tid till att efterbehandla
  3. Ordentliga verktyg till att behandla foton, och kunskap i dessa
  4. Begränsad i fototeknik

Till störst del tyckte jag att det handlade om tid för fotografering. Det är ju oftast det när man tycker att man har en massa andra prioriteringar. Min underbara sambo hade sedan en tid tillbaka föreslagit en TV-fri kväll i veckan, för vi (jag) hade en tendens att crasha framför TVn när dagens sysslor var avslutade och där går det ju en hel del tid, men till vilken nytta? Visst är det skönt att slappa framför TVn, men om man nu tycker att man inte har tillräckligt med tid för sina intressen så kanske det borde vara uppenbart vart man kan göra en förändring….. Så uppenbart men det är först nu som jag förstod det. Sagt och gjort, vi införde en tv-fri kväll. Ett par månader senare så behöver vi snart införa en tv-kväll i veckan istället. Denna åtgärd har definitivt haft positiv inverkan på de två första punkterna ovan. En gång i veckan sitter jag nu och bearbetar de foton jag har tagit i veckan. Eftersom det är TV-tiden som fått ge vika så har det hittills mest blivit solnedgångar, men det passar ju mitt intresse för landskapsfotografering och dessutom är ju våren här så det är riktigt sköna kvällar. 

För att lösa den tredje punkten på listan så har jag uppdaterat mitt gamla Lightroom och skaffat photoshop. För att lära mig dessa så ägnar jag en hel del framför youtube tutorials med bland annat Serge Ramalli som jag gillar riktigt mycket.

Då återstår punkt nr fyra. Vad ska jag göra för att utvecklas fotografiskt? Mitt intresse har mest kretsat kring macro och till viss del landskapsfotografering. Jag vill fortsätta utvecklas inom dessa områden, men vill också upptäcka nya. Min strategi för att åstadkomma detta är bland annat just denna bloggen. Jag har listat tolv "uppdrag" som jag kommer genomföra det kommande året. Varje månad kommer jag dra ett nytt uppdrag från denna lista, och när månaden är slut så ska jag presentera 3 nya bilder på denna blogg. En del av punkterna är genre inom foto, medan andra är mer specifika objekt eller tekniker.

  • Svartvitt landskap
  • Porträtt
  • Vatten
  • Vind
  • Natt
  • Kyrkor/slott
  • Tilt shift
  • Makro
  • Gatufoto
  • HDR
  • Sport
  • Djur

I april kör jag igång. Ska bli spännande att se vilket uppdrag som blir det första...

Postat 2014-03-25 23:40 | Läst 1598 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera