– Fotografi, Design, Inspiration, Webb, Tidningar –

Partner och Art Director för Fotosidan och Fotosidan Magasin
samt frilansande Art director och fotograf.

Prylfest och några smådjur i studion

Inför Fotosidan Magasins specialnummer "Fotoprylar" har vi valt att dela in våra tester, pryltips och teknikskolor till fyra områden: Vilda djur, Landskap, Porträtt och Sportfoto. Till dessa avdelningar har vi precis avklarat en tvådagars studiofotografering med fotografen Luca Mara. Teamet har bestått av mig, i rollen som AD, vår noggranne och duktige praktikant – Jonatan Ingvarsson, samt Luca. Syftet har varit att göra en liggande ingångsbild över hela uppslaget till varje avdelning – i form av ett fullmatat stilleben med prylar relaterade till just den kategorin av foto. 

Jonatan har lagt ner stor möda i att koordinera och strukturera alla prylar och tillsammans har vi tagit fram inspirationsunderlag från andra liknande plåtningar. Efter avstämningar med redaktionen, däribland David Elmfeldt och Magnus Fröderberg så valde vi att göra plåtningen på en vit mjölkig plexiglasskiva, och med en studioljussättning som gav bakgrunden lite radiell toning men även ett fint detaljljus på olika delar av våra stilleben. Vi har även valt att krydda några av bilderna med inslag av ormvråk, orkidé och igelkott. Djuren har vi lånat av SVT:s rekvisita-arkiv i Frihamnen.

Ovan en tidig processbild på temat "Sport" under vägens gång. Notera armen som håller enbensstativet med Sony A77, den kommer försvinna efter lite retusch såklart. Vi har även plåtat varianter med annan exponering, utan blixt, där displayerna på prylarna är tända – allt för att ge lite extra liv till bilden.

Vi är mycket nöjda med resultatet och håller som bäst på att gifta ihop bilderna med layouten av tidningen. Resultatet kommer ut den 17 november, lagom till Fotomässan i Stockholm, där vi kommer sälja den till ett bra mässpris.

Inlagt 2011-10-06 21:17 | Läst 11451 ggr. | Permalink
Hej Erik!

Spännande ljussättning i temat "Sport".
- Skulle vara kul att se hur prylarna tar sig när displayerna är tända?!

Lycka till med numret /Lasse
Prylpest... Det låter som en tidning som jag inte kommer att köpa... Jag brukar köpa LFI Magazine (http://www.lfi-online.de/ceemes/) i den tidningen är det oftast bildfest, det passar mig mycket, mycket bättre :)
//Chasid
froderberg 2011-10-07 17:24
Själv köper jag varken stickbilagor, sudokuspecial eller husvagnsextra. Fotosidan Magasins prylspecial är inte för alla. Men precis som Leica-tidningen LFI passar förhoppningsvis den här tidningen sin tänkta målgrupp.
Chasid 2011-10-07 17:30
Köper du inte stickbilagor, det trodde jag att alla scouter gjorde :) Tacka vet jag den tiden då Fotosidan Magasin var befriad från allt vad pryltester hette, jag har några gamla nummer i källarn som jag brukar bläddra i då och då!
//Chasid
froderberg 2011-10-07 17:54
Du kan hoppa över de sju testsidorna och läsa resten.
dig 2011-10-07 18:10
Fint med prylar. Mer prylar åt folket. Prylarna är ju på bild och då kan det väl kallas bildfest... Skämt å sido. Fotosidans målgrupp är väl dem som gillar fotografering och de flesta av dem gillar ju också prylar så varför inte.
Surgeon 2011-10-07 23:59
ja men skit i allt då, måste var så jobbigt att vara du, att behöva kommentera någonting som du är emot, varför bara inte skippa att kommentera
Chasid 2011-10-08 00:03
Jag har lärt mig att jag lär sig mest av alla dom som inte tycker likadant som mig, idag är det min tur att vara lite motvals därav min kommentar :)
//Chasid
Kul, jag gillar pryltest, Stora dyra grejjer är kul, mer tester av supertelen och bilder med dessa är kul, mvh hundfotografen Jonas.
När ni ändå håller på och retuschera så klipp in några lodjur och mårddjur lite snyggt här och där för att piffa upp bilderna lite extra. :)
Kul! Ser fram emot det.