Full Colour– Fotografi, Design, Inspiration, Webb, Tidningar –

Partner och Art Director för Fotosidan och Fotosidan Magasin
samt frilansande Art director och fotograf.

Prylfest och några smådjur i studion

Inför Fotosidan Magasins specialnummer "Fotoprylar" har vi valt att dela in våra tester, pryltips och teknikskolor till fyra områden: Vilda djur, Landskap, Porträtt och Sportfoto. Till dessa avdelningar har vi precis avklarat en tvådagars studiofotografering med fotografen Luca Mara. Teamet har bestått av mig, i rollen som AD, vår noggranne och duktige praktikant – Jonatan Ingvarsson, samt Luca. Syftet har varit att göra en liggande ingångsbild över hela uppslaget till varje avdelning – i form av ett fullmatat stilleben med prylar relaterade till just den kategorin av foto. 

Jonatan har lagt ner stor möda i att koordinera och strukturera alla prylar och tillsammans har vi tagit fram inspirationsunderlag från andra liknande plåtningar. Efter avstämningar med redaktionen, däribland David Elmfeldt och Magnus Fröderberg så valde vi att göra plåtningen på en vit mjölkig plexiglasskiva, och med en studioljussättning som gav bakgrunden lite radiell toning men även ett fint detaljljus på olika delar av våra stilleben. Vi har även valt att krydda några av bilderna med inslag av ormvråk, orkidé och igelkott. Djuren har vi lånat av SVT:s rekvisita-arkiv i Frihamnen.

Ovan en tidig processbild på temat "Sport" under vägens gång. Notera armen som håller enbensstativet med Sony A77, den kommer försvinna efter lite retusch såklart. Vi har även plåtat varianter med annan exponering, utan blixt, där displayerna på prylarna är tända – allt för att ge lite extra liv till bilden.

Vi är mycket nöjda med resultatet och håller som bäst på att gifta ihop bilderna med layouten av tidningen. Resultatet kommer ut den 17 november, lagom till Fotomässan i Stockholm, där vi kommer sälja den till ett bra mässpris.

Postat 2011-10-06 21:17 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Kunskapstörst vid Ålands hav

Sen i fredags är jag på plats på Havsvidden på Åland för att lära ut foto för trettiotalet kursdeltagare tillsammans med Jens Assur, Felix St Clair Renard och Björn Olin. Allt i regi av tidningen Outside, representerad av chefredaktören Glenn Mattsing. Kursen går under namnet Outside: Exponerat och har ett gentemot deltagarna mycket finstämt upplägg i fråga om svårighetsgrad och förkunskaper. 

Havsvidden är ett hotellkomplex på norra Åland, beläget med sagolik havsutsikt bland vindpinade dvärgtallar. Här finns gott om utrymme för sinnesfrid och en väl avvägd plats för att lyssna, utvecklas och testa nytt.


I de fullproppade schemat ryms bland annat dessa kurser: blixtkurs med Björn Olin, komposition med Jens Assur, medljus-, motljus- och sidoljus med mig, bländare- och slutare med Björn och slutligen den säljande actionbilden av Felix St Clair renard. Utöver detta bjuds det på intressanta samtal och oerhört inspirerande föredrag av samtliga kurslärare. På bild demonstrerar Björn Olin sin Nikon D3 bestyckade foto-helikopter:


Missa inte denna kurs om det blir fler gånger. Ett utmärkt tillfälle för dig som är relativt ny på foto eller vill komma vidare i din utveckling. Havsvidden är också en helhetsupplevelse med riktigt bra mat, boende och läge.


Idag har vi bland annat plåtat kajakpaddling under solen i härlig stiltje, något rätt ovanligt för denna exponerade del av Ålands hav. Ska bli kul att se alla deltagares bilder i kvällens summering!Postat 2011-05-08 07:56 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

SFF:s kostym matchar Fotosidan

Ett grattis till Svenska Fotografers Förbund och deras nya kostym. En modern och tydligt profilering som både formmässigt och funktionellt ger en ny och professionell upplevelse av SFF. Tidningen har jag i skrivande stund inte fått tag i än men av det lilla jag sett ser det i vart fall nytt och spännande ut. För tidigt att uttala sig om symbolen i logotypen men den kanske växer med tiden och användningen. Till skillnad mot exempelvis Fotografiska museéts symbol förefaller den lite väl "allmängiltig" och vag kan jag spontant känna. Extra roligt tycker vi det är på Fotosidan och Fotosidan Magasin eftersom SFF valt samma typsnitt som oss i sin logotyp: HTF Archer. Om det är för att markera släktskap kan vi bara spekulera i men vi vet i alla fall att vi var först!

Den nya designen är gjord av Anders Birgersson på frilansgruppen Zoopeople.

Postat 2010-09-17 18:16 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Fotografiska, en logotyp-eloge

 

Sveriges och Stockholms nya fotografiska museum, Fotografiska, öppnar i vår den 20 maj. Som ett av världens största fotografiska museum krävs en grafisk profilering därefter. Jag vill därför, utan att ha sett hela paketeringen, utdela en stor eloge till designbyrån Banker Wessel för denna logotyp. Jag upplever den modern, tidslös, internationell och med en aura av fotografi i världsklass. Den ger mig stora förväntningar.

Artikel på Fotosidan om Fotografiska
Banker Wessel

Postat 2010-02-10 11:08 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Perspektiv - Power of 10

Alla går vi nog igenom en period av total oförståelse och förundran över vår lilla plats i det stora sammanhanget. Jag tänker rymden. Nyligen bevittnade jag en magnifik stjärnhimmel över karibien och min flickvän refererade då till en film med den ökände arkitekten och möbelformgivaren Charles Eames. Nu måste jag dela med mig av den även om kopplingen till fotografi kanske är långsökt. Se och njut.

Postat 2010-01-29 15:20 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa