Att måla med ljus

Vågar du tycka till?

Fjäsk eller ryggdunk!

 

Det kom mig att fundera över vad man ger uttryck för eller hur man uttrycker kritik om andra fotografers bilder. Vi vill väl alla uppleva andras positiva kritik om de foton vi publicerar. Förvisso är det inte alltid nödvändigt att få en massa utlåtande om bilderna men vist värmer det lite om någon tar tid på sig och skriver något riktigt konstruktivt och jag tycker inte man behöver vara proffstyckare bara för att tycka till om en bild. Om man tycker att en bild är tilltalande på ett eller annat sätt är det bara att säga vad man tycker och man kan använda helt vanliga ord men inte bara ”det är en skitbra bild” – nej, skriv gärna något om speciellt du ser i bilden, något som du fastnar för eller något som stör dig osv.

Jag tror att fotografen själv kan hjälpa till att förmedla ett budskap om man lägger till en liten text till bilden. Texten kan ju hjälpa betraktaren att förstå vilket budskap fotografen eventuellt vill framföra, men det kan ju också vara så att fotografen vill låta betraktarens fantasi sväva fritt. I många fall är det nog så att det är fritt för betraktarens fantasi att botanisera i bilden. Det känns ibland spännande att höra från kritikerna hur de uppfattar budskapet i en viss bild.

Det viktigaste är, åtminstone enligt min uppfattning, att man står för vad man tycker. Känslorna skall komma från hjärtat, alltså inget fjäsk.

 

Kom igen bara, vi tål om ni är ärliga.

 

/Jörn

Postat 2008-10-23 20:21 | Läst 1901 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Är det någon som ser våra bilder eller läser våra bloggar?

Hej alla glada fotografer!

En dag satt jag och lyssnade på radioprogrammet ”Spånarna” Där tog Jonas Hallberg upp en intressant frågeställning om bloggning. Ungefär så här menade han att det var. Citat ”massor av bloggare förekommer på nätet och man skriver om allt möjligt men ingen läser vad som skrivs” slut citat. Det ligger säkert mycket i det för vist bloggas det om det mesta.

 

Och så till nästa påstående. Något liknande är det med fotograferandet. För några år sedan eller förre digitalfototiden fotade vi och gjorde i stort sett endast pappersbilder som man oftast satt in i album och kunde ju ganska lätt titta på när som helst. Något senare kom diabilden och då blev det jämförelsevis mycket högre kvalitet på tittandet. Bilderna kunde med fördel projekteras på en större duk och njutbarheten ökade vid tittandet men det blev mera omständligt att titta. Troligen blev det ofta så att många av de diabilder som togs blev stående i sina boxar.

 

Nu när vi fotar digitalt har möjligheten att ta stora mängder bilder ökat avsevärd jämfört med allt som tidigare existerat. Det finns kameror för den lilla plånboken. Kamerorna är lätta att hantera och ger bilder med ganska hög kvalitet. Det går snabbt och enkelt att titta på bilderna i en dator, som för övrigt de flesta familjer är ägare till. Det går också ganska lätt att få fina utskrifter till rimliga priser.

 

Att få visa upp våra bilder är säkert för de flesta av oss det största nöjet med fotograferandet, det är bara det att vem vill titta på bilderna.

Själv har jag vald att skriva ut några få väl valda bilder i A4 av bästa papperskvalitet men också arrangera bildspel som kan visas både på dator och via TV. Det gäller bara att vara noggrann med valet. Har man vald fel, märks det snart på publiken.

 

Mitt kanske mest spännande sätt att visa bilder på är att lägga ut dem på nätet, bla. Fotosidan.se där jag har några hundra bilder. Här kommer dock problemet igen. Vem vill titta på dem? Det finns säkert många viktiga faktorer. De främsta är nog att det vimlar av spännande bilder och massor av dem är mycket bättre än mina, så man ska vara mycket aktiv och duktig för att få många besökare.

Så vad gör vi som inte får så många besökare? Vi behöver ju besökare som kan ge oss sådan kritik att vi kan hävda oss men om vi nu blir lika duktiga som alla andra, hur blir det då? Får vi då fler besökare eller…? Fundera på det du…

 

Ojdå…! Nu blev vist det här inlägget för långt, så då är det nog ingen som orkar läsa det. Vad händer då med mina funderingar?

 

Hälsningar

 

Jörn Andersen

Postat 2008-01-25 16:17 | Läst 2597 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR 2008

Hej på er alla glada och treliga fotoentusiaster…

 

Maria, Knud, Tord, Lennart, Claes-Göran, Iréne, Claes, Lotta, Ove, Anna-Lena, Rose-Marie, Kim, Ted, Rolf, Simon, Michael, Fredrik, Magnus, Gill, Johan, Dan, Lars-Erik, Paula, Annika, Ola, Anders, ja och många många flera.

 

Ni har alla vid minst ett tillfälle varit på min sida och tittat. Några av er har lämnat någon värdefull synpunkt på någon eller flera bilder. Några av er har lagt ned mycket möda på att ge uttryck för hur ni har upplevt mina bilder. Jag är ytterst tacksam för alt ni har tyckt. Ibland har det varit ros och ibland ris. Jag tror nog att riset är det som jag lärt mig mest av, men nu är det ju också så att det är jag som har tryckt på avtryckaren och jag gillar mina bilder oavsedd vad ni tycker men de kan alltid bli lite bättre och det tack vara er kritik. Min duktigaste kritiker har varit och är fortfarande du Maria. Hoppas du fortsätter med det men också att ni andra och många flera tar upp intresset. Om det kan vara till någon glädje så ska jag återgälda i möjligaste mån. Tack ska ni ha och ha nu snart en riktig...

GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR 2008

 

Ha ett bra fotoår 2008 och så kanske vi ses/hörs.

 

Jörn Andersen

Postat 2007-12-21 19:15 | Läst 2652 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Många besökare på min blogg!

Hej och välkommen till min blogg. Jag har bara en stilla undran kanske både till dig och till Fotosidan.se:s redaktörer.

Jag undrar hur många av er som besöker bloggen som läser det jag (vi bloggare) skriver. Jag tycker det är kul och uppmuntrande att se hur besöken ökar med tiden, men är det verkligen så att man registreras om läsare även om man bara öppnar ett inlägg.

Det vore kul att veta hur många som verkligen läser inläggen och ännu roligare vore det om man får någon, jag bar en liten kommentar. Så passa att man vet om det är värd att fortsätta.

Till dig som tittar på mina inlägg. Skriv gärna några få enkla ord eller rader. Bara så att jag vet lite om vad du tycker.

Med vänlig hälsning

Jörn Andersen

Postat 2007-07-27 12:55 | Läst 3146 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Hurra!! Min utställning "Trollbröllopet" har leget på förstasidan.

Oj, oj, oj……. En av mina utställningar ”Trollbröllopet" har legat på förstasidan på Fotosidan.se.

Oj vad glad jag blev när jag fick se att min utställning hade hamnat på förstasidan. Visserligen är det bara slumpen som gör valet och inte för att bilderna är bättre än andra. Men lika fullt är det fantastiskt roligt när man får se sina bilder så där framme i ljuset. Nu hoppas jag bara att några fler än min kompis och vän Maria vågar tycka till om serien.

Bilderna togs under lite svåra förhållanden. Ibland gick det att använda blixt, ibland inte. Ibland blev det väldigt långa tider så det var svårt med skärpan. Avsikten var att försöka fånga den underbara stämningen i skådespelet. Det är nog svårt för de som inte varit närvarande att uppleva den bara genom att se på bilderna.

Jag skulle bli väldigt glad om du som tittar skriver ned några synpunkter. I gengäld ska jag titta in på din sida och frossa i dina bilder. Hoppas vi syns J)

Med vänlig hälsning

Jörn Andersen

Postat 2007-07-09 20:30 | Läst 3449 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 Nästa