Att måla med ljus

Vågar du tycka till?

Fjäsk eller ryggdunk!

 

Det kom mig att fundera över vad man ger uttryck för eller hur man uttrycker kritik om andra fotografers bilder. Vi vill väl alla uppleva andras positiva kritik om de foton vi publicerar. Förvisso är det inte alltid nödvändigt att få en massa utlåtande om bilderna men vist värmer det lite om någon tar tid på sig och skriver något riktigt konstruktivt och jag tycker inte man behöver vara proffstyckare bara för att tycka till om en bild. Om man tycker att en bild är tilltalande på ett eller annat sätt är det bara att säga vad man tycker och man kan använda helt vanliga ord men inte bara ”det är en skitbra bild” – nej, skriv gärna något om speciellt du ser i bilden, något som du fastnar för eller något som stör dig osv.

Jag tror att fotografen själv kan hjälpa till att förmedla ett budskap om man lägger till en liten text till bilden. Texten kan ju hjälpa betraktaren att förstå vilket budskap fotografen eventuellt vill framföra, men det kan ju också vara så att fotografen vill låta betraktarens fantasi sväva fritt. I många fall är det nog så att det är fritt för betraktarens fantasi att botanisera i bilden. Det känns ibland spännande att höra från kritikerna hur de uppfattar budskapet i en viss bild.

Det viktigaste är, åtminstone enligt min uppfattning, att man står för vad man tycker. Känslorna skall komma från hjärtat, alltså inget fjäsk.

 

Kom igen bara, vi tål om ni är ärliga.

 

/Jörn

Postat 2008-10-23 20:21 | Läst 1906 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera