Iakttagelser....

genom min kameralins

Forbondetåg

I mitten av 1800-talet brukade bönder i Jämtland, Härjedalen och Hälsingland fara med häst och släde till norska Röros för att byta varor. 

Till minne av detta arrangeras varje år i februari en forbonderesa mellan Klövsjö i Jämtland och Röros i Norge. Resan tar en vecka med vilodag och är en begivenhet att titta på där de drar fram i den vackra naturen. Alla ekipage är tidsenligt utstyrda och alla deltagare är klädda som på 1800-talet i skinn och vadmal och med tjocka pälsar ytterst. I Röros ansluter forbondetåg från flera andra håll i Norge och Sverige.

Jag passade på att fota forbönderna när de passerade Hedeviken i Härjedalen, där de tog en rast på Trosavik kafe som ligger inrymt i den gamla byskolan.

För den som vill veta mera besök  www.forbonden.se

Postat 2016-02-17 10:41 | Läst 3519 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Loppisfynd

Jag hittade en bok på loppis en dag. Den kostade tio! kronor och var en tjock fotobok från Naturfotograferna, utgiven 1985.

Naturfotograferna hade på den tiden 62 medlemmar och samtliga deltar i boken med en liten artikel på en eller två sidor, illustrerad med egna bilder. Där finns namn som Sven Hörnell, Claes Grundsten, Edvin Nilsson, Sven Gillsäter, Bertil Pettersson.

Många av fotograferna är fortfarande verksamma, men ett antal av de 62 är ju inte i livet längre då flera av dem var födda på 20-talet och tidigare. Men deras minne och deras bilder lever vidare, bl.a. genom denna förnämliga och tidlösa bok. Man ser ju att den tekniska bildkvaliteten inte är i klass med dagens alla gånger (alla bilder är ju analoga och många tagna med småbildskamera),  men man slås samtidigt av hur många  andra kvaliteter än skärpa och briljans det finns som gör en bild bra. 62 fotografer som var och en på sitt sätt ger sin hyllning till den natur som är vårt livsrum här på jorden. 

De flesta artiklarna behandlar den nordiska naturen ur många olika synvinklar, men där fanns även artiklar från andra delar av världen.

Boken är ju också ett tidsdokument då vissa arter som det skrivs om har gått tillbaka sen 80-talet medan andra har gått framåt. Många förändringar har skett i vår natur på dryga trettio år.

Boken heter "Naturfotograferna" och är utgiven på Bra Böckers förlag. Den finns att köpa begagnad på  http://www.bokborsen.se/ med ett prisspann på 30-150kr c:a. 

Postat 2016-02-09 09:56 | Läst 2914 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera