Inget märkvärdigt, bara foton från mina fotopromenader och allmänt babbel

Lämnade teleobjektivet hemma...

Ja, idag tänkte jag för första gången på ett tag försöka fota något annat än fåglar, så jag lämnade teleobjektivet hemma. Jag tog cykeln upp till den delen av Vrinneviskogen där det dels inte är så mycket folk, men även lite skönt varierad natur så att säga. Skog blandat med berghällar och sånt där. Jag är oerhört svag för berghällar med tallar på.

Hur som haver, det första jag ser när jag kommer in i skogen är en gröngöling som flaxar upp från marken och sätter sig i ett träd framför mig. Redan där kände jag att det är så himla typiskt att jag inte har teleobjektivet med mig. Jag tycker det är en fin fågel och hade älskat att få lite bättre foton på den.

Nåväl, jag fortsätter traska en bit och jag hör redan hur många kungsfåglar som helst. Jag tittar upp mot en tall precis i närheten av mig och där sitter en liten kungsfågel, helt i det öppna. Tillräckligt bra avstånd för att kunna få ett vettigt foto. Det kryllade av dom, så hade jag bara fått lite tid på mig så hade jag nog lyckats.

Jag fortsätter vandra in mot skogen och en ny berghäll. Då kommer en mindre flock stjärtmesar och cirkulerar runt träden där jag befinner mig. De var kanske 7-8 stycken i grupp som hängde ihop. Vid flera tillfällen satte dom sig bara ett par meter ifrån mig och tittade på mig. Hur många fina tillfällen som helst att faktiskt få exakt såna där fågelfoton som jag alltid strävar efter - söt fågel på en gren med tillräckligt avstånd från bakgrunden att det blir en fin och ren bokeh utan en miljon grenar. Bara det faktum att jag aldrig sett så många stjärtmesar på samma gång förut var ju en mysig upplevelse. Dom verkade så väldigt lekfulla! Jag stod där en stund och såg hur dom höll på.

Inser ju såklart att det inte var något extraordinärt jag missade, men kändes ändå så typiskt att jag inte hade teleobjektivet med mig! Sanningen är den att jag har suttit och börjat kika på vettiga kompaktkameror med RAW och 20+ megapixel att alltid ha med mig ifall jag ser något eller får feeling men inte orkar traggla med att byta objektiv och styra. Bekvämt och bortskämt, jag vet, men vad ska man göra. :P Tankar?

För övrigt var det väldigt svårt att gå tillbaka och fota någonting annat efter några veckor med nästan bara fågelfoto. Jag kände någon slags press på mig att jag nu måste leverera riktigt fina skogsfoton! Jag vet inte vart den pressen kom ifrån. Och så blev det inga fina foton heller. Väljer att dela med mig av två mediokra foton bara för att ha någonting att visa överhuvudtaget. Nästa gång blir det teleobjektiv igen. ;)

Inlagt 2021-11-10 15:50 | Läst 1061 ggr. | Permalink
Man ler ju när man läser din historia, det är ju så typiskt. Sedan är ju frågan om du sett allt detta om man nu har med sig telet? det är ju som att det aldrig regnar när man har paraplyet med sig. Stjärtmesar är ju då fina, dock ingår de i samma irriterande klass som kungsfåglarna att de aldrig är still
Svar från krisljungberg 2021-11-10 16:22
Haha precis, ibland letar man så intensivt att man inte hittar någonting. När man bara ska ta en avslappnad promenad i skogen och se vad som händer så dyker det upp allt möjligt. :P

Ja, dessa stjärtmesar var oerhört aktiva men tillräckligt många gånger satte dom sig fint på grenar och tittade runt så jag hade nog kunnat knäppa ett gäng foton!

Däremot har jag funderat på en grej. Ibland står man ju still och ser fåglar nära sig, men så kommer problemet att man ska börja lyfta upp det stora aset till objektiv och försöka fota. Jag kan bara tänka mig hur skräckinjagande det måste se ut för en stackars liten fågel! Haha :D Har du någon bra metod där?
Kika gärna vidare på Panasonic GX-9..Jag gjorde själv av med ett par kortzoomar till Nikonen och det blev en GX-9 istället, inte ångrat en sekund. Bytte dock snabbt ut 12-32 zoomen till en Leica/Panasonic 15mm/1,7 istället. Bättre bildkvalite, bra omdömen och bländarring avgjorde det. Betydligt trevligare med den om halsen och slippa byta till/från teleobjektiv stup i kvarten.
En liten snabbplatta är monterad vid snabbt byte till stativfoto..
HaD/Gunte..
Svar från krisljungberg 2021-11-11 11:09
Kan mycket väl bli en sån! Prisvärd vad det verkar. Funderar på den mindre linsen 20mm 1.7 för att få ner storleken ännu mer.