Inget märkvärdigt, bara foton från mina fotopromenader och allmänt babbel

Vilken personlighetstyp är du? Helheten eller detaljerna?

Tog med mitt 105mm Z-macrot till Vrinneviskogen idag för att variera mig lite. Jag har insett en sak med mig själv på senare tid. Jag har mycket lättare för att fotografera om jag kan sikta in mig på detaljer, eller ett särskilt objekt. T.ex fåglar. Då finns det en tydlig målbild så att säga. Ett tydligt uppdrag. Jag ska leta upp fåglar och jag ska fotografera dom. När jag tar med mig macrot ut så är det lite samma sak, jag försöker hitta någon liten naturdetalj att fotografera. Eller insekter, men där är ju principen densamma som med fåglarna.

När jag ska ge mig ut för att ta landskapsfoto eller lite större överblicksbilder så får jag problem. Jag tycker det är  väldigt svårt när jag inte har ett tydligt objekt i fokus. Jag har iofs alltid haft svårt att se helheten i livet. Det blir för många parametrar och alldeles för rörigt för min hjärna verkar det som. :D Det går kanske att träna upp? Eller är det bara så att vi har olika lätt och svårt för saker och ting i livet? En del kan zooma ut och se helheten, medan andra riktar in sig på detaljerna. Några få begåvade personer kan säkert vara lika bra på båda.

Hur som haver. Ett par ringrostiga foton från dagens promenad kommer här nedan!

Inlagt 2021-11-24 16:37 | Läst 1245 ggr. | Permalink
Kan hålla med i den analys, men jag tror det beror på att hur mer man snävar åt ett utsnitt desto enklare är det att få den bild man är ute efter, tex en fågel eller fjäril, blomma etc, detta går ju att styra med olika vinklar och skärpedjup mm och man jobbar i ett begränsat område. Om man ser till landskapsfoto så är det mycket större yta som utgör motiven och som kan ha både positiv och negativ påverkan av bilden. Det kan ju t.o.m vara omöjligt att få till sin vy för det är något som stör, så ja det känns enklare att jobba med en enskilt objekt och skapa en bild runt det