Inget märkvärdigt, bara foton från mina fotopromenader och allmänt babbel

En morgon i Herrebro

Idag kom jag iväg tidigt för att vara jag. Redan vid 07:30 stack jag iväg mot Herrebro. Det var ändå lite väl tidigt för jag var framme med cykeln strax innan 08 och solen hade inte riktigt hunnit gå över träden och in i Herrebro Våtmark. Jag stod och väntade in solen en stund innan jag gav mig in.

Den första polaren var en skata som satt och myste i morgonsolen. Har inte fotat någon skata tidigare så kunde väl lika gärna göra det när den satt så fint.

Fortsatte upp mot fågeltornet för att få en överblick över vattnet först. Det var rätt lugnt och sansat. En del gräsänder, några krickor (tror jag) och säkert något mer som jag inte har kunskap om. Har inte satt mig in något i sjöfåglar (heter det så?) ännu. Kanske får bli mer sånt i vinter.

Jag fortsatte in i vegetationen för att se om jag kunde fånga något roligt. Nära gömslet såg jag en liten gynnare som jag bara anat förut men inte fått på bild ännu! En vad jag tror är Gärdsmyg? Kul! Ännu en fågel att lägga till i min blygsamma samling. :D

Vidare så blev det Talgoxe, Entita, Gulsparv och Steglits (dålig bild på Steglitsen dock tyvärr).

MEN, det roligaste av allt var när jag var på väg hemåt. Jag hade cyklat förbi SMHI och var på väg att cykla in i Skarphagen när jag ser något roligt flyga över cykelbanan. Jag visste mycket väl vad det var för något för jag har velat fota den sen jag började titta efter fåglar. Det var en Gröngöling! Lite otippat när man besökt så mycket skog, naturreservat och fågelmarker runt Norrköping utan att se någon, så ska man äntligen se den bland bilar, spårvagnsspår och bostadshus.

När jag var uppe på Herrebrotippen så stötte jag på en man som fågelskådat och fotat i många år. Han var ute och letade efter en Dvärgbeckasin som han sett spår av där uppe tidigare i veckan. Han frågade om jag ville haka på och kika lite, vilket jag gjorde. Han introducerade mig för "BAND", en app där man berättar om sina observationer, och bjöd in mig till sin grupp för fågelliv runt Norrköping. Han tyckte även jag skulle satsa på att klä mig lite mer naturtroget för bättre resultat när jag är ute! Svart med lite lila var inte så bra, men det visste jag väl sen innan. Får börja kika på mer grönt då antar jag. ;)

Trevlig lördag på er!

Inlagt 2021-10-16 15:49 | Läst 848 ggr. | Permalink
Grattis till gröngölingen, den har jag inte sett på 8-9år, den andra från slutet blev fin i höstfärgerna på marken. Gärdsmyg är också riktigt kul. BAND är den som vi NV Skåne också använder för fågellarm. Vill du ha tips om en app’ar som identifierar fåglar så är både Merlin Bird ID för identifiera bilder och BirdNet identifiera sång två ganska utmärkta, dock kan de båda ha helt fel så man får vara lite kritisk
Svar från krisljungberg 2021-10-16 19:46
Tack! Gröngölingen är så himla fin. :D Lustigt att stöta på den i så pass trafikerad del av stan jämfört med.. ja.. skogen. :P Hoppas det inte dröjer 8-9 år innan jag ser en igen! :(

Tack för tips också! Har laddat ner båda och ska prova vid tillfälle. :D
Du hittar en hel del, skoj. Gröngölingen var grann, skoj. Gärdsmygen ser jag ibland men hinner aldrig foto :-) Hälsningar/ Björn
Svar från krisljungberg 2021-10-16 22:17
Tack! Ja, det har blivit några roliga faktiskt. Otroligt vad man ser mycket olika fåglar plötsligt när man börjat bli mer uppmärksam och intresserad, haha.

Härom dagen fotade jag Kungsfågel och idag Gärdsmyg. Förvånad att jag fick båda på bild för som du säger är de så himla snabba och far omkring överallt!