Inget märkvärdigt, bara foton från mina fotopromenader och allmänt babbel

Få in vanan att fota annat än fåglar igen

Efter ett år av i princip endast fågelfoto har jag äntligen hittat tillbaka till att fota annat igen, och suget är ENORMT. Jag har älskat att fota lite av varje den senaste tiden men det är väldigt svårt också. Helt andra sätt att tänka, en öppen och bred blick jämfört med fågelfotandet. Jag har ju trots allt sett världen ur ett 500-600mm teleobjektiv i ett år, inte konstigt att världen ser annorlunda ut när brännvidden är 85mm helt plötsligt. Jag har även provat en del med 35mm, men jag tycker det är svårt. Det är för brett. Jag har svårt med helheten, det är alldeles uppenbart. Jag gillar detaljerna, det korta skärpedjupet, ljuset, färgerna. Det är väl min grej då kanske. Och det är väl gott nog? Lägger upp ett par foton från gårdagen.

Inlagt 2022-09-23 09:02 | Läst 1063 ggr. | Permalink
Håller med, fåglar är inte allt.. Man ser så mycket mer motiv dagligen! 85 mm. är en väldigt trevlig brännvidd med fin oskärpa dessutom!
Hälsn!
Svar från krisljungberg 2022-09-23 14:43
Verkligen! 85mm är verkligen fint. :D
Det är nog bra att ha en bredd och fotografera det mesta. Det är ju enklare att hitta intima motiv med korttele eller makro än att fångat de stora vyerna med en vidvinkel, det är ju så mycket yta som ska vara fin då. Jag har själv ingen 85a utan det är 70-200 som kommer närmast, jag önska alltid ha så bra närgräns som möjligt på mina objektiv och jag har inte hittat någon 85a som har detta. Min 135/2 har en bra närgräns så det fick bli en sådan
Svar från krisljungberg 2022-09-23 14:47
Viltrox 85/1,8 AF II STM ED IF är den jag har, med en närgräns på typ 80cm tror jag?! Det är alldeles för mycket för mig egentligen. Jag har ju iofs 105mm macro från Sigma också, men den är 2.8-bländare. Får prova lite med den med iofs.

Viltroxen köpte jag för det var vad jag hade råd med när det begav sig och jag blev ivrig. :D Den duger, men som sagt, inte om man vill ta riktiga closeups kanske. Ser nu i skrivande stund att typ alla 85mm har en närgräns runt 80cm så det kanske är för mycket begärt då att ha kortare då.