Inget märkvärdigt, bara foton från mina fotopromenader och allmänt babbel

Meyer-Optik Görlitz Lydith 30mm f/3.5

Budade hem en liten Lydith 30mm f/3.5 från Meyer-Optik Görlitz på Tradera i torsdags förra veckan och idag kom den. Kalaset gick på 192:- inklusive frakt. Säljaren hade ingen koll på kameror eller objektiv så kunde inte säga så mycket mer än att glasen "såg rena ut" och ringarna gick att snurra på. Eftersom jag kom undan relativt billigt så var jag villig att ta risken.

Tyvärr var det en del smuts på glaset fram, svårt att avgöra om det bara är på framsidan eller något skit på baksidan. Tydliga fläckar när jag tog foton på himmelen. Efter lite puts så kanske det blev lite bättre dock då jag inte riktigt märkte av något på fotona jag tog efteråt, men på fotot nedan så ser ni tydligt (har fixat i PS så det syns extra tydligt). Vi får se hur mycket jag störs av det! I många fall kommer det nog inte märkas alls, t.ex i skogen eller närbilder. Jag är inte jätteoroad dock! Lite skavanker får man räkna med när man köper hem såna här gamla prylar. :D

Kommer posta lite foton tagna med objektivet senare!

Och så lite bilder på detta slitna, förhoppningsvis välanvända, objektiv.

Inlagt 2021-09-13 15:07 | Läst 1697 ggr. | Permalink
Det är mer troligt att det är skit på sensorn i kamerahuset. Ta ett annat objektiv, blända ned ordentligt* och se om du får skräp på samma ställen. Om man inte har direkt motljus ska det normalt sett ganska mycket till för att skräp på den främre linsen ska synas.

*Det syns mer ju mer man bländar ned.
Svar från krisljungberg 2021-09-13 15:25
Tja! Kollade precis sensorn och den ser lika ren ut idag som när jag köpte kamran. Fotar med kameran nästan varje dag med alla möjliga objektiv och aldrig märkt något förns nu precis när jag fotade med Lydith-objektivet. Ska dock prova igen med ett Nikkor Z-objektiv för att vara säker! :D

Kan ju vara annat skit inuti objektivet naturligtvis. Det har ju hängt med några år och ser välanvänt ut.
Svar från krisljungberg 2021-09-13 15:59
Jävlar du! Tittade på ett par foton jag tog igår på himmelen. Hade inte lagt in dom på datorn än. Ett par av fläckarna återfinns där. Jaha, då måste jag rengöra sensorn då. Har aldrig gjort det förut. :D Nu blir jag rädd! Haha
Svar från krisljungberg 2021-09-13 16:58
Gick ut snabbt och tog ett par foton för att se hur mycket skit det var på linsen. 24-70mm Nikkor Z @ 70mm, rakt upp mot himmelen med bländare f/22. Här ser du resultatet: https://imgur.com/kD6vPRB (klicka på bilden för mer inzoomning)

Det var mer skit än jag trodde, men å andra sidan är det svårt att se små dammpartiklar med blotta ögat. Vad tror du?
Lätt hänt när man byter objektiv och än mer om det är ofta.
Kan inte ge råd men själv tog jag en tops försiktigt och min fläck gick bort.
Rolig pryl
Var vågar du buda?
Letar fint fast 200mm 2.8 takumar tror jag det hette
Svar från krisljungberg 2021-09-13 17:06
Håll koll på Tradera. Där kan du sätta maxgräns för hur mycket du är villig att ge så kommer Tradera buda åt dig automatiskt tills din gräns är nådd. Eller så bevakar du bara som en hök! :D Tradera känns tryggt och bra så det kan jag nog rekommendera.

eBay.com fungerar väl också om du sorterar efter Europeiska säljare så du slipper tull och sånt. Är inte säker på budgivning dock men köpa direkt går ju säkert kanon. Finns ju ofta, både på eBay och Tradera, rejält med omdömen på de flesta som säljer regelbundet.
Svar från krisljungberg 2021-09-13 19:08
Det var en Praktica Super TL-kamera som objektivet satt på när jag budade hem den. Vet inte vad jag ska med den till just så den får stå som prydnad på hyllan tills vidare. :D

Men ja, flickvännen köpte faktiskt en Lydith för några veckor sedan vilket föranledde min egen jakt på en. Tyckte hon fick till mysiga foton med den så jag är glad att jag också fått tag på en till ett väldigt billigt pris!