Inget märkvärdigt, bara foton från mina fotopromenader och allmänt babbel

Skogspromenad med Lydith

Ja, det blev en sväng i skogen idag denna fina septemberdag. Tog med mig min nya (mja, ny för mig i alla fall...) Meyer-Optik Görlitz Lydith 30mm f/3.5. Måste dock säga att jag har väldigt svårt med brännvidder under 50. Jag kommer liksom inte riktigt in i det! Jag har inte riktigt fotoblicken för vyer just nu. Krävs ju övning naturligtvis. Får väl se om jag har det i mig! Därför blev det såklart inga vyer idag, eller ja, dom jag tog blev inget vidare så dom lär aldrig se dagens ljus. Kantskärpan på det här objektivet är så pass dåligt så några landskapsfoton och vidare vybilder lär det nog inte bli i alla fall. Har provat f/8 och f/11 nu och det blir ingen förbättring. Hur som!

Inlagt 2021-09-14 22:02 | Läst 153 ggr. | Permalink
Trean funkar bäst tycker jag! Skruvad oskärpeteckning på ett bra sätt. Tvåan har lite av samma, men oskärpan skapar inte bildvärde på amma sätt där tycker jag.

Jag tror att man ska försöka lära sig såna här veteranobjektivs egenskaper och satsa på egenheterna. Detta ska ju (eller är redan) lanseras i modern version och dom bakom det projektet har lätt att hitta superlativer!
Svar från krisljungberg 2021-09-15 11:18
Jag som gillade svampbilden bäst, ur ett fotoperspektiv. ;D Men ja, granbilden blev inte så himla kanon. Ibland är det svårt att hitta bra skärpa med manuell fokusering trots focus peaking. Särskilt i skogen där man inte kan ha snabba slutartider. :D
Måns H 2021-09-15 13:01
Folk tycker olika! Det är en av fördelarna med att ställa ut bilder, om än i enkel form här på Fotosidan. Man får reda på vad andra ser i ens bild.

Jag kikade efter vad som skiljer Lydiths bildresultat från numera vanliga objektivs. Och httade den där skruvade bakgrundsoskärpan. Och så färgerna, men de kan ju förstärkas i efterarbetningen.
Svar från krisljungberg 2021-09-15 18:30
Precis, det finns ett gäng linser som har lite virvlig bakgrundsoskärpa, t.ex Lydith och många Helios-objektiv. Inte alla som tycker om det såklart, men jag tycker det är lite fräsigt de gånger det blir så.

Jag justerar alltid alla foton i Lightroom så mina foton säger väl egentligen inte så mycket om färgerna i objektivet. Det är mer bokehn jag är ute efter, hur den avbildas så att säga. Där kan det finns en del variation bland olika objektiv har jag märkt.